Viscolul a încetat, drumurile rămân înzăpezite | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Viscolul a încetat, drumurile rămân înzăpezite

* aceste şosele continuau să fie acoperite de nămeţi, în timp ce rutele spre Buzău şi Slobozia fuseseră desfundate, însă doar până la limita de judeţ * în aceste condiţii, aprovizionarea cu legume, fructe, lactate şi produse din carne continua să fie întreruptă

Chiar dacă codul portocaliu de viscol a rămas în vigoare pe tot parcursul zilei de astăzi, miercuri, 8 februarie, vântul nu a mai fost la fel de puternic ca în zilele precedente. Cu toate acestea, două drumuri judeţene continuau să fie blocate la orele amiezii. Este vorba despre DN 23 Brăila - Focşani şi DN 22 Brăila - Râmnicu Sărat. Pe şoseaua spre Focşani se putea circula, la ora 12.00, doar circa 10 kilometri, pe un singur fir, până în localitatea Muchea. Dincolo de Muchea, utilajele de deszăpezire se străduiau să îndepărteze de pe carosabil troiene de zăpadă de până la un metru înălţime. La filtrul constituit la ieşirea din municipiu, pe DN 23, un jandarm şi un poliţist întorceau din drum toate maşinile care intenţionau să meargă mai departe de satul Muchea.

09iarna1 La ora 13.00, la ieşirea din Cazasu, drumul era troienit, iar utilajele de deszăpezire lipseau cu desăvârşire La ora 13.00, pe DN 22 Brăila - Râmnicu Sărat nu se putea merge nici măcar dincolo de Cazasu. La doar o sută de metri de la ieşirea din această localitate, pe şosea, stratul de zăpadă atingea jumătate de metru şi era, practic, impenetrabil. Şoferii care voiau să meargă până la Tudor Vladimirescu, Movila Miresii sau mai departe, spre Gradiştea, porneau entuziaşti la drum, deoarece pe porţiunea din Cazasu drumul era curăţat de zăpadă, însă se confruntau cu o mare dezamăgire, atunci când se "loveau" de troienele de la ieşirea din această localitate, troiene de care încă nu se atinsese niciun utilaj de deszăpezire. "Cum e posibil să nu intre nicio lamă până la ora asta?! Nu mai ninge, nu mai bate vântul, se poate deszăpezi fără probleme, dar aleşii noştri nu dau doi bani că avem şi noi probleme, trebuie să circulăm, să ne facem treburile", ne-a spus, indignat, Florin Voinescu, un brăilean care trebuia să ajungă până în Movila Miresii.

De dimineaţă, în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul Dumitru Popa a declarat că utilajele de deszăpezire vor "ataca" neîntârziat toate drumurile naţionale de pe raza judeţului, profitând de faptul că vântul s-a mai potolit şi nu mai transportă zăpada din câmp pe partea carosabilă. Realitatea din teren dovedea, însă, că DN 22 fusese sărit din schemă, cel puţin până la orele amiezii. Se intervenise, însă, pe DN 2B Brăila - Buzău, astfel încât, la ora 13.00, se putea circula fără probleme până la Făurei. Dincolo de Făurei, drumul continua să fie blocat şi se făceau eforturi pentru redeschiderea circulaţiei. Situaţia era aceeaşi şi pe DN 21 Brăila - Slobozia, care fusese deszăpezit pe tot tronsonul brăilean, însă dincolo de Bărăganu, la graniţa cu judeţul Ialomiţa, continua să fie impracticabil.

09iarna2 În hipermarket-uri, lactatele au dispărut de pe rafturi. La fel şi fructele şi legumele Deoarece existau aceste blocaje, dincolo de graniţele cu judeţele Buzău şi Ialomiţa, transportul de mărfuri continua să fie afectat, iar hipermarket-urile brăilene nu se puteau aproviziona. Astfel, şi astăzi, miercuri, 8 februarie, de pe rafturile marilor magazine lipseau în continuare fructele şi legumele, iar lactatele şi produsele din carne erau pe sfârşite. "Noi avem toate comenzile făcute. Din momentul în care se deschide circulaţia pe drumuri, nu ne trebuie mai mult de patru-cinci ore ca să aducem marfa la raft", ne-a asigurat managerul unui centru comercial din municipiu.

Zeci de drumuri judeţene blocate

Nici pe drumurile judeţene situaţia nu era mai bună. La ora 15.00, se lucra pentru deblocarea a cinci astfel de drumuri, în timp ce alte 15 erau complet impracticabile. Conform informaţiilor primite de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila, la ora menţionată mai sus se intervenea pe următoarele drumuri judeţene: DJ 212 tronsoanele Chiscani - Tichileşti - Gropeni - Tufeşti şi Cuza Vodă - Mihai Bravu: DJ 212C intersecţia cu DJ 212 - Stăncuţa; DJ 203 Făurei - Brateşu Vechi; DJ 221 Cazasu - Romanu - Gemenele - Râmnicelu; DJ 211C Tătaru - Colţea - Ciocile. Drumurile judeţene impracticabile erau următoarele: DJ 221 Şuţeşti - Ianca; DJ 202 Gradiştea - Racoviţa - Ariciu - Gulianca; DJ 202B Latinu - Scorţaru Nou - Gemenele; DJ 221C Siliştea - Mărtăceşti; DJ 221B Brăila - Vădeni; DJ 211A Bordei Verde - Viziru; DJ 212 Cuza Vodă - Mihai Bravu; DJ 211 Dudeşti - Dudescu - Zăvoaia - Bordei Verde; DJ 203S Surdila Găiseanca - Făurei; DJ 203R Cireşu - Batogu - Lişcoteanca; DJ 203T Jirlău - Vişani; DJ 203 Zăvoaia - Însurăţei; DJ 203A Vişani - Plăsoiu; DJ 255A Silistraru - Unirea - Gropeni şi DJ 202D Scorţaru Nou - DJ 202A - Mihail Kogălniceanu.

09iarna3 Dunărea oferă un spectacol nemaivăzut de mult în zona noastră În ceea ce priveşte Dunărea, trecerile cu bacul se fac, în continuare cu dificultate, chiar dacă, pe anumite porţiuni, gradul de acoperire cu sloiuri de gheaţă s-a mai redus. Există, însă, zone în care fluviul este acoperit cu gheaţă de la un mal la altul. Prefectul Dumitru Popa ne-a declarat că a solicitat administraţiei fluviale să patruleze cu spărgătorul de gheaţă "Traian 3", în dreptul trecerilor cu bacul, pentru a se putea face traversări, înspre Insula Mare şi înspre judeţul Tulcea.

Sloiurile de pe Dunăre ar putea creşte în volum zilele următoare deoarece, după cum se ştie, zona noastră se află până duminică, 12 februarie, sub incidenţa codului galben de vreme friguroasă. Sunt aşteptate temperaturi de sub minus 15 grade Celsius. Vestea şi mai proastă este că, de duminică seară, s-ar putea să ne confruntăm cu un nou val de ninsori.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro