Mergi la conţinutul principal

Viorel Botea “luptă” în instanță cu Ministerul Educației

* nemulțumit de modul în care s-a făcut înlăturarea sa de la conducerea Inspectoratului, acesta a contestat ordinul privind încetarea detașării pe funcția de inspector școlar general, dat în luna ianuarie, atunci când în locul său a fost numit Cătălin Canciu * deși a pierdut în primă instanță, Botea a declarat în cadrul unei conferințe de presă că va face recurs * cu această ocazie, fostul șef al ISJ Brăila a comentat și deciziile controversate luate de actuala conducere a instituției

 

În cadrul unei conferințe de presă organizată ieri, Viorel Botea, președintele Partidului Mișcarea Populară, a rupt tăcerea legată de plecarea sa din fruntea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila. Vorbim despre ordinul privind încetarea detașării în această funcție, pe care l-a primit pe 15 ianuarie, într-o zi de vineri, după încheierea programului. În locul său a fost numit, tot prin detașare în interesul învățământului, Cătălin Canciu, consilier municipal PNL, președintele organizației municipale PNL Brăila și inspector școlar general adjunct până la plecarea lui Botea. Nemulțumit de modul în care s-a făcut schimbarea la vârful ISJ Brăila, acesta a contestat ordinul Ministrului Educației privind încetarea detașării, iar joi, instanța a decis respingerea suspendării actului respectiv. Viorel Botea a declarat că nu contestă legalitatea ordinului, însă nu va renunța la această “luptă” și va face contestație la Înalta Curte de Casație și Justiție.

“Accept și respect hotărârile Justiției și nu le comentez, însă voi face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru că în momentul de față consider că am tot dreptul să fac acest lucru, atât din punct de vedere legal, cât și din punct de vedere moral. Unu, modul de încetare a detașării consider că nu respectă legislația. Doi, chiar doresc să văd circuitul actelor, începând cu data de 14 ianuarie și până pe data de 18 ianuarie, să văd dacă este legal, având în vedere că eu pe data de 15 ianuarie, vineri, am intrat în concediu medical, iar ordinul de demitere din funcție sau de încetare a detașării a venit după program, la ora 17.33, eu fiind informat luni, pe 18 ianuarie, la ora 8 dimineața despre acest lucru. Ordinul a fost semnat pe 14 ianuarie și a ajuns la Inspectorat pe 15, însă pe data de 15 ianuarie, la ora 8.00, eu am trimis mail la Inspectorat prin care am anunțat că sunt în concediu medical, iar ministerul a aflat despre acest lucru la ora 10.00, cu act oficial. Sunt niște semne de întrebare pe care evident că mi le pun. De ce acest ordin a venit tocmai vineri la ora 17.33 și nu a venit vineri la ora 10.00?”, a declarat Botea în cadrul conferinței de presă. 

În ceea ce privește aspectul moral al modului în care a fost înlăturat de la conducerea ISJ Brăila, Botea a spus că a fost dezamăgit de angajator, adică de Ministerul Educației.  

“După un an de activitate, un an și ceva, zic eu destul de complicat în aceste condiții ale pandemiei, în contextul în care absolut toată lumea știa că trebuie să mă operez și dovadă m-am operat imediat după o săptămână. Așteptam un singur lucru din partea angajatorului, Ministerul Educației. «Domnule Botea, vă mulțumim pentru activitatea desfășurată, dar nu mai sunteți în vederile noastre ca inspector general și ca atare vă mulțumim mult și sunteți în baza noastră de date și când vom avea nevoie vă vom anunța». Eu m-am trezit chiar în momentul în care mă simțeam extrem de rău cu un ordin de demitere. E o chestie care din punct de vedere personal m-a deranjat foarte, foarte tare”, a mai declarat acesta.

 

Botea: “Canciu este reprezentantul PNL la ISJ Brăila”

În cadrul conferinței de presă organizate, Viorel Botea a comentat și numirea lui Cătălin Canciu la cârma Inspectoratului.

“E ca și cum a acceptat în momentul de față să fie reprezentantul PNL-ului la ISJ Brăila. Nu mi-am dorit niciodată ciolan, am fost într-o perioadă foarte grea la Inspectorat, deocamdată în momentul de față nu știu statutul meu pentru că, contractul individual de muncă pe care îl am cu Inspectoratul Școlar Județean Brăila nu este încheiat, deci nu am primit o hârtie în acest sens nici în momentul de față, deci nu am alte comentarii de făcut vizavi de ce afirmă unii sau alții. Așa cum am spus este reprezentantul PNL la ISJ Brăila. Inspectorul școlar general al județului Brăila este o persoană care reprezintă cu adevărat învățământul brăilean, care într-adevăr face lucruri pentru învățământul brăilean și care știu că dă o imagine corespunzătoare instituției”, a afirmat fostul șef al ISJ Brăila.

Botea nu s-a ferit să comenteze nici situația schmbărilor de directori făcute de Canciu la liceele “N. Oncescu” Ianca și “N. Titulescu” Însurăței, atunci când a fost întrebat de jurnaliști de acest episod.

“Reglaje fine de felul aceluia care a însemnat schimbarea directorului de la Ianca de la Oncescu cu un director din comuna Frecăței mi se pare un reglaj extrem de fin, pentru că directorul de la Frecăței cu siguranță știe absolut toate problemele din acel liceu, știe absolut tot ce este în comunitatea respectivă și va face numai bine comunității din Ianca. Plus că la Frecăței a fost numită o persoană care nu face parte din Corpul Experților în Management Educațional, deci numirea este ilegală. La Însurăței, nu cred că cineva a făcut politică exact în timpul programului de activitate  poate să facă afirmații vizavi de alți directori. Și nu fac aluzie, este o certitudine pe care o știe toată lumea”, a mai spus acesta.

În final, Botea a comentat și situația tăierii numărului de clase la liceu.

“A tăia clase de la liceele unde sunt rezultate nu înseamnă decât încălcarea unei cutume foarte clare, unei cutume prin care cei care într-adevăr se chinuie și muncesc sunt răsplătiți așa cum trebuie. O răsplată minunată a primit-o Colegiul Ion Ghica la împlinirea a 150 de ani de existență a primit mai puțin o clasă sau două, în contextul în care este cel mai bun liceu tehnologic din Brăila. Distrugem elitele! Anul trecut Ministerul Educației a dat un ordin prin care liceele care nu au avut niciun elev care a luat examenul de bacalaureat nu vor primi clase de a IX-a. Si au fost două licee care nu au primit. Nu cum s-a spus că este ilegal. Am fost acuzat că nu am dat clase la acele licee. Eu doar am avut acel ordin pe care l-am respectat”, a mai afirmat acesta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro