Unul din cazurile care a tinut mai multe zile prima pagina a ziarelor a fost cel de la Scoala "Ion Bancila". In februarie, parintii clasei a IV-a B refuzau sa-si mai lase copiii la scoala pentru ca erau agresati de un coleg, iar orele ajunsesera un circ aproape continuu. Tatal copilului acuzat era la rindul lui agresiv si ii lua apararea odraslei. Un parinte sau un cadru didactic ce indraznea sa-l contrazica avea parte de injuraturi, amenintari si chiar pumni. S-a ajuns la interzicerea accesului tatalui in scoala. Reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului au spus ca scoala era vinovata pentru ca nu a stiut sa se poarte cu un elev dificil. La rindul sau, Inspectoratul Scolar a spus ca elevul are nevoi speciale, trebuie tratat cu intelegere. Cu greu, copilul si tatal sau au acceptat consilierea psihologica si tratamentul medical. Cu probleme s-a terminat anul scolar 2006 - 2007, iar parintilor li s-a promis ca anul urmator elevul nu va mai fi in acea clasa. Cind a inceput urmatorul an scolar, elevul era tot acolo si problemele au reinceput. Parintii faceau presiuni pentru ca elevul problema sa fie transferat la o alta scoala, insa tatal sau nu dorea acest lucru si ameninta ca va da scoala in judecata daca il obliga sa plece cu copilul. In final s-a ajuns la o solutie de compromis. Copilul a fost transferat la o alta clasa tot in cadrul scolii.
Un alt elev cu probleme grave de comportament de la Grupul Scolar "Moisil" a fost transferat obligatoriu la alta scoala. Drept raspuns, elevul a devenit deosebit de violent si a fost nevoie de interventia jandarmilor pentru a-l potoli.
La Scoala "Aurel Vlaicu" un copil a fost la un pas de moarte pentru ca un elev al scolii, cu antecendente violente, il batea cite un pic in fiecare zi, pe neobservate, pina cind copilului i s-a rupt splina si i s-a facut rau.
La Scoala "Spiru Haret" sint probleme cu violenta elevilor tot timpul, insa unele cazuri sint cu totul iesite din comun si, din nou, ajung in presa. Un elev din clasa a VI-a ajunsese sa se masturbeze in fata colegilor si a profesoarelor tinere. Altii faceau zile fripte altor profesori, iar orice interventie a consilierului scolii, a directorului, nu au avut succes decit pe moment. Elevii au fost sanctionati de conducerea scolii pentru ca dupa o perioada problemele au reaparut. Pentru ca a pedepsit elevii cu probleme, Inspectoratul Scolar a sanctionat directorul scolii.
Lipsa de colaborare dintre institutii amplifica violenta in scoli
Intimplarile prezentate sint doar virful aisbergului. Multe alte situatii de violente in scoli nu ajung in presa, nu sint nici macar raportate Inspectoratului pentru ca astfel directorii ajung sa-si faca rau cu mina lor. Inspectoratul nu-i ajuta pe directori, nu-i sprijina, doar le scade punctajul la evaluare pentru ca au multe cazuri de violente. Asa ajung directorii sa ascunda violenta sub pres, sa nu o raporteze, iar cind se fac situatii statistice la nivelul judetului sa reiasa ca la Braila nu sint probleme, cu toate ca un studiu realizat la nivel national releva ca 75% din scolile romanesti sint afectate de violenta, ca in fiecare scoala s-a intimplat cel putin un caz mai grav de violenta.
Solutia gasita de directori a fost plata unui gardian din banii parintilor, insa, de cele mai multe ori, acesta este depasit de situatie, ca si profesorii de serviciu, pentru ca unele acte de violenta, chiar foarte grave, nu dureaza uneori mai mult de citeva secunde, fatale pentru elevul agresat si insuficiente pentru gardian sau profesorul de serviciu ca sa intervina. Problema s-a discutat in sedinte la nivelul orasului, la nivelul Inspectoratului Scolar, iar concluzia a fost ca violenta este amplificata de lipsa de colaborare dintre institutii, de lipsa de implicare a dirigintilor in viata elevilor si ca in scoli ar fi nevoie de mult mai multi psihologi decit exista acum. Din pacate, nimeni nu a spus ca din acel moment lucrurile se vor schimba si cum se vor schimba. S-a constatat si atit.