Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vinzarea actiunilor “Drumuri si Poduri" a iscat discutii in CJ

Vinzarea unei parti din pachetul de actiuni al "Drumuri si Poduri", de catre PAS-ul unitatii, catre un om de afaceri din Galati, a pus pe jar o parte dintre consilierii judeteni. Democratul Mario Da'Ros a fost cel care a ridicat primul aceasta problema ieri, in plenul CJ, intrebind daca nu cumva prin contractul de vinzare-cumparare a actiunilor dintre Consiliul Judetean si Asociatia Salariatilor societatii nu exista prevederi care sa impiedice acest tip de revinzare. Da'Ros a mai spus ca a aflat de aceasta tranzactie din presa si ca ar vrea sa stie mai multe detalii cu privire la aceasta chestiune: "Eu am aflat dintr-un ziar local despre aceasta tranzactie. As vrea ca aparatul de specialitate sa se uite in contractul de vinzare-cumparare si sa se vada daca cei de la “Drumuri si Poduri” aveau dreptul sa vinda o parte din actiuni, pentru ca acestea au fost vindute catre PAS, de catre CJ, la vremea respectiva, cu niste facilitati, la un pret simbolic. Nu cumva in contractul incheiat intre CJ si PAS exista o clauza prin care se interzice instrainarea acestor actiuni? Va rog ca, dupa ce specialistii Consiliului verifica aceste lucruri sa ne si informeze cu privire la ceea ce au constatat. Eu nu am nimic cu domnul Balcan, dar vrem sa stim exact care este situatia, in aceasta problema".
Vicepresedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Chiru, considera ca vinzarea unui pachet de actiuni ale "Drumuri si poduri" ar reprezenta o noua smecherie a managerului Viorel Balcan, dintr-o lunga serie. El a sustinut ca pretul la care PAS-ul a cumparat actiunile firmei de la Consiliul Judetean, de circa 10 miliarde lei vechi, a fost mult subevaluat: "Eu am spus de la bun inceput, cind s-a discutat despre privatizarea societatii, ca nu este in regula. Evaluarea facuta prima data a fost o hotie, a urmat o alta evaluare, care a fost inca o hotie, deci totul a crescut exponential. La Buzau, o societate similara de "Drumuri si Poduri" a fost vinduta cu peste 40 de miliarde de lei, in conditiile in care cele doua firme au fost infiintate cam in acelasi timp. Bine, se poate comenta ca la Buzau este si zona de munte, sint alte conditii, dar pretul este oricum mult mai mare decit cel la care am vindut noi. La noi, vinzarea actiunilor “Drumuri si Poduri” a fost facuta cam la o cincime din pretul real. PAS-ul este forma juridica sub care se ascunde o singura persoana, cel care a cumparat, de fapt, actiunile. Eu va spun ca nu va trece mult si Stancu & Comp., adica actualul Consiliu Judetean, adica noi toti, vom fi acuzati ca am vindut societatea la pret mic, pentru a fi vinduta apoi de patru ori mai scump. Chestia asta nu putem s-o inghitim la nesfirsit!".

"Noi avem o responsabilitate, aici nu e vorba ca avem ceva cu unul sau altul"

Presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, s-a aratat si el extrem de nemultumit de modul in care el personal si Consiliul au fost pusi in fata faptului implinit si a precizat ca a dat deja dispozitie juristilor din CJ sa studieze contractul pe toate fetele si sa vada daca PAS-ul avea dreptul sa revinda o parte din actiuni: "Noi am inteles, ca si administratie publica, faptul ca acolo sint citeva sute de oameni organizati in PAS, care au beneficiat de niste facilitati, prin votul nostru, al consilierilor. A fost pretul pina in 10 miliarde de lei si in contract sint prevazute niste clauze si niste penalitati pe care oamenii nostri le verifica din nou. Eu va rog si pe dvs., cei care doriti, sa ne dati o mina de ajutor in formarea unui punct de vedere corect fata de cel care a cumparat, pentru ca nu dorim sa scoatem tapi ispasitori. Sigur ca ma deranjeaza ca s-a vindut la Galati, pe mine ma deranjeaza orice este legat de Galati, pina cind nu lamurim niste lucruri cu ei. Dar trecind peste micile rautati - ca astea sint mici rautati - noi nu avem treaba cu oamenii de rind din Galati, ca ei n-au nici o vina, noi avem treaba cu altii. Intorcindu-ne la “Drumuri si Poduri”, este un subiect care ma intereseaza personal, din mai multe puncte de vedere si pot fi acuzat la un moment dat ca nu stiu ce speculatii am facut. Eu am fost foarte categoric atunci cind s-a discutat despre vinzarea actiunilor “Drumuri si Poduri” de la CJ, catre PAS, n-am fost de acord pina in ultimul moment, vizavi de instrainarea acestor actiuni. Am spus atunci ca numai terenul de pe Soseaua Focsani face mult mai mult - si am spus-o public. Dar sa nu tragem nici o concluzie, pina nu ne lamurim exact ce prevede contractul de vinzare-cumparare. Noi avem o responsabilitate, aici nu e vorba ca avem ceva cu unul sau altul".
In ceea ce-l priveste, managerul Viorel Balcan ne-a declarat ieri: "Noi am respectat cu strictete toate prevederile contractului de privatizare, semnat intre CJ si PAS-ul societatii. Am indeplinit toate conditiile din contract si de acum inainte, Consiliul Judetean nu mai are nici o legatura cu firma “Drumuri si Poduri”".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii