Aparitia acestor cazuri in tara noastra era previzibila, sustin specialistii, avind in vedere ca in Europa, in ultima saptamina, nu mai putin de 14 state (inclusiv Ungaria si Bulgaria) au epidemii extinse de gripa.
In acest context, specialistii se asteapta in continuare la o crestere a numarului de imbolnaviri de gripa si la intensificarea circulatiei virusurilor gripale.
Pina in prezent, prin campania de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii, au fost vaccinate antigripal un numar de 3.094.598 persoane la nivel national, iar in judetul nostru aproximativ 40.000 de persoane cu risc de imbolnavire.
In scopul prevenirii imbolnavirilor prin gripa si transmiterii acesteia, populatia trebuie sa ia in continuare citeva masuri, printre care: evitarea aglomerarilor umane; evitarea, pe cit posibil, a contactului cu persoanele bolnave; spalarea miinilor des, mai ales dupa suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave.
Se recomanda izolarea persoanei bolnave de restul familiei, intr-o camera corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasa, aerisita, suficient de incalzita, adica la temperatura de 24 - 26 grade Celsius), iar bolnavul va folosi batiste igienice in caz de tuse sau stranut. Se recomanda aerisirea incaperilor sau a birourilor, cu mentinerea unei temperaturi de 18-20 grade C; mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi, pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate, cit si evitarea vizitarii bolnavilor sau suspectilor de gripa.