Vine Buzăul mare, se rup malurile! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vine Buzăul mare, se rup malurile!

O nouă viitură era aşteptată în judeţul nostru, începând de ieri seară, pe râul Buzău. Este a doua oară în decurs de doar câteva săptămâni când acest curs de apă aduce debite importante, mult peste cele normale, din cauza precipitaţiilor abundente înregistrate în judeţele din amonte. Prima viitură s-a produs în perioada Paştelui şi, chiar dacă nu s-au produs inundaţii ca în alte zone, nici judeţul nostru nu a fost ferit de efecte negative. Apele mari au accentuat eroziunile de pământ, un fenomen care macină de ani de zile malurile acestui râu, punând în pericol terenuri agricole, gospodării, drumuri comunale şi judeţene. Iar faptul că urmează o nouă viitură face ca riscul producerii unor dezastre să fie uriaş.
Eroziunile de mal de pe râul Buzău se apropie ameninţător de diguri, în zona localităţilor brăilene Sihleanu, Pitulaţi, Scorţaru Nou, Şuţeşti şi Râmnicelu. Practic, sub acţiunea continuă a apei, mari bucăţi de pământ se desprind de pe mal şi sunt luate de curenţi, iar albia râului se deplasează spre localităţile amintite. Cea mai dramatică situaţie pare a fi pe raza comunei Scorţaru Nou. Aici râul a înghiţit deja porţiuni de 10 - 20 de metri din curţile unor localnici. Tot în comuna Scorţaru Nou, dar pe raza satului Pitulaţi, râul a săpat în mal până la baza digului de pământ care protejează această localitate, dar şi drumul judeţean 202 D.
"E pericol mare cu viiturile acestea, care sunt tot mai dese. Creşterile de debit, care vin una după alta, ar putea rupe digul de la Pitulaţi mai repede decât ne-am fi aşteptat. Noi atragem atenţia de ani de zile referitor la eroziunile de mal. Avem patru astfel de puncte critice pe raza comunei, dintre care două sunt mai grave. Am cerut fonduri pentru consolidarea malurilor, ca să se evite din timp producerea unor nenorociri. De vreo doi ani sunt întocmite studii de fezabilitate şi proiecte, dar pentru că n-au fost alocaţi bani nu s-a făcut nimic şi uite că râul a început să intre în curţile oamenilor şi să sape sub dig. De-acum, ne aşteptăm să ne confruntăm cu probleme mari, să fie nevoie să strămutăm gospodării, să ne trezim cu drumul judeţean distrus şi cu satul Pitulaţi inundat... Dacă se acţiona din timp, se evitau aceste riscuri", ne-a declarat Gheorghe Chivereanu, primarul comunei Scorţaru Nou.
Conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila ne-a informat că sunt întocmite studii de fezabilitate pentru consolidarea tuturor punctelor critice din localităţile brăilene riverane Buzăului. "Există studii de fezabilitate şi note de fundamentare pentru toate aceste eroziuni. Mai este nevoie doar de realizarea proiectelor şi alocarea de fonduri. Banii trebuie daţi, însă, de Ministerul Apelor, deci de acest minister depinde finanţarea lucrărilor", ne-a informat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila. Potrivit acestuia, costurile presupuse de consolidări sunt de ordinul zecilor de mii sau sutelor de mii de euro. "Malurile trebuie întărite cu fascine de nuiele, material geotextil şi piatră de râu, astfel încât să se stopeze eroziunile", ne-a explicat Turiac.

Consolidări de mal, NU, hartă de risc pe zeci de milioane de euro, DA

Ar fi nevoie, aşadar, de câteva milioane de euro pentru punerea la adăpost a localităţilor brăilene ameninţate, precum şi a unor importante suprafeţe agricole sau căi de comunicaţie. Guvernul întârzie, însă, să aloce aceşti bani. În schimb, s-au alocat zeci de milioane de euro pentru realizarea celebrei hărţi de risc la inundaţii. Hartă care, cel puţin în judeţul Brăila, nu vine cu nimic important. Oricine o studiază poate observa că, pe lângă faptul că oferă nişte informaţii cunoscute de toată lumea - cum că pe raza judeţului nostru zonele cele mai expuse riscului de inundaţii sunt cele situate în apropierea locului de vărsare a Buzăului în Siret şi a Siretului în Dunăre - această hartă conţine şi erori evidente. Astfel, potrivit experţilor care au întocmit-o, suprafaţa care ar putea fi afectată de o eventuală revărsare a râului Buzău este identică cu cea inundată în anii 70. Or, acest lucru nu ar fi posibil deoarece între timp au fost construite diguri de protecţie de-a lungul acestui râu.
Genul acesta de greşeli poate fi o dovadă a faptului că specialiştii care au întocmit respectiva hartă de hazard s-au bazat mai mult pe nişte informaţii de arhivă decât pe informaţii culese direct din teren. Iar harta a costat circa 34 milioane de euro, în timp ce investiţiile de câteva milioane de euro, care ar putea consolida malurile Buzăului, sunt amânate de guvernanţi de ani de zile.
Probleme la fel de grave sunt şi pe râul Siret. După cum vă informam în urmă cu exact un an de zile, o puternică eroziune de mal pune în pericol localitatea Corbu Vechi, dar şi mii de hectare de teren arabil de pe un areal care include, printre alte obiective, şi mănăstirea Măxineni. Nimic nu s-a schimbat între timp...
Şi pentru aceste eroziuni există studii de fezabilitate care zac pe masa Guvernului de ani de zile, fără să se aloce niciun ban. Din cauza acestor întârzieri, e posibil să nu mai fie suficientă doar o consolidare de mal în zona satului Corbu Vechi, ci să fie nevoie şi de un nou dig. "S-au făcut nenumărate adrese către autorităţile de la Bucureşti şi către Direcţia Apelor Buzău, însă fără niciun rezultat. Tot timpul ni s-a spus să ne înarmăm cu răbdare şi să aşteptăm banii, dar iată că s-a ajuns la un punct în care digul de la Corbu Vechi trebuie dublat, deoarece cel existent este în pericol de prăbuşire din cauza eroziunii de mal. Un nou dig trebuie făcut în intravilanul satului, e nevoie de exproprierea unei persoane, fiindcă digul va trece prin gospodăria sa, iar de aici începe o serie întreagă de probleme", ne-a declarat Costel Stroe, primarul comunei Măxineni, de care aparţine satul Corbu Vechi.

De azi se reîntorc în forţă ploile

Meteorologii anunţă precipitaţii abundente, începând de astăzi şi până vineri, 16 mai. Chiar dacă judeţul nostru nu a fost inclus în avertizarea cod galben de vreme rea, ploile nu ne vor ocoli, existând toate şansele să se înregistreze şi în zona noastră 15 - 20 litri pe metrul pătrat.
În acest context, pe cursurile de apă se anunţă creşteri semnificative. Conducerea SGA Brăila ne-a informat că, începând din seara zilei de marţi, 13 mai, se instituie cod galben de inundaţii pe râul Buzău, în avertizare fiind inclus şi teritoriul judeţului Brăila. De asemenea, Dunărea este în creştere. Cota fluviului ajunsese, marţi, la 514 cm, cu doar 26 cm sub cota de atenţie, iar tendinţa de creştere se va menţine şi în zilele următoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro