Vine arsita! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vine arsita!

Pentru intervalul 21 - 24 iunie, deci de joi pina duminica, meteorologii au emis cod galben pentru judetele din jumatatea sudica a tarii, printre care se afla si Braila. Cu alte cuvinte, in aceste regiuni temperaturile vor depasi frecvent 35 grade Celsius, putind ajunge pina la 38 grade la orele amiezei. Totodata, indicele temperatura-umezeala se va situa in jurul pragului critic de 80 iar starea de discomfort termic se va mentine si in cursul noptilor, cind temperatura aerului nu va cobori sub 20 de grade. Dupa cum ne-a explicat meteorogul Grigore Nicolae, din cadrul Statiei Meteo Braila, de la inceputul verii, in judetul nostru nu s-au inregistrat temperaturi propriu-zis caniculare, mercurul termometrelor mentinindu-se sub 35 de grade. Altfel spus, brailenii vor avea de-a face abia de miine cu vara adevarata iar in acest context nu trebuie ignorate sfaturile specialistilor, care ne invata cum trebuie sa procedam sub soarele arzator, pentru a ne pastra sanatatea si pentru a evita producerea unor incendii devastatoare.

Masuri pentru evitarea imbolnavirilor pe perioada de canicula

Autoritatea de Sanatate Publica recomanda populatiei evitarea expunerii la soare si folosirea de mijloace de protectie (palarii/sepci, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise), cresterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi si o alimentatie saraca in grasimi; evitarea excesului de cafea si a consumului de bauturi alcoolice. Conform legii, angajatorii trebuie sa asigure modificarea programului de lucru in conditiile impuse de temperaturile ridicate si distribuirea catre angajati a unor cantitati suficiente de apa minerala. Se recomanda
dusuri frecvente cu apa la temperatura moderata si evitarea unor eforturi fizice sustinute in perioada zilei in care temperatura atinge valorile maxime. Activitatea din agricultura, santiere de constructii, hale industriale, unde nu exista posibilitatea asigurarii unor conditii de microclimat corespunzatoare, se va desfasura dimineata si seara. De asemenea, se impun preocupari speciale de prevenire a riscurilor pentru sanatate la personalul care lucreaza in sectoarele cu temperatura ridicata si radiatii calorice, laminoare la cald, furnale, cuptoare etc. cit si acordarea unei atentii speciale copiilor, evitarea situatiilor in care acestia sint lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate la soare, evitarea transporturilor pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare. In plus, persoanele virstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii acestora in conditii de temperaturi ridicate.

Angajatorii sint obligati sa-si protejeze salariatii

Dupa cum v-am mai informat, inspectorii de munca braileni au avertizat angajatorii locali inca de la inceputul sezonului cald ca, in cazul in cazul atingerii si depasirii temperaturilor extreme (peste 37 grade Celsius sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel) trebuie sa ia o serie de masuri minimale pentru protejarea propriilor angajati. Astfel in conditiile in care temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin 2 zile consecutiv, angajatorii au obligatia ca, pentru ameliorarea conditiilor de munca, sa reduca intensitatea si ritmul activitatii fizice; sa asigure ventilatia la locurile de munca; sa permita alternarea efortului dinamic cu cel static, precum si a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, si curenti de aer. Pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, angajatorul are obligatia de a asigura apa minerala, cite 2-4 litri/pers/schimb; de a asigura echipamentul individual de protectie si asigurarea de dusuri.

Seceta si canicula pot cauza incendii devastatoare

Pompierii braileni avertizeaza ca, in contextul temperaturilor ridicate si a lipsei precipitatiilor, creste riscul de producere a incendiilor, motiv pentru care atit autoritatile cit si populatia trebuie sa elaboreze si sa respecte un set minim de masuri pentru impiedicarea aparitiei unor nenorociri. Dupa cum precizeaza pompierii, aceste masuri trebuie sa cuprinda: identificarea si nominalizarea sectoarelor de activitate in care creste riscul de incendiu; interzicerea utilizarii focului deschis in zonele afectate de uscaciune avansata; restrictionarea efectuarii unor lucrari care creeaza conditii favorizante pentru producerea de incendii, prin degajari de substante volatile; asigurarea protejarii fata de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor si altor tipuri de ambalaje care contin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbra (copertine, soproane); inlaturarea obiectelor optice, inclusiv a cioburilor de sticla care pot actiona, in anumite conditii, drept concentratori ai razelor solare; intensificarea patrularii in zonele cu culturi agricole si in cele mai frecvente locuri pentru agrement; asigurarea rezervelor de apa pentru incendiu si verificarea zilnica a situatiei acestora; verificarea operativitatii de actiune a echipelor de prima interventie, a salariatilor si a serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro