Vinatorii au primit cu intirziere liber la impuscat rate si giste | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vinatorii au primit cu intirziere liber la impuscat rate si giste

Premiera in tagma vinatoreasca: sezonul de vinatoare la rate si giste a inceput la 1 septembrie si nu la 15 august, cum se intimpla pina acum. Noua Lege a Vinatorii, nr. 407/2006, a stabilit aceasta schimbare ca sa ofere o sansa puilor pasarilor de balta care, la jumatatea lui august, inca nu puteau zbura si erau o tinta foarte usoara pentru vinatorii nesportivi. "Dezvoltindu-se, puii de rata si gisca salbatica au sansa sa evite focul pe apa, o practica vinatoreasca lipsita de etica. Adevaratii vinatori impusca pasarile cind sint in aer, ca sa le ofere o posibilitatea de a evita alicele", ne-a explicat Laurentiu Radu, directorul Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi Braila. Potrivit acestuia, in primul week-end al sezonului, circa 100 de vinatori braileni au obtinut autorizatie pentru impuscat rate si giste, iar rezultatele din teren nu au dezamagit. "In ciuda secetei, efectivele de pasari salbatice nu au avut de suferit, asa cum ne-am fi asteptat. Ultimele evaluari au stabilit ca avem sute de mii de rate si giste pe fondurile de vinatoare din judet, iar in acest context cota de recolta stabilita, de ordinul a citorva mii de exemplare, nu va afecta populatia de pasari", ne-a declarat directorul Radu. Acesta se arata intrigat de incercarile unor asociatii de protectie a pasarilor de a provoca interzicerea vinatorii, acuzindu-i pe cei ce se dedau la astfel de practici ca au interese oculte. Concret, este vorba despre Societatea Ornitologica Romana, care a reclamat, la inceputul lunii iunie, ca a gasit pe fondul de vinatoare Maxineni-Corbu Nou, zeci de pasari salbatice moarte, fie prin impuscare, fie din cauza unei boli, despre care ornitologii opinau ca ar fi botulism. "In baza acelei asa-zise descoperiri, respectivii ornitologi ne-au acuzat ca nu gestionam corespunzator fondul de vinatoare, solicitind sa se interzica sezonul pe anul in curs. Era o aberatie, in primul rind pentru ca nici reprezentantii nostri nici cei ai Directiei Sanitar Veterinare nu au descoperit, in zona indicata, semne ale presupusului macel. Au fost gasite doar citeva pasari moarte, dar in nici un caz din pricina botulismului, fiindca aceasta boala nici nu afecteaza pasarile, ci din cauze naturale. In alta ordine de idei, avem informatii ca Societatea Ornitologica Romana intentioneaza sa propuna zona Maxineni drept rezervatie naturala si de aceea cauta tot felul de motive pentru interzicerea vinatorii. Or, sa vrei rezervatie naturala intr-o crescatorie piscicola, deci un mediu creat artificial, e lipsa de profesionalism, din partea unor persoane care par rupte de realitate!", acuza directorul AJVPS Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro