Suparati de pagubele provocate de turmele de mistreti, care anul acesta au migrat in numar mare din lunca inundata a Dunarii, agricultorii din mai multe zone ale judetului au solicitat Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi sa ia masuri. La rindul sau, AJVPS a mers la Ministerul Agriculturii, cerind aprobare sa vineze porci mistreti inainte de inceperea sezonului la aceasta specie. Demersurile s-au facut inca din luna mai, insa aprobarea a venit la jumatatea lui iunie, si doar pentru patru exemplare, cu mentiunea ca trebuie evitata impuscarea femelelor. Avind "patalamaua" de la minister, vinatorii braileni au putut, in sfirsit, sa treaca la actiune. Folosind metoda "la pinda", cei mai buni tragatori din rindul personalului de specialitate al AJVPS s-au postat in preajma locurilor unde s-au reportat pagubele, pe fondurile de vinatoare Ibrianu, Spiru Haret si Racovita. Pindele au inceput in urma cu doua saptamini, dar in tot acest timp nu s-a realizat decit jumatate din cota de recolta aprobata de minister. Mai exact, au fost impuscati doar doi mistreti. Laurentiu Radu, directorul AJVPS, explica performantele aparent slabe ale puscasilor din subordinea sa prin faptul ca se actioneaza doar seara, pe lumina destul de slaba. Ziua nu se pot organiza astfel de pinde, deoarece vegetatia este mare, iar pe cimp se afla oameni, situatia fiind cu atit mai periculoasa cu cit se trage cu gloante, nu cu alice. Directorul Radu ne-a informat ca primii doi vieri s-au impuscat pe fondul de vinatoare Ibrianu si ca metoda s-a dovedit a avea succes, in sensul ca, dupa uciderea celor doua exemplare, turma din care faceau parte nu a mai aparut prin zona.
Potrivit aprobarii primite de la ministerul de resort, AJVPS poate valorifica mistretii impuscati. Deocamdata, asociatia vinatorilor braileni nu a reusit sa scoata nici un ban de pe urma prazii de "razboi" obtinuta pina in prezent: unul dintre porcii salbatici a ajuns prea tirziu la congelator si nu mai e bun pentru consum, iar celalalt nu poate fi vindut pina cind nu vor sosi probele luate pentru analiza. S-au recoltat probe pentru trichina si pesta si au fost trimise unui laborator din Bucuresti insa, desi a trecut o saptamina de atunci, nu s-a primit nici un raspuns.
Pindele vor continua pina se va reusi impuscarea a inca doi mistreti. Sezonul de vinatoare la aceasta specie va incepe, legal, de la 1 august.