Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Viktor Iuscenko a fost otravit cu dioxina

Analizele oficiale au confirmat ca presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a fost otravit cu dioxina, substanta care a provocat si desfigurarea acestuia, a anuntat, joi, Parchetul de la Kiev, citat de AFP.
Analizele, efectuate de de experti ucraineni, americani, germani si japonezi, "ne permit sa credem ca Viktor Iuscenko a fost otravit in mod premeditat", a subliniat Parchetul intr-un comunicat, fara a oferi - din motive de securitate - amanunte privind "data, locul si mijloacele prin care s-a produs otravirea".
Chipul lui Viktor Iuscenko, fost lider al opozitiei ucrainene ajuns la guvernare in urma "revolutiei portocalii" de la sfirsitul anului 2004, este desfigurat de o boala misterioasa, care s-a declansat la 6 septembrie 2004, in perioada in care acesta se afla in campanie electorala inaintea alegerilor prezidentiale.
Teoria otravirii in timpul unui dineu desfasurat la 5 septembrie, la care au participat si reprezentanti ai serviciilor de securitate ucrainene (SBU), a fost respinsa de autoritati, inainte ca ancheta sa fie redeschisa dupa descoperirea de catre medicii austrieci care l-au tratat pe Iuscenko a unor urme de otravire cu dioxina.
Dupa investirea lui Iuscenko in functia de presedinte, in ianuarie 2005, ancheta a stagnat. Presedintia l-a facut raspunzator de aceasta pe procurorul general Sviatoslav Piskun, care a si fost indepartat din functie, in octombrie, si a intrat de atunci in opozitie.
O expertiza oficiala precedenta, realizata la sfirsitul anului 2005 in laboratoare din Germania, Belgia, Marea Britanie si Olanda, a confirmat prezenta unei concentratii mari de diozina in organismul lui Iuscenko.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii