Prognozele alarmiste din urmă cu câteva zile nu s-au adeverit, iar Dunărea nu va depăşi cota de inundaţie la Brăila, de 610 cm, aşa cum anticipau hidrologii. Vârful de viitură pe fluviu va fi atins în acest sfârşit de săptămână, când la mira Brăila se va înregistra o cotă de 600 cm, urmând ca de luni, 21 martie, nivelul apei să cunoască o tendinţă de scădere destul de accentuată, anunţă conducerea Sistemului de Gospodărire a Apei. Asta în contextul în care, deja, la intrarea în ţară, debitul Dunării cunoaşte o scădere vertiginoasă, fenomen care pe sectorul brăilean va deveni vizibil pe parcursul săptămânii viitoare.
Vineri, la mira Brăila a fost consemnată o cotă de 593 cm, la un debit de 11.980 metri cubi pe secundă. Toate digurile din zona de nord a judeţului Brăila şi a Insulei Mari se aflau în faza a treia de apărare, cu apa trecută de o treime din înălţimea coronamentului. Pe partea de sud a judeţului, se intrase în faza a doua de apărare, cu apa urcată la un metru din înălţimea coronamentului.
De-a lungul sectoarelor de dig brăilene au apărut mai multe infiltraţii, dar şi câteva grifoane, ce se manifestă sub forma unor izvoare, în interiorul incintelor apărate, la câţiva metri distanţă de dig. "Ne confruntăm cu zece astfel de grifoane, în jurul cărora s-au făcut incinte de egalizare a presiunii, pentru menţinerea lucrurilor sub control", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila. Acesta se arată pe deplin încrezător că digurile brăilene vor rezista fără probleme actualului vârf de viitură de pe Dunăre.