Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Zilele Brăilei: Factura

• mii de brăileni s-au distrat în perioada 8 - 15 august cu ocazia zilelor oraşului, asistând la concertele unor artişti apreciaţi la nivel naţional, show-uri de artificii, lasere şi foarte multe alte evenimente interesante • plecând de la faptul că 2018 este anul în care Brăila a sărbătorit 650 de ani de la atestarea documentară, dar şi Centenarul Marii Uniri, autorităţile s-au străduit să organizeze o serie de momente speciale • primarul Marian Dragomir a făcut recent publică factura totală pentru distracţia Zilelor Brăilei • este vorba despre 450.000 lei (97 mii euro), puţin mai mult decât costurile din 2017 • din această sumă, 48 mii de euro au costat numai artiştii  • edilul-şef susţine că a meritat efortul financiar, mai ales că municipalitatea a avut şi încasări de 78.914 lei (17 mii euro) • mai mult, acesta le-a transmis brăilenilor că vor avea parte de spectacole de acelaşi calibru şi pe viitor

 

Concerte de calibru cu artişti pop în vogă la nivel naţional, dar şi din zona jazz, artificii, show-uri cu lasere, spectacole cu foc, evenimente folclorice, parade ale portului popular, de design vestimentar, expoziţii de maşini de epocă, concursuri, târgul anticarilor şi buchiniştilor, sunt doar câteva dintre evenimentele de care brăilenii s-au putut bucura cu ocazia zilelor oraşului. Plecând de la faptul că Brăila sărbătoreşte 650 de ani de la atestarea documentară, dar şi că s-au împlinit 100 de ani de la Marea Unire, autorităţile s-au străduit să pună la punct un program mai amplu pentru Zilele Brăilei 2018, comparativ cu anii precedenţi. Nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că în acest an, de zilele oraşului, Centrul Vechi a fost prezentat într-o altă lumină prin intermediul umbreluţelor colorate ce au fost montate de-a lungul străzii Mihai Eminescu, a locurilor amenajate special pentru ca brăilenii să facă fotografii, dar şi a multitudinii de evenimente ce s-au organizat acolo. Una peste alta, cele opt zile destul de bogate în spectacole au fost apreciate de brăileni pe site-urile de socializare. Însă şi costurile per total au fost ceva mai piperate faţă de anii trecuţi. La solicitarea redactorilor “Obiectiv - Vocea Brăilei”, primarul Marian Dragomir a făcut publică factura totală pentru distracţia de zilele oraşului. Este vorba despre 450.000 lei (97.000 euro) din care peste 220.000 lei (48.000 euro) au reprezentat doar cheltuielile cu artiştii. Chiar şi aşa Primăria Brăila a avut şi încasări de aproximativ 79.000 lei (17.000 euro), astfel că edilul-şef susţine că va repeta reţeta şi pe viitor.

 

Care a fost cel mai scump artist care a performat la Zilele Brăilei

Potrivit unei informări puse la dispoziţie de primarul Marian Dragomir, suma totală cheltuită pentru Zilele Brăilei, pentru organizarea şi desfăşurarea festivalurilor naţionale, concertelor, demonstraţiilor, concursurilor, amenajarea Străzii M. Eminescu şi aşa mai departe, este de 371.086 lei TVA inclus (cheltuieli 450.000 lei / venituri 78.914 lei). Ei bine, din această sumă, partea legată de artişti a costat în total 221.866 lei. Trebuie punctat că Primăria a negociat direct cu casele de producţie ale artiştilor, astfel ofertele au fost diferite de la caz la caz. În cazul Forward Agency (Ştefan Bănică Junior, The Motans, Alina Eremia, Ruby, Irina Rimeş) costurile totale au însemnat 149.253 lei; la HaHaHa Production (Smiley) municipalitatea a plătit 57.825 lei; Fundaţia Muzza (jazz - Grupul Hot Leeks, Irina & band, Alexandru Şipa) - 8.325 lei; Magdalena Duţu a cerut un onorariu de 930 lei; Jampa Orchestra - 5.533 lei.

“Ediţia 2018 a evenimentului Zilele Brăilei, s-a desfăşurat în perioada 8 - 15 august 2018 şi a însemnat: Parada portului popular şi Festivalul Naţional de Folclor «Lină Chiralină», căruia, la această ediţie, am reuşit să îi dăm notă internaţională prin participarea unei formaţii de profil din Polonia; Târgul anticarilor şi buchiniştilor, desfăşurat pe strada Mihai Eminescu; Concerte cu artiştii pop în vogă, atât la nivel regional cât şi naţional: Magdalena Duţu, Jampa Orchestra, The Motans, Ştefan Bănică Junior, Ruby, Alina Eremia, Irina Rimeş şi Smiley; Concert de jazz cu Grupul Hot Leeks, Irina Popa & Band şi Alexandru Şipa; Parada Modei realizată de designerul vestimentar Florentina Giol; Parada personajelor şi Festivalul Naţional de teatru pentru copii «Cărăbuş»; Spectacole cu 15 ansambluri de muzică populară din judeţele Brăila, Vrancea, Tulcea şi Iaşi; Concursuri de şah desfăşurate în aer liber; Concurs Naţional de Carturi; Parada Maşinilor de epocă; Spectacole de lasere şi artificii. (...) Menţionăm faptul că evenimentele au fost organizate de Primăria Brăila fără a se apela la agenţii de intermediere sau organizare spectacole, fapt care generează cele mai mici cheltuieli din ţară comparativ cu alte primării”, a ţinut să adauge Dragomir.

Revenind la artiştii care au concertat la Zilele Brăilei, ca urmare a acestei informări este lesne de înţeles că Smiley a avut cel mai piperat preţ, dar nu trebuie trecut cu vederea că acesta s-a bucurat de un public extrem de numeros în seara de 15 august.

La costurile cu concertele am putea adăuga şi spectacolele de lasere şi artificii care au încheiat Zilele Brăilei. Este vorba despre un total de 33.240 lei (Lasere - 16.740 lei; Artificii - 16.500 lei). De asemenea, Primăria a mai plusat cu 35.105 lei pentru Stage Expert (lumini, sonorizare, ecrane) şi încă 2.790 lei pentru jongleriile cu foc.

 

Cât au costat evenimentele mai mici şi ce încasări a avut Primăria

Tot de la primarul Marian Dragomir am aflat şi care au fost costurile cu evenimentele ceva mai mici, desfăşurate în mai multe zone ale oraşului la vremea respectivă. Astfel, potrivit acestuia, Parada Maşinilor de epocă (desfăşurată timp de 2 zile) a costat 11.917,2 lei; Proiecţiile cinematografice în aer liber - 5.000 lei; Sonorizare la celelalte spaţii unde s-au desfăşurat evenimente (Gradina Publică, Parcul Monument, Parc Caporal Muşat, Parc C. Galaţi, Piaţa Independenţei, Parcul Zoo, Strada M. Eminescu) a însemnat în total costuri de 30.750 lei; Cazarea şi masa asigurată pe 4 zile pentru ansamblurile participante (peste 500 de persoane) la Festivalul Naţional “Lină Chiralină” - 31.500 lei; Cazarea şi masa pentru 4 ansambluri folclorice venite din oraşe înfrăţite cu Brăila (din Republica Moldova, Turcia şi Bulgaria şi delegaţii oficiale din Plevna - Bulgaria, Shumen - Bulgaria, Nilufer - Turcia, Cahul - Republica Moldova, Raionul Cârpeşti - Republica Moldova, Andrei Grinkevich - Ambasadorul Republicii Belarus, Valeriu Turea - Ministru-consilier Ambasada Republicii Moldova în România, Nikolai Belera - Ataşatul General al Consulatului Federaţiei Ruse la Constanţa, Silviu Feodor - Preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, regizorul Vlad Păunescu) - 67.942,84 lei.

Edilul-şef a vorbit şi despre încasările înregistrate de Primăria Municipiului Brăila cu ocazia zilelor oraşului. Este vorba despre un total de 78.914 lei. Mai exact, banii provin din închirieri de căsuţe şi ale domeniului public (65.000 lei) şi sponsorizări -13.914 lei, din care: cash - 7.150 lei şi produse în valoare de 6.764 lei.

 

Dragomir, mulţumit de Zilele Brăilei 2018: «AU FOST O REUŞITĂ»

Întrebat dacă a meritat efortul financiar, dar şi ce planuri are pentru Zilele Brăilei 2019, primarul Marian Dragomir a afirmat că din punctul său de vedere, dar luând în calcul şi feedback-ul din partea cetăţenilor, evenimentele organizate din 2018 au fost reuşite. Mai mult, acesta a afirmat că şi în anul următor va încerca să menţină la acelaşi calibru Zilele Brăilei.

“A fost un efort uman şi financiar important, însă analizând din punct de vedere al desfăşurării pe o perioadă de opt zile, numărul participanţilor angrenaţi în desfăşurarea acestor evenimente reprezentând peste 1.500 de persoane - trupe de teatru, ansambluri din ţară şi din străinătate, concursuri, concerte, dar şi calitatea acestora, al numărului din ce în ce mai mare de brăileni prezenţi în toate punctele unde s-au desfăşurat spectacolele -, putem concluziona că evenimentele organizate pentru Zilele Brăilei AU FOST O REUŞITĂ. Sigur, şi în anul 2019 vom păstra în cea mai mare parte formatul evenimentelor, dar vom aduce ca şi anul acesta elemente noi care vor fi prezentate pe durata sărbătorii”, a declarat Dragomir.

 

Zilele Brăilei, ceva mai ieftine la începutul mandatului

În primul an de mandat, primarul Marian Dragomir declara că pentru manifestările derulate în 2016, cu ocazia Zilelor Brăilei, municipalitatea a cheltuit aproximativ 200.000 lei şi a avut încasări de circa 30.000 lei. Ca o paranteză, tot acesta sublinia la vremea respectivă că în 2015 - înainte de venirea sa la Primărie -, evenimentele organizate pentru zilele oraşului au costat circa 160.000 lei. În 2016, pe scena din Brăila au performat: Maria Dragomiroiu şi Margareta Clipa pe 14 august, show urmat de spectacol de artificii, iar pe 15 august DJ Project şi Carla's Dreams, concerte urmate în premieră de un spectacol cu lasere. Precizăm că la vremea respectivă cei de la DJ Project au întrerupt show-ul din cauza problemelor pe care le-au avut cu aparatura pe care o aduseseră pe scenă, iar primarul Marian Dragomir a luat decizia ulterior să plătească doar jumătate din suma convenită iniţial de 2.000 euro.

Anul trecut, Zilele Brăilei s-au desfăşurat în perioada 13 - 15 august, iar pe scenă au urcat artişti cunoscuţi precum: Delia (13 august), Maria Cârneci (14 august), Lidia Buble şi Andra (15 august). În 2017 evenimentele organizate de Primărie au costat în total 416.548 lei (suma finală pentru cele 6 zile de distracţie s-a ridicat la 356.248 lei cu TVA  - 77.000 euro), iar încasările au însemnat 60.300 lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro