• nu se ştie în ce condiţii a ajuns să se scufunde autoturismul de culoare gri, cu numere roşii, în zona din spatele firmei Yazaki, unde brăilenii obişnuiesc să îşi spele maşinile cu apă din fluviu • cert este că scafandrii şi colegii lor din cadrul ISU s-au străduit, de miercuri, de când s-a dat alarma şi până joi după-amiază, să îi dea de urmă maşinii scufundate • Poliţia face cercetări acum pentru identificarea proprietarului şi stabilirea circumstanţelor producerii incidentului
Scafandrii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” Brăila au reuşit, după o zi şi jumătate de căutări, să găsească maşina căzută în Dunăre şi să o scoată la mal. După cum am informat în ediţia electronică a cotidianului nostru, un brăilean a alertat autorităţile, miercuri, 8 martie, spunând că a observat un autoturism care a plutit scurtă vreme pe fluviu apoi s-a scufundat. Totul s-a întâmplat în zona de mal din spatele fabricii Yazaki, acolo unde mulţi localnici obişnuiesc să îşi aducă maşinile pentru a le spăla în Dunăre. Imediat după primirea informaţiei respective, la faţa locului s-au deplasat efective ale ISU şi ale Poliţiei. Echipa de scafandri a ISU Brăila a început, de miercuri după-amiază, să caute maşina în Dunăre, iar căutările au continuat, fără succes, până când s-a lăsat seara.
Joi dimineaţă, în jurul orei 8.00, acţiunea a fost reluată. În primă instanţă, nu s-a mai apelat la scafandri, folosindu-se o ancoră legată cu sfoară cu care s-a încercat găsirea şi agăţara maşinii scufundate. Cum această metodă nu a dat niciun rezultat, deşi barca în care se aflau cei care mânuiau sfoara s-a deplasat câteva sute de metri, atât în amonte cât şi în aval de zona unde se raportase scufundarea autoturismului, a fost pus în funcţiune şi un sonar. Şi acesta a patrulat de mai multe ori fără să găsească nimic.
Între timp, un brăilean s-a oferit să le ofere un ajutor celor de la ISU. Omul a venit cu un magnet de mărimea unei conserve de carne, legat la capătul unei sfori. Ca şi ancora, magnetul era aruncat în apă şi apoi recuperat încet, în speranţa că va fi atras şi se va ataşa de metalul maşinii. Cel care l-a adus le-a povestit pompierilor că a reuşit cu ajutorul lui să îşi scoată din Dunăre o drujbă pierdută în zona trecerii bac Smârdan. Magnetul în cauză ar fi fost suficient de puternic încât să poată trage de la fundul apei o greutate de până în 200 kilograme, s-a lăudat brăileanul. Din păcate, în timpul operaţiunii de căutare maşinii, nici ancora şi nici magnetul legate de sfoară nu au dat rezultate. Până la urmă, sonarul a fost cel care a oferit primul indiciu legat de locul unde se află maşina. Acesta a depistat prezenţa unui dâmb, la o adâncime de aproximativ 5 metri, care până la urmă s-a dovedit a fi autoturismul căutat de pompieri.
“Maşina a fost găsită la o distanţă de circa 150 metri în amonte de locul unde s-a raportat scufundarea ei. În zonă acţionează un contracurent care a deplasat autoturismul pe distanţa respectivă. Acesta se afla la 20 de metri de mal, la o adâncime de circa 5 metri”, ne-a informat lt. col. Ştefan Stoian, ofiţerul de relaţii publice al ISU “Dunărea” Brăila.
Din momentul în care a fost reperat autoturismul, scafandrii i-au legat o şufă de punte, apoi a fost tras la mal cu ajutorul unui troliu ataşat de un camion al ISU Brăila.
Aşa cum spusese cel care a dat alarma miercuri la numărul de urgenţe 112, maşina, un Wolkswagen Golf de culoare gri, înmatriculat cu numere roşii, avea portbagajul deschis. Astfel se explică de ce la mal a fost găsită, miercuri, o roată de rezervă, iar ieri, înainte cu circa o oră de a fi depistată poziţia autoturismului scufundat, curenţii fluviului au adus la mal mocheta din portbagaj.
Pentru scafandri, misiunea s-a dovedit a fi una foarte dificilă, din cauza apei reci, a curenţilor puternici dar şi a vizibilităţii foarte scăzute.
Până ieri, înainte de închiderea ediţiei, rămăsese un mister cui aparţine maşina respectivă şi în ce condiţii a ajuns să se scufunde în Dunăre. Poliţia ne-a declarat că se fac cercetări pentru identificarea proprietarului, în condiţiile în care, pe tot parcursul acţiunilor de căutare a locului unde era scufundat autovehiculul, nu s-a prezentat în zonă nimeni care să spună că acesta îi aparţine. Vom reveni.