• animalul, care părea să se fi rătăcit, a fost observat, la sfârşitul săptămânii trecute, în zona Brăiliţa - Vidin • un brăilean a reuşit să facă un mic filmuleţ cu vulpea, postând mai apoi imaginile pe o reţea de socializare • prezenţa animalului confirmă temerile autorităţilor veterinare, care spun că riscul apariţiei unor cazuri de rabie în Brăila este foarte mare • asta în contextul în care câinii de pe raza municipiului nu au mai fost vaccinaţi în ultimii trei ani
Apariţia unei vulpi sălbatice în zonă Brăiliţa - Vidin nu a rămas neobservată, într-una din serile de la sfârşitul săptămânii trecute. Un brăilean care a văzut animalul mergând destul de stresat pe străzi a reuşit să facă un mic filmuleţ, postându-l mai apoi pe o reţea de socializare. Incidentul în sine nu este unul ieşit din comun, în ultima vreme întâmplându-se periodic ca pe raza municipiului să îşi facă simţită prezenţa vulpi sau mistreţi. Despre vulpi se ştie, însă, că pot fi purtătoare ale virusului turbării, deci apariţia lor este percepută ca un potenţial pericol de către autorităţile veterinare. “În principiu, când ni se semnalează prezenţa unei vulpi, încercăm să o capturăm. Conform procedurii, înainte de a fi eliberată în mediul natural, trebuie testată pentru a elimina suspiciunea că ar fi purtătoare a virusului rabiei. În ceea ce priveşte exemplarul filmat pe străzile municipiului la sfârşitul săptămânii trecute, nu ne-a sesizat nimeni la momentul respectiv, deci nu s-a organizat nicio acţiune de capturare. Probabil intrase în oraş în căutare de hrană, se mai întâmplă astfel de situaţii”, ne-a declarat, ieri, Gicu Drăgan, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila.
În prezent, autorităţile veterinare brăilene derulează o amplă campanie de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân din municipiu. Operaţiunea era absolut necesară, în contextul în care, în ultimii trei ani, câinii din curţile brăilenilor nu au mai fost vaccinaţi deoarece postul de medic veterinar de circumscripţie este vacant la Brăila. Anul acesta, dat fiind pericolul foarte mare al apariţiei cazurilor de rabie - iar prezenţa vulpii semnalată zilele trecute confirmă faptul că oricând ar putea fi transmis virusul, de la un animal sălbatic la unul domestic -, autorităţile veterinare au contractat un medic de circumscripţie dintr-o localitate învecinată cu municipiul, pentru ca operaţiunea de vaccinare să poată fi efectuată. Singurul dispus să colaboreze a fost medicul din comuna Siliştea, iar acţiunea a început pe 22 mai, urmând să fie derulată pe parcursul a câtorva luni.
Până ieri, fuseseră vaccinaţi 450 de câini, din zona centrală a municipiului. Spre deosebire de campaniile precedente, când mulţi brăileni refuzau să le permită veterinarilor să intre în curte pentru a le vaccina câinii, de data aceasta operaţiunea merge mult mai bine, oamenii fiind mult mai cooperanţi. Contează mult faptul că veterinarii sunt însoţiţi în teren atât de poliţişti locali cât şi de angajaţi ai Primăriei, iar cei care refuză vaccinarea riscă amenzi de până la 2.600 lei. Vaccinarea antirabică este complet gratuită, însă, pe lângă vaccin, câinilor li se inoculează şi un microcip de identificare, operaţiune pentru care proprietarii trebuie să achite 10 lei, sumă care multora li se pare prea mare.