* autoritățile atrag atenția că cei care distribuie știri false ce sunt menite a induce panica în rândul populației riscă dosar penal * o astfel de informație falsă circulă pe grupurile de socializare cu membri brăileni, de câteva zile * Prefectura dezminte că ar fi existat persoane ce ar fi fugit dintr-un centru special de carantină
Atenție la ce distribuiți pe Facebook în această perioadă! Autoritățile sunt în gardă și sunt hotărâte să întocmească dosare penale pentru cei care dezinformează populație prin știri false.
Un exemplu în acest sens a fost o informație conform căreia câteva persoane ar fi fugit dintr-un centru de carantină instituționalizată din municipiu. Se presupune că acest lucru s-ar fi întâmplat joi seară. 24 de ore mai târziu, informația s-a rostogolit pe internet și a „înflorit”, ajungându-se la forma finală că „duba de mascați ce păzea locul respectiv a dispărut și ea, odată cu cei carantinați”. Redactorii „Obiectiv-Vocea Brăilei” au verificat aceste aspecte, iar ele nu se confirmă, susține Prefectura Brăila. Nimeni nu a fugit din centrele de carantină instituționalizată. Acum, persoanele care au pornit aceste știri false riscă dosar penal.
Prefectul județului, Cătălin Boboc, a avertizat încă din primele conferințe de presă pe tema coronavirusului că va fi dur cu persoanele care dezinformează și creează panică în rândul populației. Asta, în timp ce Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății și Grupul de Comunicare Strategică din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență duc o campanie de responsabilizare a românilor în mediul online, în sensul că acestora din urmă li se recomandă să se informeze doar din surse oficiale, să evite informațiile fără surse și să nu distribuie zvonuri neconfirmate de autorități. Elementele ce pot da de gol o dezinformare, potrivit MAI, sunt: exprimări pompoase/alarmiste, tratamente naturiste sau medicamentoase împotriva coronavirus, greșeli gramaticale, îndemnul de a da mai departe. „Comunicarea de informații false se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani”, atrag atenția autoritățile.