• sfântul locaş a fost resfinţit, duminică, după ce a trecut printr-un amplu proces de reabilitare • Sfânta Liturghie a fost oficiată chiar de ÎnaltPreaSfinţia Sa Părintele Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos • biserica a devenit neîncăpătoare pentru credincioşii veniţi la marele eveniment, iar copiii, îmbrăcaţi în costume naţionale, l-au întâmpinat pe ÎPS Părinte Casian cu pâine şi sare • la final, Arhiepiscopul Dunării de Jos le-a vorbit credincioşilor despre unitate şi despre efectele negative ale dezbinării • luni, o nouă zi cu importanţă majoră în viaţa parohiei: au fost sărbătoriţi patronii spirituali ai bisericii, în prezenţa a peste 100 de enoriaşi
Duminică a fost o zi de importanţă maximă pentru Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” (preot-paroh Traian Mazăre), situată pe strada Şcolilor, din municipiu. Dumnezeu şi-a revărsat harul, din nou, peste sfântul locaş, după ce clădirea a suferit un proces serios de consolidare. ÎnaltPreaSfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoţi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din municipiu şi împrejurimi. Înainte de Sfânta Liturghie a avut loc slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la biserică, lucrări ce au constat în refacerea exteriorului, a acoperişului, cu cele două turle, a planşeului drept de peste pronaos şi realizarea unuia nou, de tip boltă în stil bizantin şi a semicalotelor de la cele două abside şi altar, potrivit site-ului Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Evenimentul a stârnit multă emoţie în rândul credincioşilor, care au ascultat cu mare atenţie slujba religioasă şi l-au urmat pe ÎPS Părinte Casian în jurul bisericii, aşa cum presupune ritualul de sfinţire a locaşului. Au fost prezenţi, de asemenea, foarte mulţi copii, îmbrăcaţi în straie populare, copii care l-au şi întâmpinat pe ÎnaltPreaSfinţia Sa cu pâine şi sare, la intrarea în biserică. Vocile preoţilor răsunau angelic în jurul locaşului sfânt, iar rugăciunile se înălţau spre Împărăţia Cerurilor.
Elevii parohiei brăilene au oferit un răspuns la Sfânta Liturghie, printr-o autentică şi omofonă cântare liturgică. O parte dintre copiii şi adulţii prezenţi la biserică au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învăţătură, ÎnaltPreaSfinţia Sa Părintele Casian a tâlcuit un pasaj din Biblie despre rugăciunea Domnului Iisus Hristos din Grădina Ghetsimani. Totodată, ÎnaltPreasfinţia Sa a vorbit credincioşilor despre dezbinare, faptă ce atrage doar răul. Oamenii trebuie să fie uniţi, aşa cum ne învaţă religia creştin-ortodoxă. “Una dintre temele centrale ale acestei evanghelii o constituie unitatea, căci omul are tendinţa de a disemina noţiunile, lucrurile, entităţile, apoi, analizându-le secvenţial, elaborează teorii, definiţii şi concluzii care de multe ori pot duce la dezbinări”, se menţionează şi pe site-ul Arhiepiscopiei.
Toţi cei prezenţi duminică la biserică au fost binecuvântaţi de ÎPS Arhiepiscop Casian, apoi au fost invitaţi la agapa frăţească, pentru eveniment fiind pregătite 300 de pachete cu alimente.
Şi ziua de luni a avut o mare însemnătate pentru parohia “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, având loc hramul bisericii. Din nou, peste 100 de credincioşi au participat la slujba religioasă şi s-au rugat pentru ei şi semenii lor.
Biserica «Sfinţii Împăraţi», peste 150 de ani de istorie
Istoria bisericii începe încă din anul 1857, mai exact pe data de 3 mai, când a fost sfinţit locul şi a fost pusă temelia sfântului locaş. Construcţia a fost finalizată în anul 1863, iar sfinţirea clădirii a avut loc pe 8 septembrie în acelaşi an şi a fost săvârşită de către episcopul Dionisie Romano al Buzăului. Biserica are o veritabilă colecţie de artă veche bisericească: catapeteasma, icoanele împărăteşti din catapeteasmă, a Mântuitorului şi a Maicii Domnului, precum şi cea a hramului - Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, şi a Sfântului Ierarh Nicolae, împreună cu alte patru icoane cu valoare de patrimoniu. Un alt obiect de valoare inestimabilă este Stema României Mari, sculptată în lemn de tei aurit, ce datează de la sfârşitul secolului XIX, de pe la începutul domniei regelui Carol I al României. Stema se află în cafas, la jumătatea arcului central. Biserica mai are, de asemenea, şi o bibliotecă ce cuprinde peste 300 de cărţi şi 200 de reviste, fiecare având însemnătatea ei şi conturând nevoia de cunoaştere a credincioşilor de ieri şi de azi. “De-a lungul vremii, la biserică s-au organizat şcoli duminicale, cercuri culturale, dezbateri pentru adulţi şi alte diverse programe pentru luminarea şi îndrumarea poporului. În arhivă sunt ştiri despre faptul că, în timpul războiului, preoţii de la această biserică au predat în locul învăţătorilor mobilizaţi pe front”, se mai precizează pe site-ul Arhiepiscopiei.
Activitatea filantropică întregeşte peisajul Casei Domnului de pe strada Şcolilor. Parohia desfăşoară astfel de activităţi. De peste 25 ani, are loc programul “Înmormântarea Morţilor Nimănui”, în cadrul căruia, pe lângă serviciul religios al înmormântării propriu-zise, se săvârşesc toate celelalte pomeniri cuvenite şi toate parastasele până la şapte ani. Alte programe filantropice sunt: ajutorarea şi susţinerea deţinuţilor din Penitenciarul Brăila, a familiilor sărace din parohie şi nu numai.