Mergi la conţinutul principal
Administraţia Dragomir nu se lasă

VIDEO: Război cu nesimţiţii

• camerele de supraveghere încep să îşi facă tot mai mult dovada utilităţii, aşa încât numărul brăilenilor amendaţi pentru că aruncă gunoaie pe domeniul public este tot mai mare • primarul Dragomir anunţă că, pe lângă cele 300 de camere deja existente, vor mai fi achiziţionate încă 130 • câteva dintre acestea ar trebui montate pe malul de la ieşirea din oraş, spre Galaţi, unde a fost amenajată o adevărată groapă de gunoi ilegală, iar instituţiile statului nu au aplicat nicio sancţiune, pe motiv că nu-i pot prinde în flagrant pe făptaşi

 

Războiul Primăriei cu brăilenii nesimţiţi care îşi aruncă gunoaiele pe domeniul public este de lungă durată, iar victoria se lasă aşteptată, în ciuda faptului că amenzile s-au mărit substanţial, ajungând la 2.500 lei (25 milioane de lei vechi n.n.) pentru persoane fizice, iar Poliţia Locală aplică sancţiuni pe bandă rulantă. S-a convins de acest lucru şi primarul Marian Dragomir. Acesta şi-a exprimat dezamăgirea că, în ciuda numărului mare de amenzi, brăilenii continuă să murdărească faţa oraşului, inclusiv în zone unde s-au făcut recent investiţii importante menite să aducă un plus de civilizaţie. Primarul a dat ca exemplu zona cimitirului “Sf. Maria” de pe Calea Galaţi, pe gardul căruia au fost montate, recent, panouri de mari dimensiuni cu personalităţi ale Brăilei. De asemenea, spaţiul verde a fost refăcut, prin amplasarea unor rulouri cu gazon natural. Unii dintre brăileni, departe de a se lăsa impresionaţi de noul aspect al locului, continuă să arunce gunoaie lângă gardul cimitirului, în apropierea podului spre cartierul Brăiliţa. Mai mult, în urmă cu câteva zile, un individ s-a apucat să fure câteva rulouri cu gazon, dar nu pentru a le monta la el în curte ci pentru a-şi hrăni găinile cu iarba proaspătă... Datorită camerelor de supraveghere amplasate în zonă, Poliţia Locală a reuşit să-i prindă atât pe hoţul de gazon cât şi pe aruncătorii de gunoaie, aplicându-le sancţiuni usturătoare. Bărbatul de 43 de ani care a furat rulourile de gazon a fost amendat cu 2.000 lei, şi a fost obligat să refacă spaţiul verde pe care îl distrusese. Indivizii care aruncau gunoaie au primit amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 lei.

 

 

Primarul Dragomir spune că, în ultima vreme, camerele de supraveghere din oraş şi-au dovedit utilitatea, tot mai mulţi nesimţiţi fiind prinşi asupra faptului, aşa cum s-a întâmplat cu cei de la cimitirul “Sf. Maria”.

“În ultima perioadă, datorită celor peste 300 de camere din municipiu, zeci de brăileni primesc săptămânal procese verbale cu sume de până la 2.500 lei (amendă maximă în această situaţie). Permanent încercăm să facem un oraş mai frumos... Şi totuşi, sunt unii care vor să avem un oraş curat în timp ce ei aruncă gunoiul peste tot… Ce să mai spunem de cel care a furat rulourile de gazon montate de două săptămâni la Cimitirul Sfânta Maria, pentru a le da la găini! În loc să fure gazonul, mai bine citea câteva citate ale marilor personalităţi brailene (de pe panourile montate pe gardul cimitirului n.n.) pentru a face o comparaţie şi a observa cât de nesimţit poate fi. Ştiu, acum unii vor spune că primarul i-a făcut nesimţiţi pe cei care aruncă gunoi şi nu este frumos din partea mea... Dar dacă îi apreciază, să-i ia acasă!”, a scris Dragomir pe reţelele de socializare. Totodată, primarul a ţinut să anunţe că va creşte numărul de camere de supraveghere de pe raza municipiului. “La şedinţa de consiliu local din 20 iulie vom suplimenta lista de investiţii cu încă 130 de camere. Sunt convins că ÎNTR-UN AN O SĂ RECUPERĂM COSTURILE DE LA CEI FĂRĂ BUN SIMŢ care vor mai arunca gunoiul pe stradă! Unii ar fi tentaţi să spună «Şi ce dacă!», fiindcă oricum nu le vor plăti! Iar noi, ca o administraţie corectă, îi informăm că sumele acestea sunt purtătoare de penalităţi şi niciodată nu vor putea să vândă un apartament, o casă sau o maşină etc decât după ce plătesc amenda şi penalităţile! Toată viaţa lor, aceste amenzi vor rămâne în evidenţa fiscală a Primăriei!”, a precizat Dragomir.

 

Groapa de gunoi “privată” de la marginea oraşului. Masacrul a mii de păsări

 

Câteva dintre noile camere de supraveghere achiziţionate de Primărie ar trebui amplasate la ieşirea din municipiu înspre Galaţi, acolo unde, un mal de pământ care altădată era folosit ca loc de cuibărit de mii de păsări, acum a devenit o adevărată rampă de gunoi, din cauza căruţaşilor care transportă ilegal deşeuri inerte provenite din demolări. Situaţia ne-a fost descrisă de un locatar al zonei, care are posibilitea de a vedea de aproape cum se derulează lucrurile. “În urmă cu câţiva ani, pe şoseaua dig Brăila-Galaţi, pe partea dreaptă de mers pe direcţia Galaţi, imediat după fosta fabrică de cărămidă, era o zonă în care se arunca moloz şi pe lângă el şi multe alte gunoaie. Halda aceea ilegală a fost desfiinţată de Poliţia Locală care, câteva săptămâni bune, a şi stat de pază pe acel loc încercând să îi dezveţe pe cei certaţi cu bunul simţ să nu mai arunce deşeurile casnice pe acolo. După eforturi îndelungate, au reuşit. Numai că, în nemernicia lor, aceşti indivizi au găsit o altă «portiţă» de a arunca după bunul plac şi deşeurile casnice şi molozul dar şi alte gunoaie nu departe de acea zonă.

În noul loc pe care l-au împrejmuit pentru a părea o proprietate privată pot «lucra» liber pentru că nimeni nu îi vede, nimeni nu îi întreabă nimic, deoarece în spatele acestui teren se află acel mal drept de pământ, destul de înalt de altfel, şi care de la atâta gunoi aruncat s-a transformat într-un fel de rampă. Pe peretele acelui mal drept de pământ, până să se încarce cu gunoaie la nivel, aveau cuiburi săpate mii de păsări. Şi nu exagerez deloc când spun «mii», pentru că locuiesc în proximitatea acelei zone şi zilnic treceam şi trec pe lângă acel loc în drum spre serviciu şi la întoarcere. Astăzi, cele mai multe din acele păsări probabil că au plecat, sau mai rău, or fi fost prinse în cuiburi şi astupate cu gunoaie. Nu se mai văd decât câteva în zilele bune”, ne-a transmis cititorul nostru, prin intermediul unei sesizări adresate redacţiei.

Despre acest aspect care strică foarte mult imaginea Brăilei, deoarece se află la marginea unui drum tranzitat zilnic de mii de autovehicule, am mai relatat şi cu alte ocazii. În urmă cu câţiva ani, conducerea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) ne declara că va încerca să prindă o sumă substanţială în bugetul de cheltuieli pentru a curăţa acel mal, deoarece este nevoie de utilaje speciale care să poată lucra în zona greu accesibilă. Zilele trecute, directorul SUPAGL, Dumitru Munteanu, ne-a spus că anul acesta nu s-au putut aloca banii pentru această operaţiune şi că se va încerca ca suma să fie prinsă în bugetul pe anul viitor. “Ridicarea deşeurilor de pe acel mal de pământ este o operaţiune riscantă care nu poate fi executată decât cu utilaje speciale, un excavator cu braţ foarte lung sau ceva de genul acesta. Trebuie să alocăm o sumă special pentru aşa ceva şi vom încerca să o «prindem» în bugetul viitor”, ne-a declarat directorul Munteanu. Potrivit acestuia, gunoaiele sunt aruncate la vale din curţile unor cetăţeni care, cel mai probabil contracost, îi lasă pe căruţaşi să folosească zona ca şi cum ar fi groapa lor de gunoi privată. În ciuda acestei situaţii complet anormale, până acum se pare că nimeni nu a fost sancţionat, nici căruţaşii şi nici aşa-zişii proprietari ai curţilor de pe partea de sus a malului de pământ. Garda de Mediu Brăila ne-a transmis că au fost făcute controale la faţa locului dar că nu a fost prins nimeni în flagrant, astfel că singura măsură luată a fost somarea SUPAGL de a ecologiza zona. “Noi nu putem face pândă pentru prinderea făptaşilor. În mod normal, acolo ar trebui amplasate camere de supraveghere, pentru ca aceia care aruncă gunoaie să poată fi indentificaţi şi sancţionaţi”, ne-a declarat Carmen Tudorache, comisarul şef al Gărzii de Mediu Brăila.

 

Există lege. Căruţele folosite la transportarea ilegală a deşeurilor pot fi confiscate

 

Recent, Garda Naţională de Mediu a anunţat că a fost actualizată Hotărârea de Guvern nr. 1005 din 2012 în baza căreia funcţionează această instituţie, în sensul că acum este permisă confiscarea mijloacelor de transport folosite la depozitarea ilegală a deşeurilor. Măsura a intrat în vigoare din luna mai a acestui an, însă deocamdată la Brăila nu s-a făcut nicio confiscare a vreunei maşini sau căruţe folosite la aruncarea deşeurilor, aşa cum  se întâmplă, de exemplu, pe malul de pământ de la marginea Brăilei. Conducerea Gărzii de Mediu Brăila ne-a declarat că încă nu a prins pe nimeni în flagrant pentru a-i putea confisca mijlocul de transport. Aceeaşi sursă a precizat că dacă Poliţia Locală sau Poliţia Naţională ar prinde astfel de căruţaşi care fac transporturi ilegale de deşeuri şi ar anunţa Garda de Mediu, s-ar lua măsura confiscării atelajului, în conformitate cu noile reglementări.

Aşadar, noi instrumente legale au fost puse la dispoziţia instituţiilor statului, iar camerele de supraveghere şi-au dovedit deja utilitatea, astfel că există premize suficiente pentru ca autorităţile să înceapă să câştige tot mai des bătăliile împotriva nesimţiţilor, aşa încât, puţin câte puţin, numărul acestora să fie tot mai mic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro