Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Poveste sinistră, cu cai maltrataţi în Insula Mare

• o familie din comuna Măraşu acuză un vecin că i-ar fi omort un mânz şi schilodit o iapă • asta ca răzbunare, după ce ar fi încercat fără succes să fure iapa şi să o vândă • cel acuzat susţine că este nevinovat • autorităţile locale spun că nu ştiu nimic despre o astfel de situaţie • cert este că iapa în cauză trăgea să moară, zilele trecute, având, cel mai probabil, coloana vertebrală ruptă

 

Din lumea satului brăilean răzbat uneori poveşti greu de crezut că se mai pot întâmpla în anul de graţie 2017. Sunt întâmplări specifice mai degrabă satelor din lumea a treia, dar cu toate acestea, se petrec într-o ţară din Uniunea Europeană, sub privirile neputincioase ale autorităţilor locale, care nu dau semne că ar avea voinţa şi putinţa de a aduce lucrurile pe făgaşul legilor în vigoare. De exemplu, un caz recent de maltratare a animalelor a fost complet ignorat de autorităţile locale din comuna Măraşu şi ar fi trecut neobservat, dacă una dintre părţile implicate nu ar fi apelat la presă, în speranţa că i se va face dreptate. Astfel, o familie din localitatea aflată în Insula Mare a Brăilei acuză un vecin că şi-ar fi asmuţit câinii pe un mânz până când acesta a murit din cauza muşcăturilor. Mai mult, acelaşi vecin este acuzat că a bătut şi iapa, mama mânzului respectiv, şi că a lăsat liber un armăsar în preajma acesteia, până când femelei i-ar fi fost ruptă coloana vertebrală. De ce a făcut toate acestea? Pentru că s-ar ocupa de furtul cailor, însă n-a reuşit să prindă iapa, motiv pentru care s-a răzbunat ucigându-i mânzul şi schilodind-o.

“Noi lăsam iapa şi mânzul să pască pe islaz, în incinta fostului CAP din comună. Individul acesta a venit cu câţiva câini şi i-a asmuţit pe animale. S-a întâmplat acum vreo săptămână. L-a văzut mai multă lume, dar până să ajungă soţul meu acolo, el şi-a luat căruţa şi a plecat acasă. În aceeaşi zi, mai pe seară, s-a întâmplat acelaşi lucru: în timp ce noi mulgeam vacile acasă, el descărca gunoi pe islaz şi asmuţea câinii pe caii noştri. După vreo trei zile, ne-a murit mânzul. Cum l-or fi muşcat câinii nu ştim, nici prin gând nu ne-a trecut să îi facem un vaccin, un antitetanos”, ne-a declarat Fănica Vasile, partea păgubită. Femeia mai spune că vecinul agresor ar fi tranşat mânzul care murise pe islaz, hrănindu-şi câinii cu o parte din rămăşiţele acestuia şi aruncând restul cadavrului în Dunăre. În zilele care au urmat, acelaşi bărbat ar fi făcut tot posibilul să le schilodească şi iapa, fugărind-o, bătând-o şi lăsând liber un armăsar în preajma ei. 

“Pe iapa asta am avut-o la păscut şi în Insula Mică, iar persoana poreclită Fane Geambaşu, pentru că e geambaş de cai, le are cu «cioarda» tare, a vrut să o prindă şi să o vândă la ţigani, dar n-a reuşit. Ca să se răzbune, a fugărit-o cu alt cal. A fugit călare după ea, a lovit-o, a deşelat-o. Uitaţi-o în ce hal a adus-o. I-a rupt mijlocul, nu ştiu ce i-a făcut, că nu se mai ridică de jos. O întoarcem din două în două ore de pe o parte pe alta şi o mai sprijinim pe nişte capre de lemn ca să poată sta în picioare. Am chemat veterinarul, dar ne-a zis că nu are ce să-i facă, că nu are ce-i trebuie”, ne-a declarat şi Nicolae Vasile, soţul Fănicăi Vasile.

Cei doi soţi se plâng că au cerut sprijinul autorităţilor, însă nu ia nimeni nicio măsură concretă.

Fănel Nedelcu, localnicul indicat de soţii Vasile, susţine că este nevinovat, deci acuzat pe nedrept. “Ei zic că le-ar fi omorât câinii mei mânzul, dar nu este adevărat. Eu am doi căţei, dar sunt blânzi”, i-a spus acesta reporterului nostru, iar ca să se convingă l-a invitat în curte, să se apropie de cei doi câini. Ce-i drept, patrupedele nu erau chiar aşa fioroase, lâsându-se mângâiate de străinul care le intrase pe teritoriu. În ceea ce priveşte iapa schilodită, Fănel Nedelcu afirmă că, de fapt, el nu ar fi făcut altceva decât să-i alarmeze pe proprietarii animalului, după ce ar fi aflat că aceasta ar fi fost atacată de un armăsar. “În Insulă, peste gârlă, a tăbărât un armăsar peste o noatină a lor. Pe mine m-a sunat un băiat să mă anunţe, iar eu i-am sunat pe ei. Nu era armăsarul meu. Calul meu este castrat”, precizează localnicul acuzat că le-ar fi maltratat animalele vecinilor.

Primarul comunei Măraşu, Nicolae Niţescu, s-a arătat surprins când reporterul nostru l-a întrebat dacă are cunoştinţă despre această situaţie. Primarul ne-a declarat că, din câte ştie, atât famila Vasile cât şi cel acuzat, Fănel Nedelcu, sunt “oameni serioşi, la locul lor” şi că până acum n-au provocat probleme în sat. “La mine n-a ajuns până acum nicio plângere referitoare la aceste aspecte. O să mă interesez, să văd despre ce este vorba”, ne-a spus primarul Niţescu. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro