• incidentul s-a petrecut în urmă cu câteva zile la Oficiul Poştal nr. 3 de lângă Gara CFR, singurul loc din Brăila de unde pot fi ridicate coletele primite din afara Uniunii Europene • poliţistul a încercat să intre în faţa celor circa 20 de persoane care aşteptau la coadă, însă lumea a început imediat să vocifereze • omul în uniformă nu a renunţat, însă, la intenţia sa decât atunci când a văzut că este filmat • aglomeraţia de la coletăria vamală este tot mai mare în ultima perioadă, iar timpii de aşteptare sunt de câteva ore
Coletele poştale trimise din afara Uniunii Europene trebuie să treacă prin operaţiuni de vămuire, iar brăilenii care au de primit astfel de pachete au simţit pe pielea lor cât durează această procedură. În Brăila, singurul oficiu poştal de unde pot fi ridicate coletele din ţări non-UE este situat în apropierea Gării CFR, pe Str. General Eremia Grigorescu. Este vorba despre Oficiul nr. 3, care are program cu publicul, pentru coletărie, în zilele de marţi, miercuri şi joi. În aceste zile, zeci de persoane aşteaptă ore întregi până când le vine rândul să ajungă la ghişeu, deoarece procedura ce trebuie parcursă pentru fiecare colet în parte este destul de greoaie, mai ales în cazul celor cu valoare mai mare de 10 euro, pentru care trebuie calculată şi plătită o taxă vamală. În încercarea de a scăpa de aglomeraţie, responsabilii Vămii brăilene au decis ca în ziua de marţi să fie ridicate coletele cu valoare peste 10 euro, iar miercurea şi joia să fie rezervate în special celor sub 10 euro care, deşi sunt mai multe, sunt şi mai uşor de gestionat. Asta în contextul în care numărul coletelor primite din spaţiul extracomunitar este tot mai mare de la un an la altul, crescând mult comenzile on-line prin care sunt tranzacţionate diverse obiecte, în general electronice şi electrocasnice.
Unii brăileni încearcă, însă, să scape de aglomeraţie în manieră proprie, pe principiul “sunt mai şmecher, deci intru în faţă!”. Un astfel de caz s-a întâmplat marţi, 12 septembrie, când cele circa 20 de persoane care aşteptau la rând în incinta Oficiului Poştal nr. 3 au avut surpriza neplăcută să observe cum un poliţist îmbrăcat în uniformă, deci aflat în timpul orelor de serviciu, nu s-a mai obosit să se aşeze la coadă ci a intrat direct în biroul vameşului. Intrigată, lumea a reacţionat imediat, cerându-i poliţistului să îşi aştepte rândul, la fel ca toţi ceilalţi. Din relatările celor prezenţi, reiese că, în primă instanţă, omul în uniformă ar fi motivat că mai fusese acolo şi cu o zi în urmă, deci nu mai trebuie să stea încă odată la coadă. Numai că ziua precedentă fusese luni, când nu e program cu publicul, iar cei prezenţi i-au reamintit imediat “organului” acest aspect. Până la urmă, pentru că acesta nu părea să renunţe la intenţia de a sări peste rând şi chiar începuse să le adreseze anumite înjurături printre dinţi celor care îi contestau autoritatea, cineva a început să filmeze cu un telefon. Din câte se pare, acesta a fost argumentul suprem cu care poliţistul s-a lăsat convins să renunţe. Când s-a văzut filmat, omul în uniformă a făcut stânga-nprejur şi a plecat. “Erau 20 de persoane la coadă şi el a încercat să intre în faţă, spunând că e poliţist şi că a mai fost pe acolo şi ieri. «Ieri» era luni, deci s-a văzut din start că minţea, pentru că lunea nu se predau colete. Lumea a vociferat, câteva persoane au intrat după el în biroul vameşului şi i-au cerut să respecte rândul. Nu s-a lăsat, cred că a şi înjurat, aşa, mai în surdină, dar până la urmă a plecat, când a văzut că este filmat de cineva”, ne-a spus brăileanul Petrică Donescu, care a asistat la întreaga scenă.
În altă ordine de idei, mulţi dintre cei care au de ridicat colete trimise din spaţii extracomunitare sunt indignaţi de faptul că trebuie să piardă foarte mult timp din cauza operaţiunilor de vămuire. Ei spun că, până în urmă cu câteva luni, coletele mici, cu valoare sub 10 euro, erau vămuite la Bucureşti, apoi erau primite de destinatar prin poştă, fără altă formalitate. “De două-trei luni s-a reintrodus această obligaţie de a merge pentru fiecare colet, indiferent de valoare, la oficiul poştal de lângă gară. Din cauza asta se formează aglomeraţie şi trebuie să stăm câteva ore până ne vine rândul”, se plânge un brăilean.
Reprezentanţi ai vămii brăilene ne-au spus că decizia de a se vămui la nivel local toate coletele din spaţiile extracomunitare s-a luat la nivel de minister. În cazul Brăilei, procedura de la poştă este mai greoaie deoarece vameşul care se specializase în această operaţiune a decedat recent. În locul său a fost detaşat un alt vameş, care încă nu a acumulat experienţa necesară. Din câte se pare, acesta trebuie să lucreze singur, deoarece numărul vameşilor brăileni este oricum prea mic, fiind în total doar şase angajaţi, a căror principală activitate constă în vămuirea mărfurilor care trec prin port.