• un cadavru care plutea, miercuri seară, pe fluviu nu a fost recuperat de un echipaj al Poliţiei de Frontieră care a trecut prin zonă • mai mulţi brăileni aflaţi pe bac s-au declarat indignaţi de scenă • prefectul Brăilei spune, după ce s-a documentat în prealabil, că poliţiştii de frontieră nu ar fi observat porcul plutitor • “Tind să le dau dreptate, pentru că în alte situaţii de acest gen au intervenit imediat”, afirmă prefectul • oficialul brăilean atrage atenţia că, dacă au văzut că Poliţia de Frontieră nu intervine, cetăţenii aflaţi pe bac ar fi trebuit să anunţe imediat autorităţile la 112, pentru ca porcul să fie recuperat, totuşi, de cei de la ISU
Mai mulţi brăileni aflaţi, miercuri seară, în jurul orei 17.30, pe bacul ce face legătura dintre Insula Mare şi municipiul Brăila, s-au declarat indignaţi de faptul că un echipaj al Poliţiei de Frontieră ar fi ignorat un cadavru de porc care plutea pe fluviu. Aşa cum v-am informat încă de miercuri seară, în ediţia electronică a cotidianului nostru, unul dintre martorii scenei ne-a transmis la redacţie înregistrăzi video în care se vede clar cum pe Dunăre pluteşte un cadavru de porc. O şalupă a Poliţiei de Frontieră trece prin apropiere dar nu intervine, deşi de pe bac se aud voci care strigă “Porcul, uite porcul!”.
Contactat de un reporter al cotidianului nostru pentru a i se solicita un punct de vedere referitor la această situaţie, prefectul George Paladi a cerut răgaz pentru a se documenta în legătură cu cele întâmplate, apoi a revenit cu un răspuns. “Am vorbit cu cei de la Poliţia de Frontieră. Au luat legătura cu echipajul care patrula în momentul respectiv. Nu au văzut cadavrul porcului care plutea pe Dunăre. Eu vin să întăresc ceea ce spun ei pentru că, după cum am mai declarat şi în alte ocazii, chiar ne-au ajutat de multe ori în astfel de cazuri. Dumnealor au identificat de multe ori cadavrele de porci pe Dunăre. Le-au luat de acolo şi le-au dus la mal, de unde au fost preluate de DSVSA. Vreau deci să subliniez că am avut până acum acţiuni comune şi 99% tind să cred că într-adevăr nu au văzut acel porc”, ne-a declarat prefectul Paladi. Acesta spune că, în mod normal, cetăţenii care au văzut porcul mort pe Dunăre ar fi trebuit să sune la numărul de urgenţe 112, pentru a anunţa autorităţile care, în urma unui astfel de apel, ar fi intervenit imediat pentru recuperarea cadavrului. “Singurul reproş pe care îl am la adresa cetăţenilor respectivi este că nu au sunat atunci la 112. A trecut ambarcaţiunea de la Frontieră. Bun, mergem pe varianta că au văzut dânşii sau nu au văzut. Dar, dacă oamenii sunau atunci la 112, puteam să intervenim punctual asupra cadavrului. Eu cred că nu strică să fim puţin mai civici. (...) La ISU Brăila, miercuri seară, de la ora 17.00 până la ora 24.00, nu au avut niciun apel 112 care să anunţe aşa ceva”, a precizat prefectul Brăilei.
Ofiţerul de relaţii publice al Structurii Teritoriale Galaţi a Poliţiei de Frontieră, structură căreia îi este subordonat Sectorul Brăila al Poliţiei de Frontieră, subinspector de poliţie Mădălina Carp, susţine, de asemenea, varianta potrivit căreia echipajul în cauză nu ar fi observat cadavrul de porc. Totodată, reprezentantul Poliţiei de Frontieră a precizat că această instituţie nici nu ar avea atribuţii concrete pe linia colectării cadavrelor de animale din fluviul Dunărea. “Nu avem clar atribuţii să intervenim în astfel de situaţii. În mod normal, poliţiştii de frontieră trebuie să anunţe autorităţile competente, atunci când observă cazuri de asemenea natură”, ne-a declarat subinspectorul Mădălina Carp.
În situaţia dată, autorităţile competente sunt Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Direcţia Sanitar Veterinară. Ofiţerul de relaţii publice al ISU Brăila, colonel Ştefan Stoian, ne-a explicat că, potrivit procedurii, atunci când se primeşte un apel prin numărul de urgenţă 112 referitor la cadavre de animale pe suprafaţa Dunării, la faţa locului se deplasează echipa de scafandri a Inspectoratului, care le aduc la mal şi le predau echipelor de lucru ale DSV. Din luna iulie, de când s-a confirmat primul focar de pestă porcină africană pe raza judeţului nostru, ISU Brăila a recuperat două cadavre de porci. Unul a fost observat de cetăţeni care au sunat la 112, iar celălalt a trecut prin zona Plajei Lipoveneşti în timpul unei acţiuni de căutare a unor persoane înecate. Fiind în zonă, scafandrii ISU au recuperat cadavrul de porc şi l-au predat către cei de la DSV.
Purtătorul de cuvânt al ISU Brăila a precizat totuşi că, potrivit unui ordin emis de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, şi alte instituţii din subordinea Ministerului de Interne trebuie să se implice în colectarea cadavrelor de animale de pe cursurile de apă. În ordinul respectiv se stipulează că “instituţiile MAI, în funcţie de limita capabilităţilor din dotare, participă la colectarea de cadavre de porc identificate pe cursurile de apă”. Poliţia de Frontieră are în dotare bărci şi şalupe, deci poate acţiona în astfel de situaţii, cum de altfel a şi făcut-o, conform spuselor prefectului George Paladi.