• aceasta este situaţia pe care trebuie să o suporte locuitorii cartierului Lacu Dulce • chiar dacă aproape toate străzile din acest cartier arată în prezent ca nişte mlaştini, Primăria nu intenţionează să mai facă reparaţii prin pietruiri, pentru astuparea gropilor • asta deoarece toate străzile din acest cartier ar trebui să intre direct la asfaltare, din vară • deocamdată, însă, nu este sigur că se va întâmpla, deoarece licitaţia pentru lucrările de asfaltare a fost deja contestată • conducerea Primăriei speră, totuşi, că acea contestaţie va fi respinsă, iar şantierul va putea începe la termenul stabilit • exact în aceeaşi situaţie, cu licitaţia contestată, se află şi lotul de străzi care urmează să intre la asfaltare în cartierele Brăiliţa, Pisc, Vidin şi Progresul
Să mergi zilele acestea pe străzile cartierului Lacu Dulce fără cizme de cauciuc poate fi o experienţă traumatizantă, deoarece este aproape imposibil să poţi evita noroaiele ce tronează dintr-un trotuar în altul. Câteva imagini trimise pe adresa cotidianului nostru de unul dintre locatarii cartierului respectiv demonstrează cu prisosinţă acest lucru. “Nu poţi să duci copiii la şcoală curaţi. E o bătaie de joc, pe taxele şi impozitele noastre! În comuna Cazasu sunt străzi asfaltate, iar în acest cartier al Brăilei sunt noroaie ca acum o sută de ani. Lacu Dulce a rămas singurul cartier din municipiu cu străzi de pământ”, spune cu năduf Ion M., autorul sesizării. Cu siguranţă, foarte mulţi brăileni îl vor contrazice pe acesta, din simplul motiv că mai sunt şi prin alte cartiere destule străzi neasfaltate şi nici măcar pietruite, care se umplu de bălţi şi noroaie după fiecare ploaie.
Conducerea Primăriei are pentru locatarii cartierului Lacu Dulce două veşti. Evident, una rea şi una bună. Vestea rea ar fi că nu vor scăpa în următoarele luni de noroaie, deoarece Primăria nu intenţionează să mai facă reparaţii prin pietruiri, aşa cum s-a mai procedat, din când în când, anii trecuţi. Vestea bună este, totuşi, că din vară ar putea începe o amplă operaţiune ce vizează asfaltarea tuturor străzilor şi străduţelor din Lacu Dulce.
“Cunoaştem problema străzilor din Lacu Dulce, dar considerăm că nu mai este cazul să mai venim să astupăm gropile cu pietriş, din moment ce la vară sunt programate să înceapă lucrările de asfaltare în tot cartierul. Dacă am face pietruiri acum, cu câteva luni înainte de asfaltare, cu siguranţă că ar fi destui care să ne acuze că cheltuim iresponsabil banii publici, mai ales că, odată folosită, acea piatră nu ar mai putea fi reutilizată”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.
Veşnica problemă a contestaţiilor
Există, totuşi, o problemă care ar putea să întârzie începutul asfaltărilor în Lacu Dulce. Primarul ne-a explicat că lucrarea a fost scoasă la licitaţie în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice, au participat trei firme şi deja s-a stabilit un câştigător. Una dintre cele două firme care au pierdut nu s-a împăcat, însă, cu acest rezultat şi a depus deja o plângere la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). “La licitaţie s-au prezentat trei societăţi şi toate s-au calificat, din punct de vedere tehnic şi economic, în etapa finală. Câştigătoare a fost stabilită cea care a venit cu preţul cel mai scăzut. Aşa cum se întâmplă de obicei, a fost formulată imediat o contestaţie. În momentul de faţă ne aflăm în perioada de 20 de zile în care CNSC va stabili dacă acea contestaţie este sau nu întemeiată. În mod normal, contestaţia ar trebui respinsă, deoarece licitaţia s-a desfăşurat cât se poate de corect. Dacă, totuşi, contestaţia va fi admisă, ar trebui să reluăm de la zero procedura de licitaţie, iar asta ar însemna automat că lucrările nu vor mai începe atât de repede pe cât speram noi”, ne-a mai declarat edilul-şef. Acesta a precizat că exact în aceeaşi situaţie se află şi licitaţia pentru lucrarea de asfaltare a străzilor din cartierele Brăiliţa, Pisc, Vidin şi Progresul. Şi pentru acel lot de străzi există o firmă câştigătoare, dar şi o contestaţie depusă la CNSC, care trebuie soluţionată în termen de 20 de zile. Primarul Marian Dragomir a evitat să dea detalii despre firmele participante la licitaţii care au câştigat, respectiv au contestat rezultatele. “Vom face publice aceste informaţii după ce vom avea o soluţie definitivă de la CNSC”, ne-a spus Dragomir.
În momentul de faţă, singurul lot de străzi pentru care s-a ţinut deja licitaţia, s-a trecut peste contestaţii şi există un câştigător cert se află în cartierul Chercea. După cum v-am mai informat, este vorba despre 35 de străzi din acest cartier care urmează să intre la asfaltare din primăvara acestui an. Lucrările au fost câştigate la licitaţie de firma “Tancrad” SRL, iar valoarea investiţiei se va ridica la 15,4 milioane de lei. De asemenea, tot firma “Tancrad” va lucra, începând din primăvară, la modernizarea Şoselei Focşani, de la intersecţia cu Str. Comuna din Paris până la intersecţia cu Şoseaua de Centură. Valoarea acestei lucrări va fi de 5,2 milioane de lei.