VIDEO: Ministerul Transporturilor taie aripile «OZN-urilor» foto-video | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Ministerul Transporturilor taie aripile «OZN-urilor» foto-video

Exact atunci când prindea, literalmente, aripi, pasiunea unui brăilean pentru fotografii şi filmări aeriene ar putea fi întreruptă brusc de o reglementare ciudată, emisă de guvernanţi. Este vorba despre Ordinul Ministrului Transporturilor nr.8/13.01.2014, privind stabilirea condiţiilor de operare în spaţiul aerian a aeronavelor civile motorizate, fără pilot la bord, publicat în Monitorul Oficial nr. 50, din 21.01.2014. Concret, prin ordinul respectiv se stabileşte că pentru ridicarea în aer a unei drone teleghidate trebuie cerută permisiunea autorităţilor aeronautice cu 45 de zile înainte şi trebuie completată o serie de formulare care, de fapt, încă nici n-au fost tipărite. "Practic, prin aceste cerinţe, devine imposibilă utilizarea dronelor, dacă ne gândim numai la faptul că n-ai cum să ştii cu 45 de zile înainte cum va fi vremea şi dacă vei putea ridica aparatul în aer", spune brăileanul Cătălin Voinea, unul dintre pionierii acestei tehnologii în România. Despre pasiunea acestuia am publicat un reportaj mai amplu, în urmă cu mai bine de doi ani, mai exact în noiembrie 2011, atunci când, împreună cu un prieten, făcea primii "paşi" în domeniul fotografiei aeriene. El construise atunci un aparat de zbor teleghidat, cu ajutorul căruia se pot obţine imagini de la mare înălţime. 

"Maşinăria cu opt elice se poate ridica sute de metri de la sol şi, în momentul de faţă, este pregătită să facă faţă unei game foarte largi de cerinţe. Creatorii săi spun că o pot folosi pentru a fotografia sau filma obiective industriale ori terenuri agricole aflate în diferite stadii de creştere a culturii sau pentru a inspecta diverse structuri, cum ar fi clădiri foarte înalte sau coşuri de evacuare de tip industrial. Micul «OZN» poate fi folosit, însă, şi în domenii mai banale, cum ar fi fotografia de nuntă sau de eveniment", relata cotidianul nostru la vremea respectivă. Între timp, Cătălin Voinea a devenit unul dintre cei mai avansaţi posesori de drone aeriene din România. Drone ale căror structuri le proiectează singur, investind apoi în componentele electronice pe care le asamblează, de asemenea, personal. Imaginile foto şi video surprinse de camerele montate pe aceste drone i-au adus satisfacţii, atât pe plan personal, ca hobby, cât şi pe plan financiar, el colaborând cu diverşi agenţi economici din domeniul agricol, energetic sau industrial, care aveau nevoie de poze sau filmuleţe făcute din aer. "Imaginile mele au ajuns şi pe posturi de televiziune străine. Am colaborat, de exemplu, cu canalul «France 24», pentru filmarea unui reportaj privind siguranţa frontierelor naţionale", ne-a spus Cătălin. Printre filmuleţele făcute de acesta ca hobby multe au ca subiect Brăila actuală, arătând în imagini faţa mai mult sau mai puţin frumoasă a oraşului nostru. Intră pe www.obiectivbr.ro pentru a vedea unul dintre clipurile video filmate cu o dronă realizată de Cătălin Voinea.

Mai sunt doar câteva zile până la impunerea restricţiilor

Ordinul Ministrului Transportului a fost publicat în Monitorul Oficial pe 21 ianuarie, deci va intra în vigoare peste 30 de zile de la acea dată, mai exact pe 20 februarie a.c. Din acel moment, dronele lui Cătălin Voinea, dar şi ale altor pasionaţi de pe teritoriul României vor fi, practic, consemnate la sol. Cei în cauză nu vor să cedeze, însă. În momentul de faţă, cinci posesori de drone din toată ţara, mai exact din Brăila, Braşov, Sebeş, Bucureşti şi Bacău fac demersuri pentru înfiinţarea Asociaţiei Producătorilor de Film şi Fotografie Aeriană. În numele acestei asociaţii, ei au trimis deja un memoriu către prim-ministrul Victor Ponta, cerând ca Ordinul nr. 8 să fie anulat sau măcar modificat, în aşa fel încât să dispară restricţiile considerate aberante. "Lipsa unui pericol real pentru traficul aerian rezultă şi din faptul că, la nivelul Uniunii Europene, nu există reglementări, nici măcar pentru aeronavele fără pilot de mari dimensiuni, cu atât mai puţin pentru cele utilizate la noi în ţară, care au o masă de cel mult 15 kg", se arată în memoriul respectiv. "Din asociaţia pe care urmează să o înfiinţăm fac parte pasionaţi de fotografie şi filme aeriene, care au reuşit realizări importante în acest domeniu. Îl avem, de exemplu, pe Edy Scheinder, de la Sebeş, un videograf care s-a remarcat cu un scurtmetraj premiat la Hollywood. De altfel, filmele realizate de noi, ca hobby, şi încărcate de YouTube au acumulat sute de mii de vizualizări la nivel mondial, promovând România mult mai mult decât frunzuliţa lui Udrea. În acest context, este de neînţeles de ce se vrea desfiinţarea acestui domeniu de activitate, care în alte ţări se află în plină expansiune", ne-a mai declarat brăileanul Cătălin Voinea.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro