• Şansă la angajare pentru brăilenii calificaţi • “Vard” Brăila va trebui să livreze în următorii doi ani opt nave de mare capacitate care vor opera în Marea Caspică şi pe un fluviu din Kazakhstan • “Cu siguranţă, va fi nevoie să facem angajări de personal pentru a putea onora comanda”, spune directorul Laurenţiu Rusinoiu • ieri, directori executivi ai grupului Vard şi ai firmelor beneficiare, îmbrăcaţi la patru ace, au participat la ceremonia festivă de debitare a primei foi de tablă care va intra în componenţa primei nave din lot • este cea mai mare comandă primită de şantierul naval brăilean în ultimii 15 ani
După doi ani în care a trecut prin momente dificile din cauza lipsei de comenzi, fapt ce a făcut ca aproximativ 20% dintre angajaţi să fie puşi pe liber, Şantierul Naval “Vard” Brăila cunoaşte în prezent mult sperata revigorare. Ieri, s-a dat startul unei comenzi pe cât de generoase pe atât de dificil de pus în practică: nu mai puţin de opt nave de mare capacitate urmează să fie construite în următorii doi ani de navaliştii brăileni. Vapoarele sunt destinate navigaţiei în ape fluviale şi marine din zona Mării Caspice, fiind concepute pentru transportul de module preasamblate şi turbine de gaz pentru câmpurile petroliere din Kazakhstan. Navele vor fi operate de firma Topaz Energy and Marine şi de partenerii acesteia, companiile Kazmortransflot, Blue Water Shipping şi Tengizcherroil. În total, grupul norvegian “Vard” va trebui să le livreze companiilor respective 18 nave. Pe lângă cele opt construite de Vard Brăila, alte patru vor fi făcute la Vard Tulcea, iar şase vor fi realizate la Vard Vung Tau, în Vietnam.
“Putem spune că este cel mai mare contract din ultimii 15 ani. Ultima dată când s-a contractat construirea unei serii de nave de către şantierul naval brăilean a fost în 2007, dar atunci a fost vorba despre şase nave, nu opt câte sunt acum”, ne-a declarat directorul “Vard” Brăila, Laurenţiu Rusinoiu. Acesta a precizat că, mai mult ca sigur, pentru a putea fi onorată la timp această comandă, va fi nevoie de mărirea numărului de angajaţi ai şantierului, fiind posibilă şi contactarea unor subcontractori. În momentul de faţă, pe platforma şantierului naval brăilean lucrează circa 2.000 de oameni, dintre care 1.400 sunt angajaţi ai “Vard”, iar restul de 600 sunt salariaţi ai unor firme care au subcontractat lucrări ale “Vard”. Directorul Rusinoiu nu a putut să precizeze deocamdată câte angajări se vor face. “În urma unei analize, se va stabili numărul de angajaţi de care avem nevoie. Vom apela în primă instanţă la cei pe care îi avem în baza de date, de la disponibilizările din perioada mai dificilă pe care am traversat-o în ultimii doi ani. Evident că vom căuta să aducem oameni care au calificarea necesară”, ne-a declarat Rusinoiu.
Potrivit unui comunicat oficial al companiei, şantierul naval “Vard” Brăila este pregătit să onoreze comanda, având experienţă în execuţia de nave pentru regiunea Mării Caspice, în contextul în care aici s-au mai construit recent cinci remorchere cu clasă de gheaţă şi o navă pentru manevrarea ancorelor, toate destinate navigaţiei în apele puţin adânci ale Mării Caspice. “Din cele opt nave care se vor construi la Brăila, trei au lungimea de 113,3 metri şi pescajul maxim de 4 metri şi vor naviga numai în Marea Caspică. Celelalte cinci au lungimea de 123 metri şi pescajul de 3 metri şi pot naviga atât pe mare cât şi pe râuri interioare. Fiecare navă va asigura condiţii standard de locuire pentru un echipaj format din 18 persoane”, se arată într-un comunicat de presă al “Vard” Brăila. Primele două nave trebuie să plece din Brăila în lunile august, respectiv septembrie 2017.
Ceremonia de la maşina de debitat cu plasmă
Ieri, tăierea primei table de oţel destinate construirii uneia dintre cele opt nave s-a făcut într-un cadru festiv la care au participat directori executivi şi reprezentanţi ai grupului Vard, dar şi ai firmelor beneficiare ale contractului. Circa 20 de oficiali îmbrăcaţi la patru ace au descins în incinta şantierului, fiind conduşi protocolar de directorul Laurenţiu Rusinoiu până la secţia de debitare, unde una dintre maşinile de tăiere automată cu plasmă fusese pregătită pentru ceremonia primei incizii aplicate unei plăci de oţel ce va intra în componenţa uneia dintre cele opt nave. A fost prezent preşedintele grupului Vard, Roy Reite, directorul general al grupului Topaz, Rene Kofod-Olsen, directorul general al firmei Kazmortransflot, Marat Ormov, preşedintele şi proprietarul firmei Blue Water Shipping, precum şi reprezentantul firmei Tengizchevroil, Andy Lucerna.
În discursurile ţinute de directorii menţionaţi s-a pus accent pe faptul că grupul “Vard” în general şi, bineînţeles, “Vard” Brăila au primit această comandă deoarece au capacitatea şi experienţa necesară pentru a o onora “la timp, de bună calitate şi în cadrul bugetului alocat”. Toţi vorbitorii au pus mare accent pe faptul că şantierul brăilean are, de asemenea, capacitatea de a executa cele opt nave în condiţii depline de siguranţă, astfel încât să poată fi evitate nedoritele accidente de muncă. În fine, kazakhul Marat Ormov a ţinut să menţioneze că, în luna decembrie a acestui an, ţara sa sărbătoreşte cea de-a 25 -a aniversare a obţinerii independenţei, iar comanda de nave ce urmează a fi construite de grupul “Vard” se potriveşte foarte bine cu acest moment.
La discursurile ţinute de directorii executivi au asistat câteva sute de angajaţi ai şantierului naval. Aceştia au fost de faţă şi când s-a apăsat butonul “Start” al performantei maşini de debitat cu plasmă. Bucuria momentului a fost marcată cu aplauze şi confetti, cei prezenţi dorindu-şi ca acest început să fie de bun augur, aşa încât, în următorii doi ani, toţi angajaţii să aibă garanţia locului de muncă, iar beneficiarii să fie mulţumiţi de calitatea navelor construite aici.
La final, directorul Laurenţiu Rusinoiu şi-a însoţit oaspeţii într-un tur al şantierului naval, arătându-le cheurile unde urmează să fie asamblate cele opt nave incluse în proiect, precum şi rampa de unde acestea vor fi lansate la apă.
2016, un an de bun augur pentru “Vard” Brăila
2016 se dovedeşte a fi de bun augur pentru şantierul naval “Vard” Brăila. După ce, anul trecut, 20% dintre angajaţi au fost puşi pe liber, iar o parte dintre cei rămaşi au fost detaşaţi la alte şantiere navale din ţară ale grupului “Vard”, anul acesta a început cu câteva comenzi în măsură să readucă pe linia de plutire firma brăileană care, în acest moment, este cel mai mare angajator privat din judeţul nostru. În primele două luni din 2016, “Vard” Brăila primise deja cinci comenzi, dintre care una viza construirea unei nave de pescuit de 80 de metri lungime pentru o companie norvegiană. La cele cinci comenzi se adaugă cea din prezent, ce este şi cea mai mare din ultimii 15 ani, după cum am mai precizat.
Unitatea de la Brăila a raportat pentru 2014 o cifră de afaceri de 319,2 milioane lei (faţă de 368,5 milioane lei în 2013) şi un profit net de puţin peste 8 milioane lei, mult mai mic dacă ne raportăm la 50,2 milioane lei în 2013 şi 72,2 milioane lei în 2012. De vină pentru această situaţie a fost, după cum a explicat în repetate rânduri conducerea “Vard” Brăila, criza petrolului, care are reverberaţii directe în comenzile de nave la constructori. Date fiind comenzile primite până acum, anul 2016 va aduce, mai mult ca sigur, o revigorare financiară consistentă.
Grupul Vard, cu sediul central în Norvegia, operează 10 şantiere navale, dintre care cinci în Norvegia, două în România (la Brăila şi Tulcea), două în Brazilia şi unul în Vietnam. De asemenea, mai deţine participări la capitalul unor companii româneşti precum “Vard Electro” - producător şi furnizor de componente electrice şi servicii de instalaţii electrice, “Vard Piping” - producător de ţevi şi “Vard Accomodation” - amenajări interioare.