VIDEO: Invazie de vulpi în satul Câineni Băi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Invazie de vulpi în satul Câineni Băi

• sălbăticiunile s-au aciuat în casele părăsite aflate în număr mare în această localitate de la marginea judeţului • se pare că ele s-au refugiat acolo din cauză că arealul lor sălbatic a fost ocupat de şacali, o specie invazivă care s-a înmulţit foarte mult în ultima perioadă • cert este că localnicii din Câineni se plâng că vulpile fac ravagii printre păsările domestice • aceştia cer autorităţilor să intervină pentru combaterea sălbăticiunilor • situaţia poate fi rezolvată doar cu ajutorul vânătorilor, însă aceştia spun că trebuie parcursă o birocraţie întreagă ca să poată interveni

 

Situat pe malul râului Buzău, pe raza administrativă a comunei Vişani, satul Câineni Băi se confruntă în ultima perioadă cu o adevărată invazie de vulpi. Localnicii se plâng că zeci de vulpi s-au aciuat în curţile caselor părăsite din sat, iar noaptea fac prăpăd prin gospodăriile unde găsesc găini, raţe şi alte păsări domestice. Zilele trecute, în urma plângerilor primite de la sătenii din Câineni Băi, Primăria Vişani a trimis o adresă către Direcţia Sanitar Veterinară Brăila, solicitând sprijin pentru combaterea animalelor sălbatice respective. “Mi s-au plâns oamenii din Câineni că sunt foarte multe vulpi în localitate. Din câte am înţeles, s-a ajuns la această situaţie deoarece s-au înmulţit şacalii pe câmp, iar vulpile fug de aceştia şi se ascund în sat, unde au găsit multe case abandonate, pentru că populaţia este îmbătrânită, iar tinerii plecaţi la oraş nu se mai întorc la casele părinteşti”, ne-a spus primarul comunei Vişani, Neagu Caraman.

Conducerea DSV Brăila ne-a comunicat că, atât timp cât nu apar cadavre de animale suspecte ca fiind purtătoare de rabie, nu este de competenţa sa să intervină în astfel de situaţii. De altfel, DSV a luat legătura, în cursul zilei de joi, 14 iunie, cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Brăila, pentru a-i comunica problema existentă pe raza comunei Vişani.

“Am fost informaţi de DSV despre apariţia unui număr mare de vulpi în localitatea Câineni Băi. În astfel de situaţii, noi, ca administratori ai celui mai apropiat fond de vânătoare, trebuie să fim notificaţi oficial de Unitatea Administrativ Teritorială, respectiv Primăria Vişani, cu care trebuie să încheiem un contract de prestări servicii pentru evacuarea animalelor din sat. Fiind vorba despre o localitate, nu putem acţiona decât în baza unor aprobări primite de la Ministerul de Interne şi Ministerul Mediului, aprobări pe care trebuie să le obţină Primăria”, ne-a explicat Laurenţiu Radu, directorul AJVPS Brăila.

În ceea ce priveşte numărul mare de şacali pe câmpurile din jurul satului Câineni, şeful AJVPS confirmă faptul că aceste animale, care până în urmă cu 10 - 15 ani nu existau în România, s-au înmulţit foarte mult în ultima perioadă. Laurenţiu Radu spune că s-a ajuns în această situaţie deoarece autorităţile române nu au acţionat la timp pentru combaterea acestei specii invazive. “Spre deosebire de Bulgaria, unde împuşcarea şacalilor era premiată de stat, la noi vânătoarea acestei specii a fost restricţionată, impunându-se sezon de reproducere, ca la speciile locale. Asta a făcut ca şacalii să se înmulţească rapid, profitând de lipsa unui prădător natural, precum lupul. Deja s-au răspândit pe tot teritoriul ţării, inclusiv în zona montană, fiind foarte greu de combătut la ora actuală. Apariţia lor provoacă dezechilibre în fauna locală”, ne-a explicat directorul AJVPS Brăila.

În acest context, cu şacalii care dau târcoale satului şi cu vulpile care s-au aciuat  în casele părăsite, sătenii din Câineni Băi trebuie să aştepte până când autorităţile locale vor face demersuri către Ministerul de Interne şi Ministerul Mediului pentru a se aproba combaterea vulpilor. AJVPS se declară dispusă să încheie un contract de prestări servicii cu Primăria Vişani, după ce se primesc aceste aprobări. În baza respectivului contract, vulpile ar trebui prinse şi evacuate din sat, iar odată scoase de pe raza localităţii ar putea fi inclusiv împuşcate, în cadrul unor partide de vânătoare organizate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro