Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Două silozuri ale fostei “Glubedex”, făcute una cu pământul prin explozie controlată

• operaţiunea s-a derulat fără incidente, miercuri, 10 aprilie, fiind executată meticulos de firma brăileană “Granit Artificii” SRL • în locul celor două silozuri ar urma, din câte se pare, să fie înfiinţat un nou obiectiv economic

 

Două silozuri de beton din incinta fostei fabrici de bere şi amidon “Glubedex” au fost demolate prin explozie controlată. Operaţiunea s-a făcut miercuri, 10 aprilie, şi a decurs fără probleme, fiind suficient de bine planificată şi executată încât să nu fie nevoie de evacuarea agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea în imediata apropiere.

Cele două silozuri aveau înălţimea de 25 metri, diametru de 6,5 m, grosimea pereţilor de 28 cm, fiind fixate pe placă de beton armat de 1,5 m grosime, sprijinită pe 16 stâlpi de beton armat cu grosimea peretelui de 0,8 X 0,8 m şi înălţimea de 2,5 m. Armurierul Ion Ţârdea, cel care a pregătit şi executat detonarea, ne-a spus că s-au folosit 48 kg de dinamită şi 100 bucăţi de capse electrice minisecundă, grupate în 9 trepte de explozie. “S-a aplicat procedeul răsturnării într-o direcţie dată, pentru realizarea căruia s-a realizat o pană de detaşare la nivelul bazei, cu ajutorul încărcăturilor explozive”, ne-a explicat Ţârdea, administratorul firmei “Granit Artificii” Brăila, cea care asigură, de mai mulţi ani, focurile de artificii la evenimentele organizate de Primărie, în noaptea de Revelion sau la Zilele Brăilei.

“Din fericire, a fost o detonare reuşită, iar silozurile au căzut pe direcţia dorită, fără nicio pagubă colaterală. Operaţiunea a avut un grad destul de mare de dificultate. În imediata apropiere, la doar circa 50 de metri, se află o fabrică de pâine, unde se lucrează în trei schimburi, iar evacuarea angajaţilor ar fi provocat o întrerupere a activităţii care ar fi trebuit despăgubită. De aceea, a fost necesar să proiectez detonarea în aşa fel încât riscul efectelor distructive la suprafaţă să fie zero. Am reuşit asta prin plasarea explozibilului sub nivelul solului, de la 0 până la 2,7 m adâncime. La astfel de construcţii, cu baza pe placă de beton de peste 1,5 m grosime, există o posibilitate foarte mare ca detonările să eşueze, iar obiectivul să rămână în picioare, cu riscul aferent de prăbuşire în orice moment. Detonarea noastră a fost un succes din prima încercare”, ne-a declarat, cu satisfacţie în glas, artificierul Ion Ţârdea.

 

Se prefigurează un nou obiectiv economic pe locul unde au fost silozurile

 

La ora actuală, terenul unde a fost făcută detonarea este proprietatea firmei brăilene “Ecologic 3R” SA. Din câte se pare, în locul celor două silozuri demolate miercuri, dar şi a altor construcţii care au fost desfiinţate anterior, nu vor fi ridicate blocuri sau case de locuit, ci ar urma să fie realizat un nou obiectiv economic, după cum ne-a informat viceprimarul Alexandru Jantea. “Încă nu a fost solicitată o autorizaţie de construire, ca să vedem exact despre ce obiectiv este vorba”, ne-a spus viceprimarul.

Fosta fabrică de bere şi amidon “Glubedex” are o istorie de aproape 150 de ani, dar din păcate activitatea sa a fost oprită de mai bine de un deceniu, după ce societatea a intrat în lichidare administrativă. Din datele existente la Arhivele Naţionale reiese că fabrica de Bere „RH Muller” a fost înfiinţată în anul 1871 de Heinrich Muller, cu sediul în Brăila, pe Str Plevnei, nr. 153. Firma a fost înregistrată în anul 1931, avându-l ca proprietar pe fiul lui Heinrich, Richard. În anul 1938, în cadrul fabricii exista şi o secţie de glucoză, iar în anul 1948 fabrica a trecut în patrimoniul statului. În anii '50, fabrica s-a unificat cu Întreprinderea Industrială de Stat „Orezul” pentru amidon, glucoză, dextrină, decorticat cereale pentru fabricarea oţetului. Sediul administrativ al noii Fabrici de Bere şi Amidon şi secţiile de amidon şi glucoză se aflau pe strada Fabricilor nr 15, iar secţia producătoare de bere a rămas pe str Plevnei.

La începutul anilor 2000, pachetul de acţiuni de la “Glubedex” a fost cumpărat  de omul de afaceri gălăţean Petrică Herăscu, cel care a cumpărat şi SC “Demopan”, urmărind ca glucoza produsă la Brăila să fie utilizată ca materie primă în procesul de producţie a biscuiţilor. În ceea ce priveşte fabricarea berii, omul de afaceri anunţase încă de la preluarea fabricilor de lângă fostul magazin PIC că oricum nu avea de gând să relanseze producţia, aceasta în condiţiile în care pe piaţa berii concurenţa era şi a rămas foarte strânsă.

Până la urmă, societatea “Glubedex” a intrat în procedură de lichidare administrativă, iar cei care au preluat activele au început, după cum se vede, să elibereze terenul de vechile construcţii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro