• maşinile sunt moderne şi vor permite Serviciului de Utilitate Publică din cadrul CJ să efectueze o multitudine de operaţiuni • în dotarea serviciului respectiv urmează să mai intre şi alte utilaje şi scule, pentru care se vor mai aloca alte 2 milioane de lei • primul utilaj a intrat deja “în pâine” de câteva zile • este vorba despre o autospecială MAN, cu care se coseşte vegetaţia de pe marginea drumurilor judeţene, pentru a se înlătura barierele naturale ce pot provoca acumularea de troiene pe carosabil în timpul ninsorilor viscolite
Consiliul Judeţean Brăila se poate lăuda cu faptul că deja are un Serviciu de Utilitate Publică funcţional, după ce primul utilaj din dotarea acestei entităţi a început efectiv lucrul. Este vorba despre o autospecială MAN multifuncţională, dotată cu motocositoare, sărăriţă, lamă pentru deszăpeziri etc. Aceasta a trecut de procedura de înmatriculare, iar de la începutul lunii octombrie a intrat pe traseu, fiind folosită pentru cosirea vegetaţiei de pe marginea drumurilor judeţene. Până în prezent, a finalizat treaba pe şoseaua dintre Şuţeşti şi Ianca, a continuat pe tronsonul dintre Ianca şi Bordei Verde, iar acum lucrează pe marginea drumului dintre Bordei Verde şi Viziru. Autorităţile judeţene şi-au propus să îndepărteze vegetaţia de pe marginea drumurilor pe care le administrează, până la sosirea iernii, pentru ca buruienile să nu mai acţioneze ca o barieră în faţa zăpezii spulberate de vânt, evitându-se astfel formarea de troiene pe carosabil. “Acum putem executa această operaţiune cu utilajul propriu. Avem două luni la dispoziţie pentru a cosi vegetaţia de pe marginea şoselelor şi sperăm să reuşim acest lucru până la prima zăpadă. Nu trebuie să intervenim pe toţi cei peste 600 de kilometri de drumuri judeţene aflaţi în administrarea noastră, pentru că mai există tronsoane unde nu sunt probleme cu vegetaţia”, ne-a declarat Francisk Chiriac, preşedintele CJ Brăila.
Acesta ne-a mai spus că, pe lângă autospeciala MAN, a mai fost achiziţionat deja un tractor de 180 cai putere, care se află în curs de înmatriculare. Tractorul urmează să fie dotat cu remorcă, tocătoare de vegetaţie mare (crengi), sărăriţă, lamă, cupă, putând fi folosit pentru o multitudine de operaţiuni. Totodată, este în curs de achiziţionare o autoutilitară cu cinci locuri şi remorcă, ce va fi folosită pentru transportul indicatoarelor rutiere şi a altor materii prime necesare pentru activitatea de marcare şi semnalizare a drumurilor judeţene. Aceasta ar urma să intre în dotarea Consiliului Judeţean pe parcursul lunii noiembrie. “Practic, prin aceste dotări, intenţionăm să desfăşurăm cu forţe proprii operaţiunile de marcaje rutiere, tuns iarbă, toaletare copaci. Vrem, de asemenea, să continuăm procedurile de achiziţie a unor utilaje de capacitate mică, prin care să putem interveni în regim de urgenţă pentru astuparea unor gropi apărute pe drumurile judeţene. În momentul de faţă, Serviciul de Utilitate Publică din cadrul Consiliului Judeţean are doi angajaţi. Este vorba despre doi şoferi, dintre care unul are atestat de macaragiu, ce-i era necesar pentru a putea manevra autospeciala MAN. Urmează să mai angajăm încă doi şoferi şi un şef de echipă, pentru ca Serviciul să devină pe deplin funcţional”, ne-a declarat Chiriac.
Până în prezent, pentru utilajele achiziţionate deja, CJ a alocat un buget de 2 milioane de lei. Pentru cele ce urmează să fie cumpărate în perioada următoare vor mai fi alocate încă 2 milioane. Pe listă se află un echipament pentru remedierea şi reciclarea îmbrăcăminţilor asfaltice, un mai compactor, o maşină pentru trasat marcaje rutiere, o betonieră electrică, un pickamer electric. Vor fi achiziţionate, de asemenea, şi mai multe scule, precum două drujbe, aparat de sudură, polizor unghiular, maşină de găurit, maşină de spălat cu presiune etc.