• “reparat” în urmă cu nici doi ani, cu o cheltuială de zeci de mii de lei, sistemul de canalizare de la intersecţia străzilor Castanului şi George Enescu a funcţionat acceptabil o perioadă, însă după ploaia torenţială de sâmbătă, 15 iunie, a refulat din nou, umplând strada şi curţile oamenilor cu apă amestecată cu dejecţii • conducerea CUP “Dunărea” spune că de vină este doar debitul foarte mare de apă şi că nu ar mai fi nicio problemă cu canalizarea din zonă
Ploaia torenţială de la sfârşitul săptămânii trecute a reactivat o problemă care părea rezolvată în urmă cu doi ani, când Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila a investit zeci de mii de lei în corectarea unei erori de proiectare şi de execuţie a sistemului de canalizare din cartierul Radu Negru. Este vorba despre zona intersecţiei străzilor Castanului şi George Enescu, unde, până în toamna anului 2017, se întâmpla foarte des ca apa să refuleze din canalizare şi să intre în curţile oamenilor. Problema părea rezolvată în urma unei investiţii de zeci de mii de lei făcute de CUP “Dunărea”, însă sâmbătă, 15 iunie a.c., canalizarea a refulat din nou, umplând strada, dar şi curţile oamenilor, de apă amestecată cu materii fecale.
Reluând istoricul acestei situaţii, reamintim că se întâmpla foarte des, înainte de 2017, ca, din cauza canalizărilor prost concepute, dar şi a faptului că nivelul străzilor în cauză este mai înalt decât cel al curţilor, apa pluvială refula din gurile de canal şi provoaca inundaţii. Chiar şi când nu ploua foarte mult, familiile care locuiesc în zona respectivă trebuia să lupte cu disperare pentru ca apa să nu le pătrundă în casă. Oamenii se plângeau că situaţia durează de mai bine de zece ani, de când străzile în cauză au fost “modernizate”. Modernizarea a însemnat atât extinderea reţelei de canalizare cât şi refacerea fundaţiei şi asfaltarea părţii carosabile. Din păcate, s-a dovedit de la bun început că lucrarea a avut deficienţe de proiectare, din moment ce supraînălţarea străzilor a făcut ca multe gospodării să rămână la o cotă inferioară. Proiectanţii au socotit, probabil, că sistemul de canalizare îşi va face treaba eficient, astfel încât apa din curţile situate sub nivelul străzii să fie drenată fără probleme. Realitatea a dovedit, însă, că nu e chiar aşa, din moment ce canalizarea nu făcea faţă, iar apele pluviale dădeau pe dinafară, inundând străzile şi mai apoi curţile oamenilor. Evident că, din moment ce canalizarea era copleşită la cea mai mică creştere de debit, nici apa care se aduna în curţi, nu putea fi preluată de sistemul de canalizare. Astfel, pe timp de ploaie, curţile erau “asediate” din două direcţii: atât de apa care refulează din gurile de canal din stradă, cât şi de apa care se scurge în mod natural de pe acoperişurile caselor.
Locatarii au făcut, ani de zile, sesizări către Primărie şi Compania de Utilităţi Publice “Dunărea”, însă problema lor a fost tratată cu indiferenţă. Asta până în luna octombrie 2017 când, după ce situaţia a fost expusă într-o şedinţă a Consiliului Local Municipal de consilierul independent Lucian Căprariu, s-a luat decizia de a se interveni la faţa locului.
Lucrările au început în scurt timp şi nu au durat decât câteva zile. Conducerea CUP “Dunărea” ne-a informat, la vremea respectivă, că s-a executat o legătură a colectorului de pe Str. Castanului cu colectorul de pe Str. Grigore Alexandrescu. Totodată, s-a făcut un nou cămin în intersecţia străzilor Castanului şi George Enescu, fiind refăcute gurile de scurgere stradale pentru preluarea apelor în respectivul cămin. În fine, conform informaţiilor oferite de CUP “Dunărea”, a mai fost amplasată o gură de scurgere stradală în zona cu cota cea mai joasă a trotuarului.
Lucrările executate de CUP “Dunărea”, în regie proprie, au fost destul de costisitoare, investiţia ridicându-se la circa 20.000 lei (200 milioane de lei vechi n.n.). Directorul companiei, Silviu Mangiurea, ne explica, tot atunci, de ce a durat atât de mult până când s-a adoptat respectiva soluţie: “A trebuit să luăm sistemul la verificat, din aproape în aproape, pentru a găsi acele legături lipsă din cauza cărora canalizarea nu îşi făcea treaba cu eficienţă!”. Verificările în cauză începuseră încă din vara anului 2016...
Problema părea rezolvată, cel puţin parţial, deoarece ploile care au urmat nu au mai provocat inundaţii. Conducerea CUP “Dunărea” ne preciza, însă, că, pentru a exista siguranţa că sistemul de canalizare nu va mai refula în timpul unor precipitaţii torenţiale, mai trebuie făcută o conexiune suplimentară a staţiei de ape uzate de la marginea oraşului cu canalul colector general. Lucrarea respectivă era evaluată la 100.000 lei şi trebuia să fie executată cât mai repede.
Totul a fost bine şi frumos până sâmbătă, 15 iunie anul curent, când o ploaie torenţială a provocat din nou refularea canalizării, în aceeaşi zonă a intersecţiei străzilor Castanului şi George Enescu. În ciuda investiţiilor făcute de CUP “Dunărea” şi a lucrărilor executate în urmă cu nici doi ani, apele pluviale, amestecate cu dejecţii şi alte mizerii, au ieşit prin gurile de canalizare şi au inundat din nou străzile şi curţile oamenilor. “E o neghiobie de situaţie fără rezolvare!”, ne-a transmis brăileanul Ion I., unul dintre locatarii zonei, care ne-a pus la dispoziţie şi un scurt filmuleţ realizat la faţa locului.
Directorul CUP “Dunărea”, Silviu Mangiurea, ne-a declarat că de data aceasta totul s-a întâmplat din cauza precipitaţiilor abundente căzute într-un interval de timp foarte scurt, şi că nu ar mai fi o problemă cauzată de deficienţe ale sistemului de canalizare. “Într-un timp scurt a fost un debit extraordinar de mare, iar canalizarea nu a făcut faţă pe moment. Staţia de pompare de la marginea cartierul Radu Negru a funcţionat, nu se poate spune că pompele nu au fost pornite, se poate verifica în sistemul electronic de monitorizare”, ne-a spus directorul Mangiurea.