• din cauza stării în care se află carosabilul, după ce s-au făcut decopertări şi lucrări la fundaţie, maşinile aflate în trafic sunt supuse unor şocuri foarte mari • primarul Dragomir spune că nu s-a putut turna covor asfaltic până la această dată, deoarece s-a descoperit că strada nu avea fundaţie • pentru ca lucrarea să să iasă de calitate, s-a decis să se facă o fundaţie corespunzătoare, însă acest aspect a provocat întârzieri, astfel că s-a intrat în iarnă cu actuala stare de fapt • aşadar, şoferii vor fi nevoiţi să suporte gropile şi hurducăielile până la primăvară
Calvarul locatarilor din Vidin şi Brăiliţa, dar şi a celorlalţi şoferi care tranzitează Calea Galaţi, în special pe tronsonul cuprins între linia de tramvai şi ieşirea din municipiu, este departe de a se încheia, deşi durează deja de aproape doi ani. După ce au fost întrerupte luni de zile, lucrările au reînceput în vara acestui an, însă nici până la ora actuală nu s-a turnat covorul asfaltic, iar maşinile mai că nu se rup în bucăţi, din cauza hurducăielilor şi a vibraţiilor pe care sunt nevoite să le suporte. Un cititor al cotidianului nostru ne-a trimis la redacţie un mic film, în care se vede la ce vibraţii sunt supuse autoturismele aflate în trafic pe această porţiune de stradă. Şoferul respectiv se plânge că a încercat să atragă atenţia autorităţilor locale asupra acestei situaţii, însă nu a fost băgat în seamă şi chiar i-au fost blocate mesajele trimise pe paginile de socializare.
Reporterii noştri i-au solicitat un punct de vedere primarului Marian Dragomir pe această temă, iar edilul şef a preferat să ne răspundă prin intermediul unui anunţ postat pe pagina sa de Facebook. “Lucrările la tronsonul 2 de la Calea Galaţi ar fi fost finalizate dacă se turna covor asfaltic după frezarea celui vechi. S-a constatat că strada nu avea fundaţie şi a fost necesar să facem fundaţie la fel ca pe drumul către bac Smârdan. Dacă nu făceam acest lucru, în 2 ani strada avea iar cedări de fundaţie. Deoarece a fost făcută fundaţia drumului, lucrările au durat mai mult şi nu s-a putut turna covor asfaltic anul acesta”, a precizat Dragomir.
După cum se ştie, reabilitarea Căii Galaţi ar fi trebuit să fie gata încă de la sfârşitul anului 2017, însă nu s-a întâmplat aşa deoarece firma care a câştigat iniţial contractul - Tehnologica Radion Bucureşti - s-a dovedit incapabilă să ducă treaba la bun sfârşit, executând doar 4% din volumul de lucrări. Primăria a dat în judecată firma respectivă, solicitând prejudicii pentru abandonarea şantierului. Totodată, Primăria Brăila a suplimentat bugetul acestei investiţii, de la 6.178.640 lei, cât era iniţial, la valoarea actualizată de 8.685.051,67 lei, pe motiv că Tehnologica Radion a făcut decopertări pe carosabil, iar pentru că nu s-a turnat asfalt la timp au apărut tasări ale fundaţiei, fapt ce face ca volumul de lucrări să fie mai mare decât era înainte de deschiderea şantierului. După suplimentarea bugetului, lucrarea a fost scoasă din nou la licitaţie, prin cerere de oferte. Oferta cea mai bună a fost cea a firmei “Tancrad” Galaţi, care s-a angajat să facă lucrarea contra sumei de 6,55 milioane lei, faţă de 8,6 milioane lei cât era dispusă Primăria să plătească, rezultând astfel o economie considerabilă. Lucrarea este finanţată de Guvern, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, data până la care pot fi folosiţi banii fiind luna iunie a anului 2019.