Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Câine spintecat cu sabia. Sceleratul care a făcut asta e căutat de Poliţie

• căţelul a zăcut câteva zile, pe o stradă din cartierul Vidin, până când cineva s-a gândit să sune după ajutor • a fost preluat de Asociaţia „Dog Rescue”, care încearcă să îi salveze viaţa • oricum, în cel mai fericit scenariu, va rămâne paralizat • Poliţia a demarat o anchetă şi încearcă să dea de urma făptuitorului sau a făptuitorilor • Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului spune că va face o plângere penală, ca să existe siguranţa că ancheta nu va fi abandonată

 

Un câine maidanez a zăcut timp de câteva zile, la intersecţia străzilor Arţarului şi Jderului din cartierul Vidin, după ce a fost lovit cu cruzime cu un obiect tăietor, cel mai probabil cu o sabie sau macetă. Animalul a agonizat acolo  încă de miercuri, 26 octombrie, însă locatarii caselor din zonă, deşi spun că l-au privit cu milă, n-au încercat să cheme nicio autoritate competentă în ajutor. Câinele a ajuns abia vineri, 28 octombrie, într-un punct de lucru al Asociaţiei „Dog Rescue” România, însă, chiar dacă îi va fi salvată viaţa, va rămâne paralizat.

În prima zi de Sf. Dumitru aici era, pe Arţarului colţ cu Jderului, se vede şi acum sânge într-o baltă de apă. Eu cred că acolo l-a lovit cineva că am văzut toată pielea luată de pe spate. Nu puteam să mă apropii de el. Căţeluşa galbenă era tăiată de băgai pumnu în spatele ei săracă. Era şi un câine lup, cred că era lovit şi ăla că era aşa tăiat pe spate. Trebuie pedepsiţi cei care au făcut asta, sunt nişte duşmani, oameni răi nu suportă animalele. Eu n-am ştiut unde să anunţ că la 112 răspunde Poliţia, nu e de la protecţia animalelor. Am sperat că sună altcineva. Astăzi (ieri n.n.) a sunat şi au venit să ia câinele”, ne-a declarat o femeie în vârstă care locuieşte în zonă.

Am fost sesizaţi telefonic că în cartierul Vidin, pe strada Arţarului este un câine maltratat cu o tăietură în zona lombară dorsală. A fost sesizat SUPAGL, din partea Primăriei, care răspunde de tot ce înseamnă animalele fără stăpân de pe domeniul public. Până să ajungă echipa lor, s-a autosesizat asociaţia Dog Resque, care zilele acestea desfăşoară o campanie de sterilizare gratuită. A fost trimisă o echipă de voluntari, dar între timp un cetăţean a ridicat câinele şi plecase spre locul unde se desfăşoară acţiunea de sterilizare. Situaţia câinelui este gravă, în sensul că tăietura este profundă şi a afectat inclusiv coloana vertebrală, ducând la paralizie. Va fi trimis la Bucureşti, unde beneficiază de condiţii de tratament mult mai bune decât în punctul acesta mobil. Dacă nu se poate trata, se va proceda la eutanasiere, dar asta că ultima varianta. Noi urmează să ne întâlnim cu cel care a anunţat incidentul şi să mergem împreună în zonă, pentru a încerca să aflăm dacă e câinele cuiva, dacă ştie cineva ceva. După urmă tăieturii, nu pare a fi de sapă, mai sigur e de sabie, cuţit, ceva. Vom constitui o echipa mixtă cu IPJ Brăila şi împreună să încercăm găsim făptuitorul pentru a fi tras la răspundere penală, deoarece este un caz penal, infracţiune. Pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani sau amendă penală”, ne-a declarat medicul veterinar Dragoş Frigioiu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila.

 

Poliţia a declanşat ancheta

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, subinspector Laura Dan, ne-a anunţat, la rândul său, că în cauză a fost întocmit dosar penal pentru infracţiunea de rănire sau schingiuire a animalelor, conform Legii 205/2004 (privind protecţia animalelor), art. 25, alin. 1, lit E. În lege se prevede clar că această faptă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Legea mai arată că, în cazul condamnării, instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani. De la Poliţie am aflat că o brăileancă de 47 de ani a anunţat că a găsit rănit un căţel al străzii, de aproximativ 2 ani, pe strada Arţarului din cartier Vidin. Poliţiştii continuă cercetările în acest caz pentru a-l identifica pe autorul infracţiunii.

Starea animalului este critică, aspect confirmat şi de medicul Rudi Hofman, de la asociaţia „Dog Rescue”. „Are secţionată coloana şi măduva, o să-l trimitem astăzi la Bucureşti o să i se facă radiografie, investigaţii şi cel mai probabil o să existe o intervenţie chirurgicală zilele următoare, acum este pe antibiotic intravenos, Riscul cel mai mare ar fi al infecţiei. Cel mai probabil va rămâne un căţel paralizat, deci o să comandăm un căruţ. O să mai fie o problema socializarea câinelui, pentru că un câine care trece printr-o situaţie de genul asta e foarte greu să prindă încrederea oamenilor, manipularea lui va fi greoaie o perioadă”, ne-a spus Hofman.

Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM) speră că organele de anchetă din municipiul Brăila vor reuşi să îl aducă în faţa legii pe autorul acestui atac şi să nu îl facă scăpat, aşa cum s-a întâmplat în cazul indivizilor din Tătaru, care au tăiat coada unui câine cu toporul, dar nu vor răspunde penal. „Ca să fac o glumă macabră, cred că este vorba despre un obicei ancestral, de tăiere a cozii câinelui cât mai din spate”, ne-a spus Mircea Şerbănoiu, preşedintele FPAM, făcând trimitere la cazul din Tătaru, unde procurorul anchetator de la Parchetul Făurei a dispus clasarea cauzei, pe motiv că tăierea cozii câinilor, pentru a fi înrăiţi, este un obicei ancestral, ce se practică de sute de ani pe meleagurile noastre, deci nu poate fi încadrat la infracţiune. Revenind la un ton serios, Şerbănoiu ne-a declarat că fapta de la Brăila se încadrează clar la cruzime faţă de animale, maltratare şi schingiuire, infracţiuni ce sunt pedepsite cu închisoare până la trei ani, de legile în vigoare. „Vom depune o plângere penală în acest caz, pentru a fi siguri că va fi declanşată o anchetă pentru prinderea făptuitorului sau făptuitorilor”, ne-a mai precizat Mircea Şerbănoiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro