• anul trecut, când au vizitat Brăila, şefii firmei Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, care a preluat pachetul majoritar la Agricost SA şi concesiunea a 57.000 ha teren arabil din Insula Mare a Brăilei, au fost neplăcut surprinşi de bacurile vechi de 50 de ani cu care se traversa Dunărea • “Vom face două bacuri noi, pentru siguranţa angajaţilor noştri!”, au promis aceştia, iar anunţul lor s-a concretizat • două catamarane cu capacitate dublă faţă de a vechilor bacuri se află în prezent în probe, iar de săptămâna viitoare urmează să fie puse efectiv în funcţiune • Al Dahra promite investiţii de câteva sute de milioane de euro în următorii ani pentru modernizarea exploatării agricole din IMB • sute de mii de euro vor fi donate anual către comunităţile locale, pentru proiecte ce vizează educaţia, sănătatea, sportul şi cultura
Trecerea Dunării dinspre municipiu spre Insula Mare a Brăilei şi retur va fi mai eficientă şi mai sigură, odată cu intrarea în exploatare a celor două bacuri noi ale “Agricost” SA. Este vorba despre două catamarane care au fost inaugurate oficial luni, 21 septembrie, în prezenţa autorităţilor locale. Deocamdată, însă, cele două ambarcaţiuni de mare capacitate sunt încă în probe săptămâna aceasta, fiind alocate câteva zile pentru ca echipajele să se obişnuiască cu ele. Directorul “Agricost”, Mihai Solomei, ne-a declarat că noile bacuri vor începe de săptămâna viitoare să asigure efectiv trecerea Dunării pentru autovehicule şi pasageri. Din acel moment, cele trei bacuri aflate până acum în dotarea “Agricost”, toate vechi de circa 50 de ani, vor fi “detaşate” către trecerile de la Gropeni şi Frecăţei, însă acolo vor intra efectiv în uz abia doar după ce se vor face investiţiile necesare în amenajările de mal aferente. “La Gropeni există o infrastructură, care trebuie îmbunătăţită, iar la Frecăţei trebuie făcută o amenajare de mal adecvată. E posibil să mai facem o trecere bac şi la Peceneaga”, ne-a informat directorul Solomei.
Revenind la cele două catamarane puse în funcţiune la trecerea bac “Stânca” din municipiu, acestea au costat 1,5 milioane de euro, investiţie ce include şi amenajarea unor pontoane noi de acostare şi a unor pasarele cu rampe rabatabile. Noile bacuri au fost construite la Brăila, au capacitatea de 180 tone fiecare, dublă faţă de a celor vechi, a căror capacitate era de 90 t. Fiecare catamaran are câte două motoare a 275 cai putere fiecare, cabină pentru personal dotată cu sisteme de navigaţie de ultimă generaţie, precum şi cabină pentru pasageri.
După cum se ştie, pachetul majoritar de acţiuni al “Agricost” SA a fost achiziţionat, în 2018, de o firmă din Emiratele Arabe Unite, “Al Dahra Holding”, care astfel a preluat concesiunea a 57.000 hectare de teren arabil din Insula Mare a Brăilei. Concernul este deţinut de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. După efectuarea tranzacţiei, arabii anunţau că vor investi sute de milioane de dolari în Insula Mare a Brăilei şi că vor face aici una dintre cele mai moderne exploataţii agricole din Europa. După cum se vede, începutul este promiţător, patronii arabi părând a fi hotărâţi să îşi ducă planul la bun sfârşit, atât în ceea ce priveşte investiţiile în tehnologiile agricole cât şi în asigurarea unor condiţii de lucru cât mai bune pentru angajaţi. La acest capitol intră şi investiţia în cele două noi bacuri.
Promisiunile arabilor
“În perioada februarie-martie 2019, şefii Al Dahra au fost în vizită la Brăila, iar când au trecut Dunărea au spus că este neapărat nevoie de bacuri noi, pentru o mai bună siguranţă a angajaţilor companiei dar şi a membrilor comunităţilor care utilizează frecvent aceste mijloace de transport, Măraşu şi Frecăţei. Această promisiune s-a concretizat prin punerea în exploatare a celor două bacuri”, ne-a declarat directorul Solomei. Acesta a precizat că, pentru Al Dahra, nevoile comunităţii au fost întotdeauna o prioritate, astfel că, în perioada septembrie 2019 - septembrie 2020, au fost făcute donaţii de peste 350.000 euro, în proiecte de educaţie, sănătate, sport şi cultură. După cum se ştie, cea mai consistentă donaţie, în valoare de 100.000 euro, a fost direcţionată către dotarea Spitalului Judeţean Brăila cu un laborator de testare Covid 19. Banii firmei care exploatează în prezent terenul arabil din IMB au mai mers şi către dotarea cu mobilier şi calculatoare a şcolilor din comunele Măraşu şi Frecăţei şi către sponsorizarea unor festivaluri din Brăila, a unor olimpiade şcolare dar şi a unor instituţii de învăţământ din municipiu.
Directorul “Agricost” a mai informat că grupul “Al Dahra” şi-a propus un program de investiţii de peste 300 milioane de euro în următorii 5 ani. Asta după ce în primii doi ani de la preluarea concesiunii au fost investiţi deja peste 75 milioane de euro în achiziţia de tractoare, combine, remorci, maşini de erbicidat, semănători de ultimă generaţie, sisteme de irigat.
În următorii trei ani, “Agricost” - “Al Dahra” intenţionează o investiţie de 100 milioane de euro care vizează construirea a două fabrici de procesare lucernă, construirea de silozuri şi hale noi, extinderea portului de la Dunăre, electrificarea sistemului de irigat, modernizarea fermelor din cadrul exploataţiei, achiziţionarea de echipamente noi. Investitorii promit că aceste investiţii vor genera cel puţin 200 locuri de muncă. Aceştia spun că în acest an au fost create deja peste 60 locuri de muncă.