Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Atenţie, cad crengi!

Serviciul "Seroplant" nu are în prezent niciun contract cu o firmă de alpinism utilitar care să poată face toaletările de urgenţă în cazul arborilor ce prezintă pericol. Potrivit directorului acestei instituţii, Ligia Drăgan, vechiul contract a expirat în urmă cu câteva luni, iar procedura de contractare a unei noi firme este încă în derulare. "Suntem în curs de licitare a contractului. Sperăm ca, până la jumătatea lunii septembrie, să finalizăm procedura, astfel încât să avem un contract valabil cu o firmă specializată în alpinism utilitar", ne-a declarat directorul Drăgan.
Reamintim că, duminică dimineaţă, s-ar fi putut întâmpla o adevărată nenorocire din cauza unei crengi masive care s-a desprins dintr-un stejar secular şi a căzut peste o terasă estivală amplasată în incinta părculeţului de joacă pentru copii administrat de Direcţia Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor (DAPT) Brăila, în Parcul Monument. Construcţia din lemn a fost serios avariată şi doar faptul că terasa era închisă la ora 9.00, când s-a prăbuşit din senin acea creangă, a făcut să nu fie nicio victimă. La solicitarea patronilor terasei, reprezentanţii DAPT ar fi încercat să toaleteze stejarul în urmă cu două săptămâni, însă muncitorii aduşi la faţa locului ar fi renunţat, spunând că treaba e prea complexă şi trebuie executată de alpinişti utilitari. Dar, pentru că Seroplant nu are contract cu nicio astfel de firmă, nu s-a mai făcut nimic, totul culminând cu incidentul de duminică. Din câte se pare, stejarul în cauză, care este inscripţionat ca fiind monument al naturii, nu dădea semne că ar putea provoca astfel de probleme. Cineva i-a declarat reporterului nostru, duminică dimineaţă, că fusese la terasa respectivă chiar în seara precedentă şi că admirase copacul secular, fără a bănui că starea ascunsă a acestuia ar putea reprezenta un astfel de pericol.

"Ce căuta acea terasă lângă un monument al naturii?"

Pe de altă parte, există voci care spun că stejarii seculari ar trebui protejaţi şi că în preajma lor nu ar trebui să se permită amplasarea de terase. "Cum reuşesc stejarii, pe lângă Sighişoara, prin Apuseni şi prin alte locuri din ţară să depăşească lejer 400 de ani, ajungând, uneori, până la 900 de ani, numai la Brăila, unde chiar au fost păduri de stejari, nu rezistă şi se degradează din te-miri-ce?! Cum a fost autorizată acea terasă lângă un monument al naturii? Cum s-a respectat zona de protecţie?", se întreabă Codruţa Nedelcu, reprezentantul asociaţiei de protecţie a mediului "Arin" Brăila.
Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în legislaţia de mediu nu este prevăzut un regim special de protecţie pentru arborii monumente ale naturii. "În afară de faptul că nu pot fi doborâţi fără un aviz special, aceşti arbori nu beneficiază, în legislaţia naţională, de prevederi care să interzică amplasarea unor construcţii de genul teraselor estivale în imediata lor apropierie. Astfel de reglementări pot fi făcute, însă, prin hotărâri ale Consiliilor Locale sau ale Consiliilor Judeţene, iar în ţară există oraşe unde au fost emise hotărâri speciale privind protejarea unor arbori. Nu avem cunoştinţă de existenţa unor hotărâri de acest gen şi la Brăila", ne-a declarat Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al APM Brăila.
Deocamdată, la Brăila încă nu există un Registru al Spaţiilor Verzi în baza căruia să poată fi emise hotărâri privind protejarea copacilor monumente ale naturii sau altor specii vegetale care au un regim special. Informaţia ne-a fost oferită de arhitectul şef al municipiului, Ion Marian, care spune că încă se mai lucrează la acest registru. "Prin existenţa documentului respectiv, spaţiile verzi vor avea oficial statutul special conferit de legislaţia în vigoare, iar autorizarea construcţiilor permanente sau sezoniere va putea fi mult mai bine gestionată", ne-a declarat arhitectul-şef. Fără o documentare prealabilă, acesta nu a putut să precizeze dacă terasa din Parcul Monument care a fost afectată de creanga desprinsă din stejarul secular funcţiona cu autorizaţie sau nu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro