• din cele 100 recent achiziţionate de Primărie, deja 7 au fost distruse prin incendiere • valoarea pagubelor se ridică la zeci de mii de lei • în spatele incendierilor s-ar afla oameni ai străzii, supăraţi că nu mai pot aduna PET-uri • autorităţile locale nu exclud însă implicarea unor firme de colectare, care au rămas fără “marfă” • deocamdată, Poliţia are un singur suspect, un bărbat de 51 de ani, fără domiciliu, care a stat o zi în arest apoi a fost internat la Psihiatrie • Primăria anunţă că actele de vandalism nu vor opri programul de modernizare a colectării deşeurilor, care în prezent este în curs de derulare, prin achiziţionarea a încă 200 de module de colectare selectivă
Tot mai multe module de colectare selectivă a deşeurilor sunt distruse prin incendiere pe raza municipiului Brăila. În noaptea de duminică spre luni au fost incendiate trei, iar ieri, în jurul orei 11.00, a mai fost distrus unul, în acelaşi mod. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, primul incendiu a fost semnalat în jurul orei 0.50, pe Str. Negoiului. Următoarele au fost consemnate la orele 1.30 şi 2.30, ambele pe Str. Roşiorilor. În fine, ieri, în plină zi, la ora 11.00, a mai fost anunţat un incendiu similar, la intersecţia străzii Chişinău cu Str. Praporgescu.
La ora actuală, numărul modulelor distruse prin incendiere se ridică la şapte. Actele de vandalism au început în primul week-end al lunii octombrie, mai exact sâmbătă, 6 octombrie, respectiv duminică, 7 octombrie. Unul era situat în cartierul Buzăului, celălalt în Călăraşi IV. A mai urmat unul în Hipodrom, săptămâna trecută, în noaptea de joi spre vineri, pentru ca la începutul acestei săptămâni să fie distruse, pe parcursul unei singure zile, nu mai puţin de patru.
Deja se poate vorbi despre un adevărat fenomen pe care autorităţile par să-l fi scăpat de sub control, iar primii suspecţi sunt oamenii străzii, supăraţi că nu mai pot să adune din gunoaie PET-uri de plastic pe care să le vândă pentru câţiva lei. De altfel, un astfel de individ, în vârstă de 51 de ani, este suspectat că a dat foc modulului de colectare selectivă distrus la sfârşitul săptămânii trecute, în cartierul Hipodrom. Acesta a fost plasat în arestul Poliţiei, pentru 24 de ore, iar apoi a fost internat la Psihiatrie, pentru o evaluare de specialitate. Oamenii legii îl suspectează, mai nou, că tot el s-ar afla la originea incendierilor din 6 şi 7 octombrie.
Primarul Marian Dragomir ne-a declarat, ieri, că în spatele atacurilor s-ar putea afla, pe lângă oamenii străzii, şi anumite firme de colectare, care până acum profitau de PET-urile strânse de ei. Asta deoarece, după montarea modulelor, la pubelele unde sunt depuse deşeurile reciclabile mai au acces doar firmele de salubritate. Acestea predau PET-urile către societăţile specializate cu care au contract. În acest context, alte firme, care cumpărau aceste PET-uri de la oamenii străzii, au pagube foarte mari şi ar putea fi suspectate că se află în spatele acestor acte de vandalism, îşi explică primarul punctul de vedere. Edilul-şef spune, totuşi, că aceste aspecte urmează să fie lămurite de organele de anchetă. Deocamdată, Dragomir a solicitat Poliţiei Locale, instituţie aflată în subordinea Primăriei, să îşi intensifice patrulările prin zonele unde sunt poziţionate modulele de colectare. “Se patrulează cu maşini inscripţionate dar şi cu maşini neinscripţionate. Patrulele au fost suplimentate, în principal pe timp de noapte”, ne-a declarat primarul.
Între timp, unii cetăţeni, indignaţi de ceea ce se întâmplă, încearcă să ajute autorităţile să îi prindă pe făptaşi. Ieri, locatarii unui bloc de pe Str. Roşiori au anunţat Primăria şi Poliţia că pot pune la dispoziţie imaginile surprinse de o cameră de supraveghere montată în exteriorul unui apartament de la parter, în apropierea locului unde se afla unul dintre modulele incendiate.
Primăria nu se lasă descurajată
Marian Dragomir dă asigurări că actele de vandalism din ultima perioadă nu vor descuraja Primăria să continue procesul de modernizare a colectării deşeurilor pe raza municipiului Brăila.
Reamintim că, în vara acestui an, Primăria a achiziţionat 100 de module pentru colectare selectivă, pe care le-a amplasat pe sectoarele de activitate ale operatorilor de salubritate “Braicata” şi RER. Acestea au costat, în total, 1,24 milioane de lei. Asta înseamnă că un singur modul a costat 12.400 lei (124 milioane de lei vechi n.n.). Paguba reprezentată de cele şapte distruse prin incendiere se ridică, aşadar, la 86.800 lei (868 milioane de lei vechi).
Primăria derulează în prezent o licitaţie pentru achiziţionarea a încă 200 de module. Aceasta ar urma să fie finalizată la începutul anului viitor, când vor fi aduse efectiv în municipiu cele 200 de module noi. Dintre acestea, 100 vor fi amplasate pe sectorul firmei de salubritate “Eco”, iar “Braicata” şi RER vor mai primi câte 50.
Aceste module sunt formate din câte cinci incinte, în fiecare incintă fiind plasată câte o pubelă de medie capacitate. Trei sunt destinate deşeurilor menajere, iar două deşeurilor reciclabile. Problema oamenilor străzii este că pubelele sunt ţinute sub cheie, iar ei nu mai pot să adune PET-uri şi alte deşeuri din plastic.
O altă prolemă ridicată de brăileni este legată, însă, de locurile unde s-au amplasat aceste module. Astfel, dacă la început s-a spus că ele vor fi poziţionate pe platforme de beton special amenajate în acest scop, Primăria a decis, între timp, să economisească timp şi bani, punând pur şi simplu multe module în parcările anumitor blocuri. Astfel, au fost blocate mai multe locuri de parcare, spre profunda nemulţumire a unor locatari. Primarul Marian Dragomir exclude, însă, orice legătură între ocuparea locurilor de parcare şi incendierile din ultima perioadă.