* Garda de Mediu și Poliția Locală au reușit, miercuri, să mai confiște o căruță folosită la transportarea și depozitarea ilegală a deșeurilor pe domeniul public * este doar al doilea atelaj confiscat de la începutul anului în curs, de când a intrat în vigoare noua legislație * între timp, căruțașii au cărat nestingheriți tone de deșeuri pe terenurile virane de la marginea municipiului, chiar dacă Poliția Locală i-a mai amendat din când în când * cei care fac efectiv transporturile sunt minori * posesorii căruțelor au pus la punct o afacere în toată regula, permițându-și să împrăștie pliante prin municipiu pentru a racola potențialii clienți
Transportarea deșeurilor pe terenurile virane de la la marginea orașului continuă să fie o afacere profitabilă pentru proprietarii de căruțe din Brăila, în ciuda legilor tot mai dure care permit în prezent inclusiv confiscarea vehiculelor folosite pentru astfel de fapte, fie că este vorba despre atelaje sau mașini. După cum v-am mai informat, primele confiscări s-au făcut la Brăila în luna februarie a acestui an, când au intrat în custodia statului o căruță și un autoturism, bunuri confiscate de Garda de Mediu, după ce proprietarii acestora au fost prinși în flagrant în timp ce descărcau deșeuri pe domeniul public. Între timp, pe câmpurile de la periferie s-au transportat în continuare tot felul de gunoaie, în special cu ajutorul căruțelor, fără ca să mai fie făcută vreo confiscare. S-au dat doar amenzi de către Poliția Locală, amenzi care, oricum, nu prea sunt plătite, mai ales că cei care fac efectiv transporturile sunt în general minori care nu au proprietăți pe numele lor.
Mai nou, a fost confiscat încă un atelaj hipo, miercuri, 3 noiembrie. Acesta era condus de un băiat de 16 ani, însoțit de încă doi tineri. Cei trei fuseseră văzuți de o patrulă a Poliției Locale în timp ce încărcau deșeuri inerte din fața unui imobil din cartierul Chercea. Ulterior, au fost găsiți descărcând deșeurile respective pe terenul viran din zona ANL Lacu Dulce. A fost chemată Garda de Mediu, care a luat măsura confiscării căruței folosite la săvârșirea contravenției, iar cel care o conducea a fost amendat cu 1.250 lei. Proprietarul de drept al căruței, cel care i-a încredințat-o tânărului de 16 ani în data de 3 noiembrie, fusese amendat în luna octombrie de Poliția Locală, după ce a fost depistat deplasându-se cu vehiculul cu tracțiune animală pe raza municipiului, aspect interzis prin Ordonanța de Urgență nr. 195 din 2002, republicată.
În ceea ce-l privește pe proprietarul imobilului din cartierul Chercea, din fața căruia au fost încărcate deșeurile inerte, și acesta urmează să fie amendat de Poliția Locală. Între timp, a fost sancționat de Garda de Mediu, cu suma de 5.000 de lei, după ce s-a constatat că în curtea imobilului dăduse foc la câteva deșeuri din hârtie, poluând atmosfera cu fumul rezultat din această acțiune. Asta pe lângă faptul că a depozitat pe domeniul public deșeurile inerte care au fost preluate și transporate ilegal pe terenul din zona ANL. În ceea ce privește sancțiunea aplicată de Garda de Mediu, cel în cauză a avut posibilitatea ca, în termen de 15 zile, să plătească jumătate din minimul prevăzut de lege. Pentru acest gen de contravenție, legea prevede, pentru persoane fizice, sancțiuni cuprinse între 500 și 10.000 lei, astfel că, deși amenda aplicată a fost de 5.000 lei, individul a putut să plătească efectiv doar 250 lei, ceea ce a și făcut deja, potrivit informațiilor primite de la Garda de Mediu Brăila.
Afacere în toată regula
Faptul că posesorii de căruțe domiciliați în cartierul Lacu Dulce au pus la punct o adevărată afacere ilegală de preluare a deșeurilor inerte, folosindu-și propriile imobile, sau mai exact domeniul public din dreptul propriilor imobile, ca spații temporare de depozitare este demonstrat și de un incident din data de 31 octombrie. Concret, Poliția Locală ne-a informat că, sâmbăta trecută, ”un echipaj a observat, pe o stradă din Lacu Dulce, la poarta unui imobil, aproximativ 4 metri cubi de deșeuri provenite din materiale de construcții. Proprietarul imobilului, un bărbat în vârstă de 60 de ani, a fost sancționat contravențional cu suma de 1.500 de lei, fiind somat să ridice deșeurile respective. În cursul aceleiași zile, bărbatul, însoțit de o altă persoană, a încărcat aproximativ 2 metri cubi de deșeuri într-un atelaj hipo, condus de persoana respectivă, pe care i-a transportat pe terenul viran de lângă Parcul ANL Lacu Dulce. În cauză au fost anunțați comisarii Gărzii de Mediu Brăila”. Pentru că cei în cauză n-au fost prinși în flagrant în timp ce descărcau deșeurile pe terenul viran, nu s-a putut lua măsura confiscării atelajului. Totuși, în baza unei facturi găsite printre resturile aruncate, a fost identificat brăileanul de la care proveneau materialele de construcții. Acesta le-a declarat oamenilor legii că își renovează locuința și că, pentru a scăpa de deșeuri, a sunat la un număr de telefon găsit pe un pliant distribuit pe casa scării de aceea el a crezut că e o firmă specializată pentru acest tip de transporturi. Omul a spus că deșeurile au fost încărcate într-un autovehicul și că el nu ar fi avut cunoștință că acestea urmau să fie depozitate ilegal pe domeniul public. Practic, resturile au fost descărcate din vehiculul în cauză în fața imobilului din cartierul Lacu Dulce, fiind ulterior preluate cu o căruța și duse pe terenul viran de lângă parcul ANL Lacu Dulce. Cu ajutorul imaginilor preluate de la o cameră de supraveghere stradală, comisarii de mediu au reușit să identifice vehiculul, proprietarul acestuia urmând să fie sancționat.
Cât privește terenul de lângă parcul ANL Lacu Dulce, Poliția Locală ne-a informat că acesta este frecvent utilizat drept groapă de gunoi de către cei care fac transporturi ilegale de deșeuri. ”De la începutul anului și până acum, în zona adiacentă Parcului ANL Lacu Dulce s-au aplicat 20 sancțiuni pentru depozitare de gunoi pe domeniul public, în valoare totală de 20.000 lei, precum și 17 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea OUG nr.195/2002 R privind accesul și deplasarea vehiculelor cu tracțiune animală în municipii, în valoare totală de 21.532 lei. Zona respectivă este monitorizată de către echipajele Poliției Locale Brăila, care derulează acțiuni specifice, în colaborare cu Garda de Mediu – Comisariatul Județean Brăila. Reamintim că, în luna februarie a acestui an, în aceeași locație, a fost confiscată, de asemenea, o căruță folosită la transportul deșeurilor inerte. În urma acțiunilor polițiștilor locali, după două zile, a mai fost confiscat și un autoturism din care se aruncase gunoi pe domeniul public. Poliția Locală Brăila va continua acțiunile pentru stoparea depozitării necontrolate a deșeurilor pe toată raza municipiului, luând măsurile legale care se impun”, ne-a informat Biroul de Presă al Poliției Locale.
Mai nou, conform OUG92/2021, nu doar Garda de Mediu are atribuții în domeniul confiscării vehiculelor folosite pentru transportarea și depozitarea ilegală a deșeurilor ci și Poliția Locală, după cum ne-a informat conducerea Gărzii de Mediu Brăila.