Mergi la conţinutul principal

Victoria lui Boris Tadici ar putea periclita coalitia de guvernamint din Serbia

Victoria presedintelui sirb prooccidental Boris Tadici la alegerile prezidentiale, in fata candidatului nationalist Tomislav Nikolici, risca sa genereze o noua disputa cu privire la viitorul tarii, putind periclita coalitia aflata la guvernare, relateaza Reuters.
Potrivit analistilor, victoria sa pune sub semnul intrebarii mentinerea coalitiei sirbe aflate la guvernare, inaintea unei proclamari a provinciei Kosovo, care beneficiaza de sustinerea statelor occidentale. Tadici a cistigat alegerile prezidentiale de duminica cu 50,5 procente, conform rezultatelor partiale.
In cursa prezidentiala din 2004, Tadici l-a invins pe Nikolici cu un avans de noua puncte, in ceea ce statele occidentale au perceput drept un semn ca nationalismul reactionar care a alimentat razboiul din 1990 se reduce treptat.
"Nu exista nici un cistigator aici", a declarat Dragoljub Zarkovici, editor-sef al publicatiei Vreme. "Oficial, se pare ca Boris Tadici va fi presedinte pentru urmatorii cinci ani, insa, pe plan moral, cistigatorul este Tomislav Nikolici", a adaugat el.
Zarkovici a perceput acest lucru ca pe un comentariu graitor in ceea ce priveste divizarile din societatea sirba, la sapte ani de la inlaturarea de la putere a lui Slobodan Milosevici. Sirbii par astfel divizati intre un nationalism radical si un curs pragmatic, prooccidental.
Uniunea Europena a perceput acest scrutin ca pe un referendum privind reactia Serbiei la independenta Kosovo. Tadici considera ca aderarea tarii la blocul european ar trebui sa ramina o prioritate, in timp ce Nikolici pleda pentru o apropiere de Rusia.
Slovenia, care asigura presedintia Uniunii Europene, a salutat victoria lui Tadici ca pe un "sprijin pentru cursul european (al Serbiei)", fara sa faca vreun comentariu cu privire la diferenta redusa dintre cei doi candidati la presedintie.
Fostul emisar american William Montgomery a avertizat inaintea alegerilor ca statele occidentale au interpretat gresit infringerea lui Milosevici ca pe o dovada ca Serbia a renuntat la nationalism. El a precizat ca trebuie evitata o noua greseala in acest sens, presupunind ca infringerea lui Nikolici, duminica, ar insemna o pozitie mai calma privind independenta Kosovo.
Potrivit analistilor, coalitia aflata la guvernare s-ar putea destrama in curind, din cauza refuzului premierului Vojislav Kostunita de a accepa un acord politic cu Uniunea Europeana si respingerii unei misiuni europene in Kosovo.
Partidul Democrat al lui Tadici "va ameninta cu convocarea de alegeri parlamentare anticipate, iar Kostunita cu formarea unui guvern cu radicalii (lui Nikolici)", a declarat analistul Djordje Vukadinovici.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro