Mergi la conţinutul principal

Victor Ponta, DNA-ul, votul şi deputaţii brăileni

Parlamentarii brăileni au afişat păreri împărţite în privinţa votului de ieri, din Camera Deputaţilor. Mai exact, deputaţii au respins solicitarea DNA de avizare a începerii urmăririi penale a premierului şi pentru conflict de interese, votul fiind 231 "pentru" respingerea urmăririi penale şi 120 "împotrivă". Deputaţii de opoziţie ai judeţului nostru, s-au arătat extrem de deranjaţi de mişcarea "coaliţiei de guvernare" de a se face "scut" în jurul premierului. De cealaltă parte, parlamentarii PSD şi UNPR au indicat mai multe motive pentru care au decis să voteze "pentru" respingerea încuviinţării solicitării DNA.

Varga şi Nazare, total deranjaţi de "scutul anti-DNA" a lui Ponta

Trebuie menţionat încă de la început că redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au încercat să afle pe cât posibil o părere personală a deputaţilor noştri în legătură cu decizia luată în plen şi nu discursuri politice, bazate pe viziunea generală a partidului. Contactat după votul din plen, deputatul PNL Vasile Varga a subliniat cu dezamăgire că majoritatea formată din PSD, UNPR, PC şi PLR şi-a spus încă o dată cuvântul. "Au majoritatea în Parlament. Ăsta a fost votul! Noi chiar am fost mai mult cu 10 decât ne-am fi aşteptat, însă ăsta este votul politic dat de cei de la PSD. Nu avem ce face. Au avut o prezenţă covârşitoare. A ieşit o chestiune incredibilă: Ponta este imun! El nu este egal în faţa legii", a declarat Varga. Totodată, deputatul a mai punctat că, din păcate, PNL nu prea mai are ce face în contextul actual şi şi-a exprimat speranţa în moţiunea împotriva Guvernului Ponta depusă de partidul său.
La rândul său, deputatul PNL Alexandru Nazare a ţinut să îşi manifeste dezgustul total în legătură cu faptul că priorităţile premierului României sunt pur şi simplu egoiste, acuzându-l pe Victor Ponta că nu încearcă altceva decât să îşi salveze pielea în faţa acuzaţiilor venite din partea Justiţiei. "Interesul lui Victor Ponta primează în faţa intereselor naţionale şi a intereselor României. Pielea lui Ponta pentru dumnealui e mult mai importantă decât soarta românilor şi va face tot ce îi stă în putinţă să-şi salveze pielea, în orice fel posibil. Deja nu mai discutăm despre politică aici, ci despre folosirea unei poziţii de influenţă în Stat pentru a-şi salva propria piele şi pentru a salva, evident, şi soarta PSD-ului", a declarat Nazare. Deputatul a indicat că liberalii deja au informat mai multe ambasade şi instituţii europene, inclusiv Parlamentul European şi Comisiile Europene. "Leul scade, e deja confirmată deprecierea monedei naţionale. Plus de asta, sunt dosare extraordinar de importante care, prin agăţarea de putere a lui Ponta, pierd orice şansă de reuşită. Nu uitaţi că la sfârşitul acestui an vom pierde 7 miliarde de euro - 2 miliarde de euro se pierd doar la transporturi. Nu uitaţi de faptul că nu se va ridica MCV-ul într-o astfel de situaţie. Practic, se amână pe termen nedeterminat această chestiune. Despre intratul în Schengen nici nu mai are rost să mai discutăm. Este un gest criminal!", a conchis Nazare.

Tudose: "Eu întreb altceva: de ce mai este necesară Constituţia astăzi când stăm de vorbă"

De cealaltă parte a baricadei, Ministrul Economiei, Mihai Tudose a declarat că din punctul său de vedere decizia plenului Camerei Deputaţilor este cât se poate de normală în contextul în care Comisia juridică a respins, luni, cu 18 voturi "împotrivă", 7 "pentru" şi o abţinere, solicitarea DNA. Ministrul Tudose a subliniat că raportul comisiei juridice a fost supus aprobării în plenul Camerei Deputaţilor. "Eu nu am citit dosarul, acesta este analizat la Comisia juridică, care după aceea propune plenului un tip de raport. Adică membrii Comisiei s-au uitat pe dosar şi au ajuns la o concluzie. Votul meu este bazat pe raportul Comisiei", a declarat Tudose. Totodată, deputatul a precizat că un raport tehnic este mult mai important decât orice discuţie despre imagine, aşa cum preferă opoziţia să abordeze problema. "Eu întreb altceva: de ce mai este necesară Constituţia astăzi când stăm de vorbă? Acolo este prevăzut faptul că în astfel de cazuri acceptul se dă în Parlament. Toată lumea este de acord, cu dezbatere, cu tot. Adică nu e o chestie formală. Acceptul pentru arestare preventivă, pentru începerea urmăririi penale se dă în Parlament. Punct. Aşa scrie. Atât timp cât legea prevede două posibilităţi de încuviinţare sau de neîncuviinţare, de dragul semnalului, noi înseamnă că trebuie să le votăm pe toate? Atunci nu mai este necesar acest vot", a mai adăugat sursa citată. De asemenea, parlamentarul a mai precizat că aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui Adrian Năstase, ancheta poate merge mai departe fără niciun fel de problemă. Totodată, Tudose a ţinut să sublinieze că în "99,9% din situaţii, ceea ce spune Comisia juridică se şi materializează prin vot", prin urmare decizia luată în plen este cât se poate de normală. "S-a demonstrat că nu tot ce fac procurorii este bine. Atunci, dacă tot ce fac procurorii este bine, nu ar mai trebui să mai avem instanţă de judecată, nu?", a conchis Tudose.

Rizea: "Nu putem arunca ţara într-o criză politică"

Deputatul PSD Cristian Rizea a ţinut să facă un sumar al tuturor realizărilor Guvernului Ponta, pentru a-şi susţine punctul de vedere în legătură cu faptul că România nu trebuie să fie în niciun caz destabilizată în acest moment. Acesta a amintit reducerea TVA-ului la 9%, a CAS-ului, a impozitului pe profit reinvestit, reducerea taxei pe stâlpi, creşterea salariului minim pe economiei, dublarea alocaţiei, chiar dacă taxa pe stâlpi a fost introdusă tot de Guvernul actual, iar dublarea alocaţiei a venit ca urmare a unei iniţiative PNL.
"Noi cei din Partidul Social Democrat am convenit foarte clar în Comitetul Executiv să îl susţinem pe Victor Ponta în calitatea domniei sale de preşedinte al PSD şi de prim-ministru al României. Suntem solidari cu el, cu lucrurile bune făcute de acest Guvern. Deja încep să se vadă în mod pozitiv pentru români efectele măsurilor luate de Victor Ponta", a declarat Rizea. Deputatul a mai precizat că schimbarea Guvernului în actualul context geopolitic al României ar însemna o enormitate pe care nu ne-o permitem. "Suntem în Uniunea Europeană şi dacă vrem într-adevăr să fim şi nişte politicieni responsabili trebuie să ne gândim că în acest moment mai mult ca oricând trebuie să fim solidari cu Victor Ponta pentru că nu putem arunca ţara într-o criză politică. Mă gândesc că la câteva sute de km există un conflict, un război deja în Ucraina. Situaţia geopolitică în care se află România nu permite să aruncăm ţara într-o criză politică. Plus că avem numeroase angajamente financiare cu instituţiile internaţionale", a mai completat Rizea.

Nistor: "Justiţia poate să îl sancţioneze mai departe"

Deputatul UNPR Marioara Nistor a ţinut să sublinieze că deşi i-a dat votul de încredere lui Victor Ponta pentru a nu destabiliza Guvernul, nu înseamnă că procurorii DNA nu îşi pot continua ancheta. "Dar Justiţia poate să îl sancţioneze mai departe pe domnul Victor Ponta. Poate să îl interogheze, el se va prezenta în faţa procurorilor, îşi va dovedi vinovăţia sau nevinovăţia, vom vedea mai departe ce se va întâmpla. El va fi în continuare sancţionat dacă este vinovat", a declarat Nistor. În ceea ce-l priveşte pe deputatul UNPR Silviu Dorin Petrea, acesta nu a putut fi contactat pentru a ne oferi un punct de vedere în legătură cu votul "Ponta vs. DNA".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro