Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Victor Iuscenko a incearcat sa detensioneze relatiile cu Moscova

Presedintele ucrainean, Victor Iuscenko, a incercat, joi, sa aplaneze tensiunile dintre Moscova si Kiev, survenite pe fondul demersurilor Ucrainei de a adera la NATO, sustinind ca tara sa nu ar provoca niciodata un conflict cu Rusia, relateaza Reuters.
Ministrul de Externe rus a declarat, marti, ca liderii ucraineni prooccidentali incearca sa lege relatii cu Alianta Nord-Atlantica in incercarea de a inlcoui traditionalele relatii cu Moscova.
Rusia a promis ca va adopta "masuri relevante", la o saptamina dupa ce fostul stat comunist ucrainean a cerut NATO sa participe la Planul de actiune in vederea aderarii la Alianta Nord-Atlantica.
"Rusia este un partener istoric si strategic pentru Ucraina. Este vecinul nostru permanent si niciodata nu am crea un conflict cu partea rusa prin intermediul actiunilor noastre", a spus Iuscenko jurnalistilor in cadrul Forumului Economic Mondial.
"Intelegem foarte bine ca trebuie intotdeauna sa convietuim bine cu vecinii nostri", a adaugat el.
Relatiile Ucrainei cu Rusia s-au deteriorat dupa protestele in masa din 2004 fata de alegerile fraudate cistigate de candidatul sprijinit de Rusia. In urma protestelor, alegerile au fost reluate, iar Iuscenko a venit la putere.
Rusia si-a exprimat suspiciunea in privinta NATO, organizatie creata in timpul Razboiului Rece pentru a contracara Pactul de la Varsovia al tarilor comuniste.
Iuscenko a promis organizarea unui referendum pe tema aderarii la NATO, nefiind clar insa daca populatia este in favoarea ideii, date fiind parerile impartite si perioada de propaganda in care NATO era considerat inamic.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii