Victimele mineriadei din iunie 1990 cer daune record în instanţă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Victimele mineriadei din iunie 1990 cer daune record în instanţă

Peste o sută de milioane de lei şi ceva mai bine de 60 de milioane de euro mai exact, dacă adunăm sumele care apar în documentele trimise instanţei de judecată. În dosar, procurorii militari au descris pe larg reţeta de manipulare aplicată în Piaţa Universităţii pentru a deturna manifestaţiile, dar şi pentru a justifica violenţele.

 

Procurorii vorbesc în dosar despre planul de manipulare a mişcărilor de stradă şi de violenţe puse la cale chiar de autorităţi, pentru a da apoi vina pe manifestanţi.

"În timpul confruntărilor ce au avut loc între manifestanţi şi forţele de ordine, au fost incendiate autobuze ale Ministerului de Interne, incendierea fiind de fapt o acţiune facilitată chiar de forțele de ordine, pentru a crea aparenţa unei violențe exagerate din partea manifestanților și pentru a legitima acțiunea violentă împotriva acestora.", se arată în rechizitoriul dosarului "Mineriada".

Principala probă care susţine acuzaţia este interceptarea unei discuţii dintre Mihai Chiţac, ministru de Interne atunci, şi generalul Corneliu Diamandescu.

„- Două atacuri succesive. Aruncă cu pietre. Ne mutilăm aparatul. Și un autobuz e distrus. Ăsta a fost sprijinul dat de azi-dimineață până acuma.

- Și să știți că nu mai vine. La 23 August a zis că sindicatele nu au fost de acord să trimită.

- Vă rog să-l informați pe domnul președinte. Ne dăm foc la toate autobuzele. Asta a fost înțelegerea. Rog să informați".

Emil Constantinescu, pe atunci profesor la Universitatea Bucureşti, a vorbit în declaraţia dată la parchet despre cum Televiziunea a alimentat, anterior, manipularea: „Se filmau scene din Piața Universității, în special dimineața, când piața era înconjurată de către diferite grupuri de rromi cu diferite îndeletniciri, iar în piață rămâneau puțini manifestanți, deoarece studenții erau la cursuri, iar ceilalți erau la serviciu”.

Mai mulţi martori au confirmat că în 13 iunie 1990 au văzut un telex prin care şeful Guvernului interimar, Petre Roman, îi chema pe mineri în Capitală.

„Din cauza situaţiei încărcate în care se află noua democraţie şi pentru stabilirea situaţiei create în Bucureşti, dorim ca Liga Sindicatelor Miniere să intervină într-un fel în aplanarea situaţiei create",

se arată în rechizitoriul dosarului "Mineriada".

În declaraţia dată la Parchet, Petre Roman a susţinut că a aflat că minerii vin în Capitală cu doar câteva ore înainte să ajungă, iar Ion Iliescu a respins şi el ipoteza că minerii ar fi fost chemaţi de autorităţi.

Ion Iliescu, Petre Roman, Miron Cozma şi ceilalţi inculpaţi din dosarul Mineriadei ar putea ajunge să plătească daunele morale cerute de victimele violenţelor, dacă decizia instanţei va fi una de condamnare.

Din cele 1.388 de victime identificate de anchetatori, mai puţin de jumătate au precizat ce despăgubiri vor, cea mai mică sumă fiind mai degrabă simbolică - 10 lei, în timp ce una dintre victimele care a fost bătută de mineri atât în Piaţa Victoriei, cât şi în faţa sediului PNL de atunci a cerut 100 de milioane de lei.

În total, suma cerută de victimele audiate de procurorii militari ajunge la 88 de milioane de euro, însă va creşte după începerea judecăţii, pentru că o parte dintre cei care vor daune încă nu au hotărât suma.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro