"Acolo sint de fapt doua probleme, care nu au legatura una cu alta. Prima consta in faptul ca decopertarea a fost facuta de "Concivia" fara a se asigura protectia cladirii impotriva ploii, si a doua este falsul si uzul de fals facut cu autorizatia de constructie. Ma intreb, cum e posibil ca cineva, neluind in seama acea autorizatie falsa, sa decoperteze o scoala inainte sa asigure noul acoperis? Unde era directorul cind s-a facut asta?", s-a intrebat viceprimarul Lucian Tilea.
In privinta falsului si uzului de fals, el a declarat ca angajata Inspectoratului Scolar, Alexandrina Ilie, a fost demisa chiar in ziua in care Directia pentru Cultura a solicitat incheierea unei minute cu Inspectoratul pentru a se intra in legalitate pina la depunerea documentelor necesare pentru obtinerea avizului Directiei, adica atunci cind s-a descoperit falsul. Pe 7 mai, Inspectoratul Scolar a si formulat o plingere la Parchetul de pe linga Judecatoria Braila impotriva Alexandrinei Ilie, in care aceasta este acuzata de ISJ de savirsirea a doua infractiuni. Potrivit plingerii, aceasta ar fi depus o autorizatie de construire falsificata, de care a uzat ca sa inceapa lucrarile la Liceul de Arta. Ca urmare, ar putea fi acuzata de fals material in inscrisuri oficiale, conform art. 288 din Codul Penal si de uz de fals, conform art. 291 din Codul Penal, ne-au declarat surse din cadrul Parchetului Braila. Dosarul a fost trimis spre cercetare Politiei Braila si se afla inca in lucru. Curios este ca pina ieri nimeni nu a dorit sa faca publice faptele de care ar putea fi acuzata Alexandrina Ilie.
"Nici o lege nu-i da dreptul prefectului sa dea avize"
Practic, primul pas pentru realizarea unei lucrari de constructii este obtinerea certificatului de urbanism de la Directia de urbanism a Primariei. Pe acest certificat de urbanism sint trecute toate avizele necesare a fi obtinute de la institutiile brailene, intre care si cel de la Directia pentru Cultura. Conform celor declarate de viceprimarul Tilea, la dosarul aflat la Inspectorat exista o autorizatie de construire, datata din 8 iunie 2006. "Acea autorizatie are numarul 142, din 8 iunie 2006. La acel numar, am verificat, s-a eliberat alt document. Acea autorizatie nu a fost eliberata de Primaria Braila. Mai mult, citind cu atentie documentul, am constatat ca, pe a doua pagina, unde se fac precizari privind conditiile in care s-a dat autorizatia, este trecuta data de 8 noiembrie 2005. Ca urmare, este clar ca s-a facut un fals grosolan si s-a facut si uz de el pentru ca pe baza lui s-au inceput lucrarile. Nimeni nu a cerut nimic de la Primarie, dar s-au apucat de lucrari", a spus viceprimarul Lucian Tilea. Chiar ieri viceprimarul s-a interesat la Directia de urbanism, iar de acolo i s-a spus ca certificatul de urbanism i-a fost eliberat Inspectoratului in luna ianuarie. Cu toate acestea, documentul nu ajunsese nici ieri la Directia pentru Cultura in vederea obtinerii avizului, iar aceasta institutie nu poate da avizul pentru ca nu are pe ce sa-l dea.
Viceprimarul contesta si legalitatea comandamentului in urma caruia s-au reluat lucrarile, spunind ca prefectul Nicolae Mitroi a facut abuz de functie. "Nici o lege nu-i da dreptul prefectului sa dea avize. Nici ministrul nu poate face asta, nici prim-ministrul Tariceanu. Ceea ce s-a intimplat la acel comandament din 3 mai este abuz in functie", a mai explicat viceprimarul Tilea.
In opinia sa, pagubele s-au produs in scoala din cauza constructorului, a firmei "Concivia", care a decopertat fara sa asigure protectia cladirii impotriva ploii. Pentru a obtine parerea unui specialist in aceasta problema, l-am solicitat pe ing. Ionel Antihi, director general al TMUCB, sa ne explice care ar fi modul de realizare a unei mansardari a unui bloc. Antihi a explicat ca din experienta pe care o are, atunci cind se realizeaza o mansardare a unui bloc, intii se face acoperisul si apoi se lucreaza la podea si se decoperteaza. "Acoperisul trebuie si el sustinut cu niste stilpi, pentru care trebuie decopertat pe suprafete mici, insa niciodata nu se lasa cladirea neprotejata. Daca nu se poate face acoperis, macar se protejeaza cu prelata", a mai spus ing. Ionel Antihi.
Elevii invata in clase cu miros de mucegai, parchet umflat si instalatii electrice compromise
Reamintim ca in articolul de ieri, "Distrugeri de 100.000 de euro la Liceul de Arta" aduceam in atentia opiniei publice faptul ca elevii scolii amintite invata in miros de mucegai, in clase cu zugraveala si parchetul compromise si cu instalatii electrice arse, pentru ca majoritatea incaperilor au fost inundate cu apa de ploaie prin dozele instalatiei electrice. Conducerea scolii, prof. Adrian Simion, spunea ca toate acestea s-au intimplat pentru ca s-au oprit lucrarile de extindere in valoare de 330.000 de euro din fonduri europene, la solicitarea Directiei pentru Cultura care nu avizase lucrarile conform legii. Acest aviz trebuia obtinut de reprezentantul ISJ Alexandrina Ilie, dar aceasta nu a formulat o cerere de avizare decit la sfirsitul lunii februarie, la aproape doua luni de la inceperea lucrarilor. Cum dosarul nu a fost complet si nu s-a putut aviza, Directia pentru Cultura a cerut intreruperea lucrarilor de constructii realizate de "Concivia". Cind neregulile au iesit la suprafata, conducerea ISJ a formulat plingere penala impotriva Alexandrinei Ilie. Conducerea ISJ, inspectorul scolar general Lilliana Tudoran, a refuzat sa dea amanunte atit despre masurile luate impotriva Alexandrinei Ilie, cit si despre acuzatiile formulate in plingere spunind ca ancheta este in curs. La solicitarea directorului scolii, prof. Adrian Simion, s-a facut un comandament de urgenta si s-a hotarit reluarea lucrarilor pentru ca, se motiveaza in document, cladirea are utilitate publica. Acest proces-verbal din 3 mai a fost semnat de: Nicolae Mitroi, prefectul judetului, Lilliana Tudoran, inspectorul scolar general, Iulian Bobeica de la Inspectoratul Judetean in Constructii, Vasile Soare, administrator al "Concivia", Flavian Silvi de la Inspectoratul de Stat pentru Situatii de Urgenta, Otilia Para, noul responsabil al compartimentului Investitii din ISJ, Sorin Economu, un alt reprezentant al "Concivia", arhitectul Marian Pascu si cei doi directori ai Liceului de Arta, Adrian Simion si Ioan Popescu.