Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Veterinarii braileni, in lupta contra cronometru cu gripa aviara

Ieri, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (ICDA) Bucuresti a anuntat ca probele recoltate din localitatile Bumbacari si Dudescu, iesite pozitive in tara la testul pentru depistarea gripei aviare, vor pleca la Laboratorul din Weybridge, pentru a se confirma patogenitatea virusului.
Tot ieri, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a interzis total vinatoarea in judetul Braila, dupa ce ministrul de resort, Gheorghe Flutur, a dispus sistarea, inca de luna trecuta, a vinatorii la pasari.
De cealalta parte, la Scarlatesti, tot ieri a fost incheiata si actiunea de dezinfectie a gospodariilor, iar aproape de final era si actiunea de acordare a despagubirilor. La final erau si procedurile de stingere a focarului in localitatea Bumbacari. Conform precizarilor directorului Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, Vasile Suraianu, la Scarlatesti pina joi seara fusesera acordate despagubiri in valoare de 1,64 miliarde de lei, iar ieri suma a mai fost completata cu 704 milioane de lei. Reprezentantii DADR si ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) lucrau, ieri, la Bumbacari, la intocmirea dosarelor de evaluare a pagubelor, estimarile primare ridicindu-se undeva la 150 milioane de lei. Primii bani sint asteptati astazi.
Virusul H5 a fost depistat in satul Bumbacari, comuna Dudesti, la doua gaini domestice, si in satul Dudescu, comuna Zavoaia, la o gaina domestica si la un tineret aviar. In ceea ce priveste localitatea Dudesti, aici exista doar suspiciunea ca ar putea exista un focar de grupa aviara, neconfirmat insa.

5.341 de pasari au fost ucise la Dudescu

Ieri, de dimineata, actiunea de prindere, eutanasiere si incinerare a pasarilor a fost declansata in satul Dudescu, unde, conform ultimului recensamint sint inregistrate 363 de locuinte, 957 persoane si 5.341 de pasari. La Dudescu, insa, actiunea a pornit cu stingul, la primele ore excavatorul necesar saparii gropii de incinerare s-a stricat, iar oamenii au fost nevoiti sa treaca la lopata. In acest focar, fata de celelalte, oricum, actiunea a mers mai greu, si aceasta datorita nu impotrivirii cetatenilor sau a unor probleme de ordin organizatoric, ci vintului rece si ploii in rafale. Vremea ciinoasa a transformat totul intr-o adevarata lupta contra cronometru. Totusi, specialistii estimau ca pina la lasarea serii eutanasierea si incinerarea va fi aproape gata, urmind ca astazi sa se mai faca o periere a zonei in vederea depistarii unor eventuale pasari ascunse. "Actiunea merge bine, oamenii sint cooperanti, nu sint probleme", a spus Neculai Manole, primarul din Zavoaia, comuna pe raza careia este inregistrat si satul Dudescu.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii