Mergi la conţinutul principal

Veterinarii au intrat in alerta maxima

La nivelul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila au fost constituite, ieri, Celule de Lupta si Grupuri de Experti pregatite sa intervina in cazul semnalarii unor posibile focare de "pesta porcina clasica", "gripa aviara" si "boala de Newcastle" (cunoscuta si sub numele de pseudopesta aviara). Celulele de Lupta sint formate din 12 persoane (virusolog, bacteriolog, reprezentant al Serviciului de Sanatate Animala din cadrul DSVSA, medici veterinari) si sint conduse de directorul DSVSA Braila, Gicu Dragan, iar Grupurile de Experti din 8 persoane si sint conduse de seful Laboratorului de analiza din cadrul DSVSA, dr. Dobre Armenac. La propunerea directorului DSVSA, in cursul zilei de astazi, la nivel de judet va fi reactivat si Comandamentul Judetean de Lupta Impotriva Epizootiilor, sub conducerea prefectului judetului, Nicolae Mitroi, iar in perioada urmatoare, la nivel de unitati administrativ teritoriale, vor fi reactivate si Comandamentele locale. "Deocamdata vom reactiva Comandamentul Judetean in forma veche. Cind va fi publicat actul normativ, conform caruia presedinte al Comandamentului trebuie sa fie presedintele Consiliului Judetean, vom opera modificarea. In rest componenta ramine aceeasi. Migratia pasarilor incepe in circa o luna. Este posibil ca pasarile care au culoarul de zbor prin tara noastra, respectiv girlita si gisca cu gitul rosu, sa nu fie purtatoare de virus, dar daca se va dovedi ca vor fi noi trebuie sa fim pregatiti. Sa dea Dumnezeu sa nu apara probleme pentru ca pagubele si riscurile sint foarte mari", a precizat Gicu Dragan.

Sezonul de vinatoare va fi aminat

Conform ordinelor primite direct de la conducerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), zilele acestea la nivel judetean vor fi organizate mai multe intilniri cu specialistii Directiei de Sanatate Publica, Romsilva, Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) etc., intilniri ce vor avea drept tema prevenirea aparitiei influentei aviare (gripa pasarilor). La nivel central este in curs de definitivare si o ordonanta de urgenta care sa amine deschiderea sezonului de vinatoare la cele doua pasari, girlita si gisca cu gitul rosu, posibil purtatoare de virus, pina la 1 noiembrie, data la care specialistii estimeaza ca se va sti daca sint sau nu probleme in ceea ce priveste gripa aviara. Totodata, in cadrul acestor intilniri, se va discuta si despre situatia pestei porcine clasice, avind in vedere ca, recent, au fost anuntate mai multe focare, cel mai apropiat in judetul vecin, Vrancea.

Sub semnul gripei aviare si pestei porcine

In general, activitatea din ultima perioada a ANSVSA din domeniul sanatatii animalelor s-a concentrat pe lupta impotriva pestei porcine clasice si a gripei aviare.
Acest lucru se datoreaza pe de o parte cresterii numarului de focare de pesta porcina clasica - pe fondul aplicarii strategiei de nevaccinare preventiva impotriva acestei boli, din luna septembrie a anului 2003, o cerinta a Uniunii Europene pentru a accepta tara noastra in comertul comunitar cu porci vii, carne si produse din carne de porc -, iar de cealalta datorita pericolului pe care il reprezinta aparitia primelor focare de gripa aviara in Rusia si Kazakhstan. Oricum, in ceea ce priveste gripa aviara, ANSVSA si-a intensificat activitatea prin note trimise in teritoriu, prin organizarea de seminarii si a unei simulari a modului de interventie in caz de aparitie a acestei boli. Simularea a avut loc saptamina trecuta la Tulcea, judetul nostru fiind reprezentat de directorul DSVSA, Gicu Dragan.

"Sintem pregatiti sa facem fata acestor boli"

Prin Ordin al presedintelui ANSVSA, au fost aprobate si constituirea Centrului National de Lupta impotriva Bolilor la Animale si Zoonozelor, componenta Grupului National de Experti si a Grupurilor de comanda, axate pe lupta impotriva pestei porcine clasice, a gripei aviare si a bolii de Newcastle.
"Din punctul meu de vedere, la acest moment, sintem pregatiti sa facem fata acestor boli, dar, din pacate, ele sint extrem de grave, cu pierderi enorme. Daca la pesta porcina si gripa aviara nu se face vaccin, deci nu avem practic ce sa facem concret pentru prevenire, la boala de Newcastle exista vaccin, noi avem in program efectuarea lui, am facut, insa, dupa cum stiti exista proprietari de pasari inconstienti care atunci cind vin veterinarii isi ascund gainile. Pentru ca in complexele mari exista specialisti care stiu ce au de facut, noi vrem sa atragem atentia populatiei de la sate, sa lase medicul veterinar sa intre in gospodarii, sa isi faca treaba, sa ii asculte sfaturile, sa sporeasca masurile de igiena si zooigiena si, foarte important, sa limiteze contactul propriilor pasari cu pasari din afara. Altfel.. fiecare stie ce risca", a avertizat Gicu Dragan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro