Veterinarii au inchis 5 unitati din industria alimentara, in 5 zile | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Veterinarii au inchis 5 unitati din industria alimentara, in 5 zile

Conform angajamentelor asumate de tara noastra, toate unitatile de procesare din industria alimentara, care nu au Intocmit programe de modernizare si restructurare, vor fi Inchise pina la 30 iunie 2006.
Asigurarea sigurantei alimentare este o conditie esentiala pentru integrare, iar legislatia romaneasca a preluat deja o serie de norme
comunitare. In acest sens, inca de la sfirsitul anului 2003 autoritatile
sanitar veterinare au inceput o actiune de identificare si
monitorizare a unitatilor de procesare a produselor de origine
animala, pentru a vedea in ce masura acestea se vor putea
moderniza astfel incit sa se poata conforma normelor de igiena si
securitate alimentara impuse de Uniunea Europeana si adoptate de
legislatia noastra. Conform Programului national cadru, fiecare
unitate de procesare a trebuit sa isi elaboreze un program propriu
de restructurare si modernizare, In colaborare cu asociatiile
profesionale de profil, astfel Incit, la data integrarii Romaniei In UE,
sa faca fata concurentei si sa poata derula schimburi comerciale In
statele membre.

"Unitatile din categoria D pot functiona pina la 30 iunie, dar nu este obligatoriu"

In judetul Braila sint inregistrate in prezent mai putin de 50 de unitati de industrie alimentara, respectiv abatoare si fabrici de procesare a produselor de origine animala. In categoria carne rosie, abatoare si fabrici de procesare carne, sint inregistrate 19. Din acestea 5 sint incadrate in categoria "B" (unitati cu programe de restructurare modernizare cu termen de finalizare a lucrarilor 31 decembrie 2006), iar un dosar este in analiza pentru includerea in categoria "B". Restul sint in categoria "D" (neconforme cu aqui-sul comunitar si fara programe de modernizare care vor fi inchise cel tirziu la 30 iunie 2006), marea majoritate avind suspendata temporar activitatea. "Vreau sa va precizez ca unitatile din categoria "D" pot functiona pina la 30 iunie, dar aceasta nu este obligatoriu. Noi deja am inceput de saptamina trecuta procesul de restructurare a unitatilor care nu au intocmite programe de modernizare si in unele cazuri am dispus inchiderea lor", ne-a precizat Nita Caragata purtator de cuvint al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila.
In ceea ce priveste fabricile de lapte si procedare lapte sint inregistrate 27 de unitati, din care una este inclusa in categoria "A" (conforma standardelor UE, pe relatia cu tari terte, respectiv si-a exprimat dorinta de a face export), una de categoria "A1" (indeplineste conditiile impuse de comunitatea europeana, dar nu si-a exprimat dorinta de derula actiunea de export), inca una are in derulare un Program "Sapard", cu constructie noua, iar in analiza mai sint 11 dosare pentru includerea in categoria "B". Restul de 13 sint in categoria "D". "Este clar din aceasta situatie ca la capitolul lapte, Braila sta bine. Aceasta inseamna, de fapt, ca sintem un judet cu potential din acest punct de vedere, cu importante efective de bovine. Mai avem o unitate de carne alba, inclusa in categoria "B" si o unitate de peste si produse din peste, tot in categoria "B". Vor mai intra sub autoritatea noastra, in curind, doua unitati de preparate carne, sint constructii noi, si nu s-au prezentat deocamdata pentru obtinerea autorizatiei", a mai spus Caragata.

"Ai intrat in cursa, ori te conformezi standardelor, ori te retragi"

In perioada 20 - 24 februarie, o comisie formata din inspectori ai Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai DSVSA Braila a intreprins o actiune de verificare a unitatilor din industria alimentara incadrate in categoria "D". Au fost verificate 10 unitati, din care 3 fabrici de preparate din carne, 2 abatoare si 5 unitati de lapte si prelucrare lapte. La sfirsitul actiunii au fost emise 2 ordonante de interzicere a activitatii si 3 ordonanante de suspendare temporara. Cinci unitati au fost reclasificate in categoria "B". De precizat ca de la inceputul anului si pina la sfirsitul saptaminii trecute DSVSA Braila a emis 18 ordonante de suspendare a activitatii. Cauzele care au condus la suspendarea activitatii au fost: neintocmirea unor programe de restructurare si modernizare, nerespectarea datelor de finalizare a obiectivelor propuse in anexa la program, neremedierea unor deficiente privind asigurarea conditiilor structurale, neindeplinirea de catre unitati a standardelor privitoare la igiena prin neasigurarea facilitatilor si utilitatilor in conformitate cu prevederile legislative in vigoare. "Am impresia ca la acest moment, proprietarii acestor unitati inca nu inteleg ce ne asteapta. Eu vreau sa sa fie clar, din punct de vedere al normelor sanitar-veterinare, de igiena si siguranta, industria alimentara romaneasca a intrat pe un drum cu sens unic - Uniunea Europeana. Nu mai este loc de intors, nu are sens giratoriu. Ai intrat in cursa, ori te conformezi standardelor, ori te retragi. Cale de mijloc nu exista", a adaugat Gicu Dragan, director adjunct al DSVSA Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro