Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Vestea plecarii Prea Fericitului Patriarh a umplut de durere inimile slujitorilor si credinciosilor"

Plecarea neasteptata la ceruri a celui care a fost, vreme de mai bine de doua decenii, conducatorul Bisericii Ortodoxe Romane, i-a umplut de tristete pe credinciosii de la Dunarea de Jos. Incepind de ieri dimineata, clopotele sutelor de biserici din Braila si Galati si ale manastirilor ii cheama pe oameni la rugaciune, pentru sufletul Prea Fericitului Patriarh Teoctist, primul Ierarh ortodox care a darimat barierele dintre bisericile surori, primindu-l pe Papa Ioan Paul al II-lea ca pe un frate intru Domnul. Pina vineri, la ora 11.00, cind va avea loc slujba de prohodire a Prea Fericitului, la Patriarhia Romana, in toate lacasele de cult ortodoxe se vor tine slujbe de pomenire si se vor aprinde lumini pentru odihna si sufletului marelui disparut. La funeralii vor participa ierarhi din toata Romania, inclusiv Prea Sfintitul Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos, dar si delegatii ale bisericilor din Europa si din toata lumea.
"Vestea plecarii Prea Fericitului Patriarh Teoctist a umplut de durere atit slujitorii cit si credinciosii din intreaga Patriarhie si de pretutindeni unde se afla credinciosi ortodocsi. In acest moment, slujitorii si credinciosii eparhiei Dunarii de Jos, indoliati la plecarea parintelui sufletesc, sint rugati de catre chiriarhul locului sa se reculeaga in biserici si sa aprinda o lumina in candelele din casele lor si unde nu-s candele, sa le aprinda pe cele ale sufletului lor. Sa se roage pentru odihna Prea Fericitului si pentru continuarea slujirii lui", ne-a marturisit ieri, Prea Sfintitul Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos, care se afla in drum spre Bucuresti. Vadit afectat de plecarea la Domnul a Patriarhului, Prea Sfintia Sa a mai spus: "Prea Fericitul Teoctist a fost si Mitropolit al nostru, al celor de la Dunarea de Jos si, in aceasta calitate, ne-a vizitat de mai multe ori, incurajindu-ne si impulsionind activitatile bisericesti din zona. Nu vom uita prezenta Sa in anul 2000 la Braila, impreuna cu Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, cind a fost cinstit cu demnitatea de cetatean de onoare. Adunind gindurile pioase si recunostinta din sufletele noastre, sa-l insotim pe Prea Fericitul Parinte Teoctist in calatoria catre Parintele Ceresc. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!"
Prin intermediul unui comunicat de presa, primarul Brailei, Constantin Sever Cibu, aduce, de asemenea, un ultim omagiu Patriarhului. Redam continutul comunicatului: "Vestea trecerii la cele vesnice a Prea Fericitului Teoctist, Parintele Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, a lovit ca un fulger in inimile tuturor romanilor. Personalitate de prim rang a Bisericii, care si-a inchinat intreaga viata slujirii Lui dumnezeu, Parintele Patriarh Teoctist ne-a parasit pentru a se aseza la dreapta tatalui Ceresc. Cu inimile cernite de durere aducem un ultim omagiu celui care a stiut, in intreaga sa activitate, sa fie un factor de echilibru si sa conduca destinele Bisericii Ortodoxe Romane prin stihiile vremurilor. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!"
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii