• primii care au primit compensaţiile au fost crescătorii din satele aferente comunei Berteşti şi din satul Mihai Bravu, comuna Victoria • sumele mai mari de 5.000 lei au fost acordate prin virament bancar, iar cele mai mici de această sumă s-au dat în numerar, la Primăriile comunelor respective • crescătorii din Berteşti au fost mulţumiţi de banii acordaţi de Guvern • în funcţie de câţi porci au avut în gospodărie şi de greutatea acestora, oamenii au încasat numerar sume cuprinse între 300 şi peste 4.000 lei, în timp ce proprietarii de mici crescătorii, care aveau zeci sau sute de porci, au primit prin virament de la 5.000 lei în sus • până vineri, fuseseră trimise la Bucureşti 794 dosare de despăgubire, pentru care s-a alocat deja de la buget suma de 6,4 milioane lei • vineri, s-au mai trimis 490 dosare, iar până la sfârşitul săptămânii viitoare autorităţile brăilene sperau să finalizeze toate cele 1.906 dosare de despăgubire aferente celor 28.984 de porci ucişi în gospodăriile populaţiei
Autorităţie brăilene au început să achite despăgubirile pentru porcii ucişi în timpul campaniei de combatere a pestei porcine africane. Primii care au primit banii au fost crescătorii de porci de pe raza Unităţii Administrativ Teritoriale Berteşti, mai exact din localităţile Berteştii de Jos, Berteştii de Sus, Spiru Haret, Gura Gârluţei şi Gura Călmăţui, şi de pe raza UAT Victoria, localitatea Mihai Bravu. Pentru proprietarii de animale care au avut de primit sume mai mari de 5.000 lei, plăţile s-au efectuat complet încă de vineri dimineaţă, prin virament bancar. Pentru cei care trebuie să primească sume mai mici de 5.000 lei, plata se face în numerar, iar distribuirea banilor a început tot de vineri dimineaţă, la Primăriile comunale, însă procesul este ceva mai lent decât viramentul bancar.
Gospodarii din Berteşti care au fost anunţaţi că le-au venit despăgubirile s-au declarat plăcut surprinşi de această veste. Mulţi dintre ei au intrat în posesia banilor încă de vineri dimineaţă şi nu s-au consemnat nemulţumiri legate de valoarea despăgubirilor acordate. “N-au fost probleme, avem tabelele pregătite, lumea stă la rând să îşi primească banii. N-am înregistrat nicio plângere despre suma acordată. Despăgubirile au pornit de la 3 - 400 lei, pentru cei care au avut purcei mai mici, şi ajung până la 4.000 şi ceva de lei, pentru cei care au avut câţiva porci ce săreau de 200 kilograme. Vorbim de cei care aveau de primit bani în numerar, că cei care au avut de încasat peste 5.000 de lei au primit prin virament bancar, n-au avut treabă cu Primăria”, ne-a declarat viceprimarul comunei Berteştii de Jos, Alexandru Baicu.
În total, pentru localităţile menţionate, s-au acordat despăgubiri în valoare de 2.392.030 lei prin virament bancar, restul de plăţi, în sumă de 710.210 lei achitându-se în numerar.
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ne-a informat că în judeţul Brăila s-au confirmat până la această dată 60 de focare de boală, din care 54 în sectorul gospodăriilor populaţiei şi 6 în exploataţiile comerciale. În total, în gospodăriile populaţiei au fost sacrificate şi neutralizate un număr de 28.984 capete porcine.
În total, trebuie întocmite 1.906 dosare de despăgubire, din care 794 s-au transmis până la începutul lunii septembrie către ANSVSA Bucureşti, acestea având deja o alocaţie bugetară în valoare de 6.481.936 lei, care, de vineri, 7 septembrie, a început să fie distribuită către populaţie. Vineri, au mai fost trimise la Bucureşti încă 490 dosare, pentru care urmează să fie viraţi banii în perioada următoare. Autorităţile veterinare brăilene speră ca până la sfârşitul săptămânii care vine să reuşească să întocmească şi restul până la 1.906 dosare, astfel încât toţi crescătorii din localităţile unde au fost eutanasiaţi porci să îşi primească într-un timp cât mai scurt banii din despăgubiri.
De luni, 10 septembrie, se va începe plata despăgubirilor către crescătorii de pe raza Unităţii Administrativ Teritoriale Stăncuţa, dar şi către cei din comuna Frecăţei, din Insula Mare a Brăilei, ulterior urmând să intre la plată şi celelalte localităţi unde s-au făcut eutanasieri în masă a efectivelor de suine.
În ceea ce priveşte cele două mari ferme de creştere a porcilor, de la Gropeni şi Tichileşti, acestea vor face obiectul unor alte dosare de despăgubire care deocamdată sunt în lucru, deoarece lichidarea efectivelor încă nu s-a finalizat. La “Tebu” Gropeni, unde era un efectiv de 140.000 porci au fost eutanasiate, până vineri, 7 septembrie, 48.616 exemplare, iar la “Romsoci” Tichileşti, unde erau 35.000 capete, s-au eutanasiat 13.325.