Verdictul Poliţiei Animalelor: adăpostul de câini de la Unirea, ca un lagăr de exterminare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Verdictul Poliţiei Animalelor: adăpostul de câini de la Unirea, ca un lagăr de exterminare

• inspectorii veterinari au aplicat o amendă de 2.000 de lei şi au dispus suspendarea activităţii de capturare a câinilor de pe domeniul public până se vor rezolva deficienţele constatate la adăpostul de la Unirea • câini hrăniţi la grămadă, exemplare bolnave ţinute laolaltă cu cele sănătoase, într-un grajd supraaglomerat, în care curge apa prin acoperiş - sunt principalele nereguli găsite la faţa locului • controlul s-a făcut ca urmare a unei sesizări formulate de Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului • primarul Marian Dragomir spune că se iau deja măsuri pentru remedierea problemelor • “Prioritatea noastră este să creăm mai întâi condiţii pentru oameni şi abia apoi pentru câini. I-am invitat pe cei de la FPAM să se implice efectiv în administrarea adăpostului de la Unirea dar au refuzat”, spune primarul

 

Un control făcut de Compartimentul Poliţia Sanitară Veterinară a Animalelor, din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila, a relevat numeroase probleme existente la adăpostul de câini fără stăpân administrat de Primăria Brăila în comuna Unirea. Este vorba despre adăpostul care funcţionează într-o hală a fostului CAP Unirea, închiriată de municipalitatea brăileană de la omul de afaceri Nicu Niţă, actual deputat PSD în Parlamentul României. După cum a recunoscut recent chiar Niţă, citat de cotidianul nostru, Primăria Brăila îi plăteşte 5.000 de lei pe lună pentru a putea folosi respectiva hală, care pe vremuri a funcţionat drept grajd în cadrul Cooperativei Agricole de Producţie (CAP) Unirea.

Poliţia Sanitară Veterinară a făcut o inspecţie la adăpostul de câini de la Unirea în data de 6 februarie, ca urmare a unei sesizări primite de la Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM). Reamintim că un reprezentant al FPAM, Roxana Ştefănescu, a acuzat conducerea DSV că a dat curs respectivei sesizări cu foarte mare întârziere. “În data de 3 ianuarie, am trimis o sesizare către DSV Brăila, înregistrată cu numărul 44, solicitând să se verifice cauza mortalităţii mari a câinilor din adăpostul public Unirea, condiţiile în care stăteau la cele minus 25 de grade Celsius de afară, faptul că erau capturaţi de pe domeniul public numai pui, fără mama lor, sau erau cazaţi în adăpost doar puii, fără a beneficia de hrana specifică vârstei, astfel că mureau prin înfometare. (...) Sunând astăzi (joi, 2 februarie n.n.) la DSV pentru a mă interesa de stadiul sesizării, am aflat cu stupoare că nici măcar nu a fost dată în lucru, la aproape o lună de când a fost trimisă”, ne spunea, la începutul săptămânii trecute, Roxana Ştefănescu. Aceasta se plângea că, de când la conducerea DSV Brăila a revenit directorul Gicu Drăgan, sesizările formulate de FPAM nu mai sunt verificate cu aceeaşi promptitudine ca înainte.

Faţă de aceste acuzaţii, directorul Drăgan ne spunea, tot la începutul săptămânii trecute, că inspectorii nu s-au putut deplasa până la Unirea pe 3 ianuarie, când a fost înregistrată sesizarea celor de la FPAM, deoarece afară viscolea şi drumurile erau închise. “Chiar astăzi am dat în lucru sesizarea, iar doamna respectivă va primi un răspuns în cel mai scurt timp”, ne-a mai declarat, luni, 6 februarie, directorul Gicu Drăgan.

 

Au murit mulţi câini, în special noaptea”

Într-adevăr, pe 6 februarie, Poliţia Sanitară Veterinară a Animalelor a fost la adăpostul Unirea, iar a doua zi a trimis un răspuns către Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului. Ceea ce au găsit inspectorii la faţa locului i-a determinat să aplice o amendă de 2.000 de lei Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân din cadrul Serviciului Public de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală Brăila şi să suspende activitatea de capturare şi afluire de noi câini în adăpostul de la Unirea.

Printre deficienţele constatate se numără faptul că hrănirea câinilor se face contrar prevederilor legale, respectiv nu sunt asigurate condiţii de hrănire individuală şi supravegheată a câinilor, fiind practicată hrănirea cu hrană uscată, aruncată direct pe pardoseală. În boxele de cazare era umiditate excesivă, din cauza deteriorării acoperişului adăpostului, ceea ce a dus la scurgerea în interior a apelor pluviale sau a celor rezultate din topirea zăpezii. Inspectorii veterinari au mai constatat că sterilizarea câinilor se face doar la cei revendicaţi sau adoptaţi şi nu la toate exemplarele care depăşesc perioada de 14 zile de cazare. De asemenea, inspectorii au observat exemplare bolnave care erau ţinute laolaltă cu câini sănătoşi, în loc să fie extrase în urma inspecţiilor zilnice şi izolate, în vederea diagnosticării şi aplicării tratamentelor necesare. Un alt aspect grav era supraaglomerarea, la data efectuării controlului aflându-se 67 de capete peste capacitatea maximă a adăpostului, de 430 de capete.

“Concluzionând, acest cumul de factori a condus la înregistrarea unui număr mare de mortalităţi înregistrate, iar potrivit consemnărilor în evidenţele adăpostului, majoritatea evenimentelor de moarte s-au înregistrat pe timpul nopţii”, a consemnat medicul veterinar Dragoş Frigioiu, cel care a coordonat controlul efectuat la adăpostul de la Unirea.

 

“Pe primul plan oamenii, pe planul doi câinii!”

Dincolo de concluziile inspecţiei făcute de Poliţia Animalelor, reprezentanţii FPAM acuză Primăria Brăila că tolerează de mulţi ani neregulile existente la adăpostul respectiv, refuzând în mod constant solicitarea iubitorilor de animale de a investi în construirea unui nou adăpost, în loc să îi plătească lunar o chirie substanţială lui Nicu Niţă, pentru grajdul de la Unirea.

Referitor la toate aceste aspecte negative, reporterii noştri au încercat să obţină un punct de vedere de la responsabilii din cadrul Primăriei Brăila care coordonează activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân. Din păcate, nu am reuşit să o contactăm nici pe viceprimarul Doiniţa Ciocan, cea care are în subordine acest domeniu de activitate, şi nici pe Marilena Barbu, directorul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală din cadrul Primăriei Brăila. Singurul care ne-a răspuns la telefon a fost primarul Marian Dragomir. Acesta ne-a acordat câteva minute, chiar dacă, potrivit spuselor proprii, era destul de ocupat, aflându-se într-o acţiune pe teren.

“Mi-au fost aduse la cunoştinţă aceste probleme şi ce pot să vă spun este că au fost deja achiziţionate recipiente în care să li se dea hrană câinilor din adăpostul de la Unirea, iar cei care erau în plus au fost transferaţi către adăpostul de la Lacu Sărat, administrat de asociaţia Dog Rescue. Mai multe detalii despre situaţia de la Unirea cunosc cei care se ocupă direct de aceste probleme (viceprimarul Ciocan şi directorul Barbu, care nu au putut fi contactaţi n.n.). Ce aş vrea să punctez este că pe primul loc în priorităţile Primăriei este să creăm condiţii pentru oameni şi apoi pentru câini. Avem în vedere finanţări pentru şcoli, am dat startul unui program de reabilitare a pieţelor din municipiu, începând cu Piaţa Microhală. Se investesc sume considerabile şi pentru gestionarea situaţiei câinilor fără stăpân, însă există anumite asociaţii care ştiu doar să critice aceste aspecte, fără a se implica efectiv în rezolvarea problemelor. Am tot respectul pentru cei care chiar fac ceva, cum ar fi persoanele fizice sau agenţii economici care ne-au pus la dispoziţie acele spaţii unde s-au făcut sterilizări pe parcursul anului trecut. De la începutul mandatului meu au fost sterilizaţi peste 600 de câini. Pe de altă parte, i-am invitat şi pe cei de la Federaţia pentru Protecţia Animalelor să se implice în gestionarea adăpostului de la Unirea, aşa cum s-a implicat asociaţia Dog Rescue în administrarea celui de la Lacu Sărat. Le-am propus - şi avem documente oficiale care pot dovedi asta - să preia adăpostul, în aceleaşi condiţii cum s-a procedat şi cu Dog Rescue, adică Primăria să achite chiria, iar ei să asigure utilităţile, plata personalului, plata hranei etc. Nu au fost de acord, dar în schimb ştiu să facă sesizări peste sesizări...”, ne-a declarat primarul Dragomir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro