Surse din interiorul focarului ne-au explicat insa ca marja de siguranta luata de autoritatile locale prin aceasta "mentiune" a fost necesara deoarece exista suspiciuni ca prin sat mai sint pasari vii ascunse de proprietari prin beciuri, poiate si magazii, dar si carne de pasare dosita prin frigidere sau camari. Cei din interiorul focarului au recunoscut si ca exista inca familii "recalcitrante" care refuza categoric predarea pasarilor. Cum, echipele de lucru formate din veterinari si jandarmi nu pot intra in gospodarii fara voia proprietarilor, pentru a se confirma sau nu aceste suspiciuni, probabil, se va ajunge la masuri extreme, respectiv obtinerea unor mandate de perchezitie.
Contactat telefonic, prefectul judetului, Nicolae Mitroi, totodata seful Comandamentului Antiepizootic Judetean ne-a confirmat ca aceste suspiciuni exista intr-adevar si, mai mult, ca unele familii ar fi taiat pasarile in perioada scursa de la depistarea focarului pina la venirea inspectorilor veterinari. Prefectul a admis insa ca fara un mandat de perchezitie nu se poate intra in casele si curtile oamenilor, daca ei nu sint de acord. "Stiu, am fost informat despre aceste aspecte si de aceea consider ca actiunea trebuie sa continue in sensul depistarii eventualelor pasari ascunse de proprietari sau care au scapat neintentionat vigilentei inspectorilor veterinari, precum si a carnii provenite de la pasari posibil purtatoare de virus. In sedinta de comandament de diseara (ieri seara - n.r.) se va discuta concret in ce mod putem rezolva aceasta problema", a declarat Mitroi.
Despagubiri intre 200.000 si 500.000 lei /buc.
De cealalta parte, tocmai pentru a preintimpina aparitia unor asemenea situatii, Ministerul Agriculturii a ordonat Directiei Agricole Braila sa inceapa de urgenta plata despagubirilor pentru pasarile ucise. Astfel, daca luni, in focar, Directia Agricola a avut 4 oameni care au lucrat la intocmirea fiselor de evaluare si a documentatiei necesare primirii sumelor, ieri au mai fost trimise 7. Ieri, spre seara, la Scarlatesti au ajuns primii bani, 100 milioane de lei, cu care s-a inceput despagubirea primelor familii care au predat pasarile.
"Nu putem aprecia cit vom reusi sa despagubim in prima zi pentru ca trebuie respectate niste reguli atunci cind lucrezi cu banii statului, este birocratia care este, si totul va depinde de viteza cu care ne vom misca. Avem comisii la fata locului sint asigurate toate sumele, avem aprobarea ministerului sa mutam sumele dintr-un cont in altul in cazul in care epuizam prima transa, va asigur ca nu vor fi probleme cu banii. Un calcul estimativ indica circa 5 miliarde de lei despagubiri, dar nimic nu e batut in cuie. Atit cit va fi nevoie, atit vom da", a spus Mitroi.
Vestea ca banii ajung la Scarlatesti a domolit vizibil spiritele.
"Oamenii s-au mai linistit, am stat de vorba cu ei si acum constientizeaza pericolul pe care l-ar fi reprezentat mascarea sau ascunderea acestei probleme. Lucram la stabilirea despagubirilor, comisiile de evaluare au fost infiintate, s-au stabilit preturile pe specii, respectiv intre minim 200.000 lei/buc. la gaini si maxim 500.000 lei/buc. curci si curcani. La dispensar este asigurata permanenta, scoala, gradinita functioneaza, dar navetistii nu vin pentru ca nu au cu ce. Miine insa, daca va fi permis accesul prin filtre sint sigur ca lucrurile vor reveni cit de cit la normal", a explicat primarul comunei Ciresu, Vasile Toba.
"Dupa ce stingem focarul, trecem la ancheta administrativa"
Ca la Scarlatesti lucrurile incep sa se indrepte o demonstreaza si rezultatele primei zile de ancheta in focar a reprezentantului Ministerului Agriculturii, Marius Zeno Popa. Acesta ne-a declarat ca cel putin in ceea ce priveste eutanasierea si incinerarea pasarilor s-au respectat, ieri, toate normele impuse. "Se lucreaza bine acum, eutanasierea se face conform normelor in vigoare, se respecta toate masurile impuse. Localitatea este inca in carantina, este inconjurata de un cordon de protectie format din politisti si jandarmi, nu intra si nu iese nimeni decit cu aprobare speciala in cazuri speciale. Continua vaccinarea populatiei, sint doze suficiente, lucrurile decurg corect. Bineinteles, aceasta nu inseamna ca mi-am incheiat actiunea, sint inca in zona, este bine ca toate greselile semnalate la inceput s-au indreptat. Pentru ca prioritar este sa combatem focarul, sa protejam populatia, lucram deocamdata numai la ancheta epidemiologica, dupa ce rezolvam problema din acest punct de vedere o sa trecem si la ancheta administrativa. Din partea Directiei Veterinare Braila lucrez cu dna doctor Geru, nu am competenta sa comentez demiterea celor doi directori", a precizat Marius Zeno Popa.
In ancheta sa, Popa a fost insotit si a impartit sarcinile cu reprezentantul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Traian Enache. Acesta a preluat si conducerea Directiei Sanitar Veterinare Braila pina cind ANSVSA va numi cu titlu de interimar un nou director executiv sau pina la lamurirea tuturor aspectelor legate de demiterea fostilor sefi, Cezar Vinatoru si Gicu Dragan.
"Numai cine nu stie cum se traieste la tara nu ii intelege"
Indiferent ce se spune in prezent, la Scarlatesti, satenii au trait clipe greu de imaginat pentru cineva din afara. Pentru ca nu ni s-a permis sa intram sa vorbim direct cu ei, am incercat sa le aflam necazurile prin telefon. "Starea de spirit a fost foarte proasta la inceput. Oamenii erau foarte tristi ca li se iau pasarile. Nici nu stiau exact cum vor decurge lucrurile si sint familii sarace, sint multi batrini pentru care pasarea din curte insemna o anumita siguranta, un ou il lua in fiecare zi, iar macar la o zi mare stiau ca au ce pune pe masa. Numai cine nu stie cum se traieste la tara nu ii intelege, noi aici daca nu avem ceva prin batatura nu prea putem supravietui. Acum lucrurile s-au mai linistit, oamenii au inteles pericolul si isi dau pasarile de bunavoie, nu mai opun rezistenta, dar la inceput a fost tare greu. Bine, la un sat asa mare, e clar ca mai sint si recalcitranti, dar in general situatia e mult mai buna acum. Mai ales ca au venit oameni de la Directia Agricola care intocmesc documentatia pentru primirea despagubirilor. Din punctul meu de vedere, cred ca dupa ce se va stinge focarul, autoritatile locale ar trebui sa se organizeze sa ia legatura cu o ferma autorizata si din acesti bani sa se cumpere gaini sanatoase, pentru ca fara o pasare si o vaca in curte greu poti sa te descurci la tara", a spus Vasile Lepadatu, liderul unei exploatatii agricole din zona.
Liderul celei mari exploatatii agricole de la Scarlatesti, Aurel Constantin, s-a aratat insa extrem de revoltat de ceea ce s-a intimplat: "Eu am ferma vegetala, nu ma afecteaza in nici un fel carantina. Am avut citeva pasari la ferma le-au luat, le-au ars, au dezinfectat, dar este trist ce se intimpla. Teatru, circ ieftin, dar care din pacate implica o imensa cheltuiala sociala. Punctul meu de vedere este ca nu e real ce se intimpla, ca daca iei satele la rind peste tot sint gaini moarte, de holera, de gripa, de nu mai stiu ce. Si, chiar daca e real, dvs. stiti cum se actioneaza? Ca tot ce se intimpla in Romania, nimic nu se face profesional. Jumatate de tara este nearata iar ministrul Agriculturii face campanie de imagine, ca uite cum salveaza Romania de gripa aviara. Exact asta le trebuia amaritelor alea de babe".
Comunele vecine au luat deja masuri de siguranta
Speriate de ceea ce s-a intimplat la Scarlatesti, autoritatile locale din comunele vecine au inceput inca de duminica sa ia masuri de prevenire. Primarii au mers din poarta in poarta si au stat de vorba cu oamenii, au explicat importanta respectarii acestor masuri. Cea mai apropiata localitate, la doar 3 km este Dudescu, sat component al comunei Zavoaia. "Localitatea Dudescu este la 3 iar Zavoaia la 7 km de focar. Am amenajat deja covor rutier pentru dezinfectie, am fost din casa in casa si le-am spus despre acest pericol. Le-am spus ca trebuie neaparat sa tina pasarile inchise si ma bucur ca au inteles. De doua ori pe zi mergem prin sat sa verificam si nu am gasit pasari pe ulite sau pe malul lacurilor. Ne temem putin pentru ca acum o luna am avut si noi ceva pasari moarte, le-am verificat si a iesit holera aviara. Sa ne ocroteasca Dumnezeu", ne-a declarat primarul din Zavoaia, Neculai Manole.