Agentia de Administrare Fiscala a elaborat o procedura prin care stabileste modalitatea de inregistrare la plata TVA pentru persoanele care au o cifra de afaceri mai mare de 35.000 euro. Primul pas va fi trimiterea unei notificari ce le va acorda contribuabililor un ragaz de cinci zile pentru a-si face calculele si a se prezenta la Fisc. Procedura le permite celor vizati sa vina cu documente prin care sa aduca justificari ca au dreptul sa beneficieze in continuare de scutirea de la plata TVA. In cazul in care contribuabilii nu se prezinta de bunavoie la administratiile financiare, vor fi inregistrati din oficiu ca platitori de TVA.
Declaratia de mentiuni pentru inregistrare in scopuri de TVA
Informatiile pe baza carora Fiscul va constata in ce regim se incadreaza o persoana vor fi cele din situatiile financiare si din declaratiile fiscale, respectiv formularul 200 pentru persoane fizice si formularul 204 pentru asocieri fara personalitate juridica. De asemenea, decizia va putea fi luata si in urma unor inspectii fiscale. Firmele vor fi notificate semestrial de administratiile financiare, in cazul in care situatiile financiare ale acestora vor arata ca au depasit o cifra de afaceri de 35.000 de euro.
Persoanele fizice care obtin venituri din activitati comerciale, profesii libere si drepturi de proprietate intelectuala, precum si asociatiile fara personalitate juridica vor fi notificate anual, dupa analiza declaratiilor fiscale de venit.
In baza informatiilor culese din situatiile financiare si din declaratiile de venit, Agentia de Administrare Fiscala va intocmi o lista in sistem electronic si le transmite notificari tuturor celor inscrisi pe lista. Contribuabilii vor fi obligati sa faca o "declaratie de mentiuni pentru inregistrare in scopuri de TVA". In cazul in care nu vor face aceasta declaratie, Fiscul va emite decizii de inregistrare la plata din oficiu.