La dus, ne intrebam de ce-am plecat, la intors nu ne mai incapeam in piele, felicitindu-ne pentrui ideea de a merge acolo.
Am semnat ce era de semnat, am discutat despre alte carti pe care le ofertasem, am discutat proiecte noi, pe termen mediu si lung.
Apoi... apoi am dat de peretele cu carti F&SF. De autori pe care nu stiam de unde sa-i iau. Mi-am prelungit lista de carti si autori - si-asa destul de bogata. La ritmul pe care ni l-am propus, avem deja planul pe urmatorii trei ani asigurat. Probabil vom mari numarul de carti publicate pe an, ca sa putem face fata noutatilor din acesti viitori trei ani. Asa cum acum l-am marit pentru a putea acoperi anii 2002 - 2005.
Am gasit carti - alte carti - ale autorilor pentru care optasem deja.
Si... l-am intilnit pe Zoran Zivcovic, scriitorul care, dupa disparitia lui Stanislaw Lem, a ramas poate cel mai cunoscut scriitor in viata din estul Europei. Daca nu ma insel, singurul est-european care are in palmares unul dintre marile premii care se dau pentru literatura F&SF. Zoran a primit premiul World Fantasy in 2003 pentru nuvela Biblioteca (The Library), aparuta in antologia Leviathan 3 editata de Jeff VanderMeer (cu care tocmai semnasem contractul pentru romanul Veniss Underground si volumul de proza scurta City of Saints and Madmen - ce mica-i lumea!). Impresionanta biblioteca gazdei noastre, impresionant sa tii in mina trofeul World Fantsy (ca tot omul, n-am rezistat tentatiei de a face o poza cu el), dar, mai presus de toate, impresionant el, Zoran Zivcovic, scriitor sirb care - asa cum e obiceiul in Est - e mai celebru in afara granitelor tarii sale.
Pina la sfirsitul anului vom publica doua dintre cartile lui Zoran, iar la Tirgul Gaudeamus din noiembrie va participa la lansarea celei de-a doua.
Sintem vecini cu un trofeu World Fantasy si e bine s-o stim.
Iar scriitorii romani e bine sa stie ca se poate.