Vechile ţevi ale reţelei de termoficare din municipiu, valorificate sporadic de CUP “Dunărea” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vechile ţevi ale reţelei de termoficare din municipiu, valorificate sporadic de CUP “Dunărea”

• pe raza Brăilei încă se mai află kilometri întregi de ţeavă îngropată, însă autorităţile locale nu prea se grăbesc să le scoată la suprafaţă şi să le vândă la fier vechi • CUP “Dunărea” face această treabă doar la nevoie, pe străzile unde se intervine asupra reţelelor subterane de apă sau canalizare • o astfel de lucrare este în derulare la ora actuală, pe strada Decebal din cartierul Chercea

 

Au trecut câţiva ani de la desfiinţarea CET şi a reţelei de termoficare, iar în anumite zone din municipiu încă se mai află sute de metri de conducte metalice îngropate, pe care Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila - “moştenitoarea” acestor bunuri - le recuperează sporadic, doar atunci când are de făcut lucrări la reţelele de apă sau canalizare de pe traseul respectiv. Aşa s-a întâmplat, de exemplu, în urmă cu doi ani, pe Calea Călăraşilor, pe tronsonul dintre bulevardul Independenţei şi strada Danubiului, unde vechile ţevi de termoficare au fost scoase, iar în canivoul betonat unde erau aşezate acestea au fost montate conducte noi de apă şi canalizare.

O lucrare similară se derulează în prezent pe strada Decebal, situată în cartierul Chercea, de-a lungul rambleului căii ferate. De câteva zile, angajaţii CUP “Dunărea” scot din lăcaşul lor ţevile de termoficare,  pentru ca în locul lor să monteze o nouă conductă de apă care era absolut necesară, în contextul în care pe strada în cauză conducta existentă are o vechime de circa 50 de ani, este din oţel, a ruginit pe interior şi nu mai poate asigura o presiune corespunzătoare a apei. Ţevile metalice de termoficare vor fi valorificate la fier vechi, acoperindu-se astfel o parte din costurile montării noii conducte de apă, după cum ne-a explicat Ionel Pătraşcu, inginerul şef al CUP “Dunărea”. Acesta spune că lucrarea va dura cam o lună.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu strada Decebal după ce se va finaliza montarea noii conducte. În momentul de faţă, pe porţiunea vizată de respectiva lucrare, cuprinsă între Şos. Râmnicu Sărat şi strada Deva, carosabilul este acoperit cu pietriş. După ce se vor săpa şanţuri pentru scoaterea ţevilor vechi şi montarea altora noi, strada va trebui readusă la forma iniţială. Reprezentanţii Primăriei iau, însă, în calcul ca şi această stradă să fie inclusă la asfaltare, ca să nu mai rămână acoperită cu pietriş ca până acum. Problema este, însă, că nu există şi o conductă de canalizare pe strada Decebal, iar lucrarea derulată în prezent de CUP “Dunărea” vizează strict refacerea reţelei de apă, nefiind buget alocat şi pentru canalizare. “Probabil că de canalizare ne vom ocupa ulterior, şi pe această stradă, în cadrul proiectelor cu finanţare europeană ce urmează să fie implementate la Brăila. În momentul de faţă intervenim doar pentru scoaterea ţevilor de termoficare şi înlocuirea conductei de apă, care era foarte veche şi nu mai putea asigura presiunea necesară la robinetele abonaţilor noştri”, ne-a declarat inginerul şef Pătraşcu. Ori, fără a se monta înainte conducta de canalizare, este puţin probabil că va fi asfaltată strada, aşa cum sună unele promisiuni ale autorităţilor la ora actuală.

Revenind la magistrala de termoficare, reamintim că cei de la CUP Dunărea au fost însărcinaţi, în urmă cu circa 4 ani, să preia şi să valorifice acest obiectiv aflat în domeniul public al municipiului. Bunul a fost evaluat la o valoare de inventar de aproape 179 milioane lei. Partea supraterană a magistralei a fost valorificată în 2015 - 2016 de către CUP Dunărea, cu ajutorul unei firme din Sibiu (Laromet Transib), care s-a angajat la vremea respectivă să demoleze conductele şi toate elementele de susţinere ale acestora şi să facă curăţenie pe traseul magistralei, inclusiv să se ocupe de vata minerală provenită din termoizolaţia ţevilor respective. Municipalităţii îi revenea circa 400 lei la fiecare tonă de fier vechi recuperată din fosta magistrală. Partea subterană a acestei reţele de conducte a rămas intactă şi nu prea a prezentat interes pentru valorificare dintr-un motiv lesne de intuit: ţevile sunt îngropate, iar scoaterea lor presupune un cost prea mare, în raport cu veniturile din valorificare. Nici măcar hoţii de fier vechi nu s-au arătat dispuşi să se înhame la o muncă atât de grea şi de riscantă. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro