• Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, în timpul vizitei făcute la Târgul pentru Agricultură Brăila, că partea birocratică este aproape gata, aşa încât, pe 16 octombrie, vor începe plăţile • în primă fază se va da un avans de 75%, restul banilor urmând să vină din decembrie • în judeţul Brăila, circa 8.400 de fermieri au deja dosarele definitivate şi îşi vor putea lua banii de pe 16 octombrie
Veste bună pentru circa 8.400 de fermieri brăileni, pentru care au fost întocmite documentele necesare, astfel că, de la 16 octombrie, îşi vor putea primi un avans consistent din subvenţiile pe anul în curs. Prezent la Brăila cu ocazia inaugurării ediţiei din acest an a Târgului pentru Agricultură, ministrul de resort, Petre Daea, a anunţat că s-a încheiat ultima etapă pregătitoare în vederea realizării plăţilor în agricultură, începând cu data de 16 octombrie. “În ziua de 16 octombrie, în minutul 1, vor porni banii către fermieri! Practic, se declanşează campania de plăţi a subvenţiilor în avans. Şi acest avans este consistent, urmare a diligenţelor pe care le-am făcut la Uniunea Europeană. Şi anume, este de 70% din suma cuvenită. Până la data de 1 noiembrie noi dorim ca în toată ţara să plătim acest avans la peste 80% din fermierii României. În aşa fel încât, de la 1 decembrie să pornim plata regulară, practic lichidarea pentru a le asigura sumele necesare de care au nevoie în vedere executării lucrărilor în câmp”, a anunţat Daea. Acesta a precizat că, în primă fază, banii se plătesc de la bugetul de stat, iar ulterior, după 45 de zile, vor fi recuperaţi de la Uniunea Europeană.
Potrivit datelor primite de la filiala brăileană a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Brăila, la nivelul judeţului nostru sunt luaţi în evidenţă 13.500 de fermieri. Dintre aceştia, pentru 8.400 s-au întocmit deja dosarele de plată, iar pentru restul dosarele încă sunt în lucru, inclusiv cu controale efectuate în teren, urmând ca, după ce se definitivează situaţia, să fie incluşi pe lista pentru subvenţii.
Ministrul Daea consideră că ajutorul financiar de care au beneficiat în ultimii ani fermierii români a avut efecte palpabile, posibilităţile de investiţii ale acestora fiind vizibil mai mari, după cum o demonstrează şi Târgul de Agricultură de la Brăila. “Aproape jumătate din platoul expoziţional era ocupat de unităţi şi societăţi care puneau spre vânzare instalaţii de irigat. Un lucru foarte bun. Am stat de vorbă cu ei, i-am întrebat dacă există interes pentru acest domeniu şi există. Apoi am vrut să văd ce s-a întâmplat de-a lungul anilor, din punct de vedere al dotării şi al solicitării de tehnică agricolă. Şi am putut observa faţă de precedenta mea participare la acest târg, că paleta de utilaje agricole s-a lărgit şi că cererea este pe măsură. Aceasta este determinată de factori importanţi, cum ar fi câştigul fermierilor. (...) Fermierii s-au capitalizat şi reuşesc să facă lucrările la timp. Şi Guvernul României a fost aproape de fermieri, acordându-le subvenţiile la timp. Ceea ce înseamnă plăţile directe, ceea ce înseamnă asigurarea apei cu titlu gratuit, ceea ce înseamnă posibilitatea de a iriga etc. La nivelul ţării, din 2017 - 2018 şi până astăzi, au fost aduşi de la Uniunea Europeană aproape 9 miliarde euro. Bani care au intrat în agricultură şi care se văd în producţie şi în câştigul fermierului”, a declarat Ministrul Agriculturii.