Mergi la conţinutul principal

VanderMeer

Jeff Vandermeer este unul dintre scriitorii trendy ai momentului, placut, talentat, intervievat, invitat la diverse conventii si, din cind in cind, in cite un juriu - cum se intimpla in acest an, cind Jeff este unul dintre membrii juriului care va acorda World Fantasy Award.
A publicat citeva carti, in mai multe editii care nu seamana nici una cu cealalta, pentru ca de fiecare data mai aduga cite ceva. Asa cum s-a intimplat cu primul lui roman, City of Saints an Madmen (1997, 2004, 2006). Asa cum s-a intimplat si cu cel de-al doilea roman, Veniss Underground (2003, 2004, 2005 - aceasta ultima editie avind inca cinci povestiri adaugate romanului).
Veniss Underground este o poveste plasata intr-un viitor indepartat al omenirii, despre o civilizatie degradata, traind in izolare. Stuart Carter, in recenzia lui, aseamana atmosfera cartii cu aceea a unei povestiri despre lumea de azi spusa cuiva care a trait acum 200 de ani (de unde se vede ca Jeff si-a insusit sfatul dat de John W. Campbell tinerilor scriitori). Este povestea a trei personaje, Nicholas - un artist decazut, pornit in cautarea unui misterios Quin (acesta fiind un fel de doctor Moreau care se ocupa cu crearea animalelor) sclavi -, Nicola - sora lui geamana, programatoare -, si Shadrach, de care Nicola a fost cindva indragostita - un cunoscator al lumii scunse a orasului Veniss.
Unul dupa altul, Nicholas in cautarea lui Quin, si Nicola in cautarea lui Nicholas, dispar in acea lume, iar Shadrach pleaca si el in cautarea lor. Romanul are trei parti, cite una pentru fiecare personaj, in care lucrurile sint povestite prin prisma personajului respectiv: prima - despre Nicholas -, e scrisa la persoana intii, a doua - despre Nicola -, e scrisa la persoana a doua, iar a treia - despre Shadrach -, e scrisa la persoana a treia. Din cele trei povesti, ca la Mieville (New Crobuzon) ori M. John Harrison (Viriconium), orasul Veniss al lui VanderMeer devine unul dintre personajele principale.
Veniss - ca sisiitul unui sarpe: mortal si imprevizibil.
Scriitura lui VanderMeer este una literara, poetica, depasind limitarile genului. Care gen? E greu de spus, cita vreme in romanul lui elementele fantasy, science-fiction si horror se intilnesc, topindu-se unele intr-altele. Jeff VanderMeer este un scriitor al secolului 21, care se adreseaza cititorului contemporan in viata caruia elemente care altadata faceau parte din recuzita scriitorilor de SF sint lucruri obisnuite, de zi cu zi.
La sfirsitul lunii iulie, va aparea la Editura Tritonic, in traducerea lui Mircea Pricajan, in colectia fiction.ro volumul Veniss Underground care va contine romanul plus sapte povestiri situate in acelasi univers, cu doua mai mult decit ultima editie americana.
Si inca ceva: in cadrul turneului european de promovare a cartilor sale, Jeff VanderMeer va vizita si Romania, in perioada 12 - 16 august.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro