A publicat citeva carti, in mai multe editii care nu seamana nici una cu cealalta, pentru ca de fiecare data mai aduga cite ceva. Asa cum s-a intimplat cu primul lui roman, City of Saints an Madmen (1997, 2004, 2006). Asa cum s-a intimplat si cu cel de-al doilea roman, Veniss Underground (2003, 2004, 2005 - aceasta ultima editie avind inca cinci povestiri adaugate romanului).
Veniss Underground este o poveste plasata intr-un viitor indepartat al omenirii, despre o civilizatie degradata, traind in izolare. Stuart Carter, in recenzia lui, aseamana atmosfera cartii cu aceea a unei povestiri despre lumea de azi spusa cuiva care a trait acum 200 de ani (de unde se vede ca Jeff si-a insusit sfatul dat de John W. Campbell tinerilor scriitori). Este povestea a trei personaje, Nicholas - un artist decazut, pornit in cautarea unui misterios Quin (acesta fiind un fel de doctor Moreau care se ocupa cu crearea animalelor) sclavi -, Nicola - sora lui geamana, programatoare -, si Shadrach, de care Nicola a fost cindva indragostita - un cunoscator al lumii scunse a orasului Veniss.
Unul dupa altul, Nicholas in cautarea lui Quin, si Nicola in cautarea lui Nicholas, dispar in acea lume, iar Shadrach pleaca si el in cautarea lor. Romanul are trei parti, cite una pentru fiecare personaj, in care lucrurile sint povestite prin prisma personajului respectiv: prima - despre Nicholas -, e scrisa la persoana intii, a doua - despre Nicola -, e scrisa la persoana a doua, iar a treia - despre Shadrach -, e scrisa la persoana a treia. Din cele trei povesti, ca la Mieville (New Crobuzon) ori M. John Harrison (Viriconium), orasul Veniss al lui VanderMeer devine unul dintre personajele principale.
Veniss - ca sisiitul unui sarpe: mortal si imprevizibil.
Scriitura lui VanderMeer este una literara, poetica, depasind limitarile genului. Care gen? E greu de spus, cita vreme in romanul lui elementele fantasy, science-fiction si horror se intilnesc, topindu-se unele intr-altele. Jeff VanderMeer este un scriitor al secolului 21, care se adreseaza cititorului contemporan in viata caruia elemente care altadata faceau parte din recuzita scriitorilor de SF sint lucruri obisnuite, de zi cu zi.
La sfirsitul lunii iulie, va aparea la Editura Tritonic, in traducerea lui Mircea Pricajan, in colectia fiction.ro volumul Veniss Underground care va contine romanul plus sapte povestiri situate in acelasi univers, cu doua mai mult decit ultima editie americana.
Si inca ceva: in cadrul turneului european de promovare a cartilor sale, Jeff VanderMeer va vizita si Romania, in perioada 12 - 16 august.